Reprezentantii procesatorilor se reintalnesc cu retailerii pentru a discuta din nou pe marginea Codului de Bune Practici, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"O a doua intalnire intre reprezentanti ai MADR, ai Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare a Camerei Deputatilor, ai Consiliului Concurentei, ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, ai Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, precum si reprezentanti ai producatorilor, procesatorilor si ai hipermarketurilor va avea loc luni incepand cu ora 14, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In cadrul intalnirii, factorii implicati vor discuta variantele propuse de parti in vederea modificarii Legii 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale", se arata in anuntul Ministerului.

Procesatorii si retailerii s-au mai intalnit si la inceputul acestei saptamani cand au convenit sa reglementeze Codul de Bune Practici. Astfel, potrivit presedintele Romalimenta, Sorin Minea, in urma intalnirii s-a decis ca noul cod va deveni lege si va include si penalitati pentru retailerii care intarzie cu platile catre furnizori, insa produsele de la raft nu se vor ieftini.

Minea a mai spus ca legea va respecta Codul de Bune Practici, caruia i se vor adauga si penalitati in caz de nerespectare a prevederilor. Astfel, retailerul care va intarzia cu platile catre furnizori va fi obligat sa achite atat suma initiala, cat si o dobanda. Dobanda aplicata pentru fiecare zi de intarziere, va fi dubla fata de cea perceputa de banci.

Presedintele Romalimenta a mai spus ca adoptarea ca lege a Codului nu va duce la scadea preturile pentru ca a crescut costul cu material prima. "Cumparatorul va sti insa ca pretul este unul corect in toate magazinele. Vom incerca sa mentinem pretul stabil pe piata. Preturile nu vor fi egale, am luptat ca preturile sa nu fie unice", a subliniat Minea.

Reprezentantii patronatelor si asociatiilor patronale din industria alimentara au semnat la inceputul lunii iulie 2008, alaturi de reprezentantii marilor lanturi de magazine, Codul de Bune Practici pentru comertul cu produse agroalimentare.

Potrivit proiectului Codului de Bune Practici, exista cinci capitole care stabilesc anumite conditii in relatia producator-retailer, respectiv negocierile comerciale, preturile si conditiile de plata, promotii, compensari si litigii. Astfel, semnatarii Codului convin asupra existentei unui contract cadru, care va respecta legislatia in vigoare si clauzele din Cod.

Codul de Bune Practici a fost semnat din partea furnizorilor de Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii (ARC), Asociatia Patronala din Industria Laptelui (APRIL), Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV), Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Patronatul Roman al Carnii de Porc (PRCC) si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari (UNCPR).

Din partea comerciantilor Codul a fost semnat de reprezentantii Metro Cash&Carry Romania SRL, Real-Hypermarket Romania SRL, Romania Hipermarche SA, Selgros Cash&Carry SRL, Carrefour Romania SA, MGV Distri Hiper SA si Kaufland Romania SRL.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri