Administratia ArcelorMittal Galati a informat sindicatele de pe platforma, ca, pentru a reduce costurile, nu va mai deschide scheme de plecari voluntare pana la sfarsitul anului si va amana investitiile tehnologice pana in 2009.
Potrivit lui Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea, oficialii ArcelorMittal Galati i-au informat pe liderii sindicali, despre efectele crizei economice globale asupra unitatii de la Galati si despre masurile pe care administratia le are in vedere pentru limitarea acestora.

"Domnul Kochuparampil (Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galati) ne-a spus ca clientii nostri si-au redus cererile de produse siderurgice si utilizeaza stocurile pe care le-au acumulat de-a lungul timpului, obligand combinatul sa isi reduca productia", a declarat Gheorghe Tiber, potrivit NewsIn.

Reamintim ca, saptamana trecuta, ArcelorMittal Galati a inceput procesul de oprire a instalatiilor din combinat, pe fondul scaderii comenzilor. Astfel, in Uzina de Otelarii Refractare au fost inchise Otelaria 3 si Turnarea Continua 3, productia fiind asigurata de Otelaria 1 si Turnarea Continua 1.

In Uzina de Laminate Plate a fost oprit Laminorul de Semi-Fabricate; Laminorul de Benzi la Cald va functiona alternativ, o varianta fiind zece zile productie si cinci zile pauza; Laminorul de Benzi la Rece va functiona la 65-70% din capacitate, iar Laminoarele de Tabla Groasa 1 si 2 vor merge la capacitate normala.

In Uzina Aglomerare Furnale (UAF) urmeaza a fi oprite Furnalul 5 pana in martie 2009 si Furnalul 2 pe termen nelimitat, ramanand in functiune Furnalele 3 si 4. Tot la UAF, se are in vedere reducerea activitatii celor doua Aglomerari, 1 si 2. Muncitorii ale caror instalatii sunt sau urmeaza a fi oprite asigura paza acestora, le repara ori sunt redistribuiti in alte sectii de pe platforma.

Pe baza informatiilor primite de la oficiali din administratia combinatului galatean, liderii sindicali au prognozat o scadere a productiei cu 50%. Patronatul le-a spus, luni, liderilor sindicali ca se asteapta la o revenire la nivelul normal de productie cel mai devreme la sfarsitul lunii februarie 2009 si cel mai tarziu la finele lui aprilie 2009, a spus liderul sindical Gheorghe Tiber dupa intalnirea cu administratia.

Pana atunci, angajatii nu vor mai incasa bonusul lunar pentru realizarea planului de productie, care varia intre 6% si 22%, in functie de sectii, a anuntat liderul Solidaritatea.

Tot pentru a-si reduce costurile, compania nu va mai deschide schema de plecari voluntare programata pentru sfarsitul acestui an. Potrivit lui Tiber, administratia intentiona sa renunte la 800-1.000 de salariati pana in decembrie, oferindu-le plati compensatorii de 16.000, 18.000 sau 20.000 de lei, in functie de vechime, conform contractului colectiv de munca. "Cel putin pana la finele anului compania nu va mai face autodispoibilizari, pentru ca prefera sa-i tina pe oameni aici decat sa-i lase sa plece si sa fie nevoita sa le ofere sume de ordinul sutelor de milioane de lei vechi. Muncitorii care ar fi trebuit sa plece fie vor fi redistribuiti in alte sectii, fie vor fi trimiti in concediu", a afirmat presedintele sindicatului Solidaritatea.

Din aceleasi motive, compania va opri, temporar, investitiile in retehnologizare, continuandu-le doar pe cele in imbunatatirea conditiilor de lucru si in protectia mediului. "Domnul Kochuparampil ne-a spus ca aceasta criza afecteaza si programul de investitii de 223 de milioane de dolari pentru anul 2008, in sensul ca unitatea va continua cu prioritate investitiile in securitatea si sanatatea in munca, precum si in protectia mediului, dar va amana investitiile tehnologice pana la depasirea crizei, cel mai probabil pana anul viitor", a afirmat Gheorghe Tiber.

Conform aceleiasi surse, Solidaritatea a propus patronatului infiintarea unei comisii de criza in combinatul galatean, care sa fie formata din directori de uzine si lideri sindicali, insa administratia nu e emis un raspuns concret acestei solicitari, ci a spus ca "o va lua in considerare".

In 2007, combinatul siderurgic de la Galati a realizat o productie de 4,4 milioane de tone de otel lichid, iar proznoza pentru anul in curs era de 4,6 milioane de tone, potrivit datelor furnizate de conducerea companiei in luna mai a acestui an. Augustine Kochuparampil, CEO Arcelor Mittal Galati, a declarat atunci ca intentia Grupului este ca unitatea din sudul Moldovei sa ajunga la o productie de opt milioane de otel lichid pana in 2014. Acelasi dead-line a fost impus si pentru reducerea numarului de angajati la 10.000-11.000, fata de 13.650 de salariati, cati sunt acum, si fata de 27.000, cati erau in 2001, in momentul privatizarii SIDEX Galati.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri