Cu toate acestea, efectul de domino care a atins pietele europene va avea ecou si in tara noastra, preconizeaza Geoff Armstrong, presedintele CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development), la conferinta nationala cu tema 'Provocari majore in domeniul Resurselor Umane', organizata de HR Club.

Wall-Street: Cum va evolua situatia financiara globala?

Geoff Armstrong: Criza mondiala va afecta intreaga lume. Fac referire in special la sectoarele de banking, dar nu vad criza ca pe o recesiune majora sau ca pe o restructurare de proportii.

Wall-Street: Cum se vor descurca angajatii sa-si pastreze job-urile in contextul crizei?

Geoff Armstrong: Angajatorii nu concediaza toti subordonatii. Daca as fi comerciant sau managerul unei companii care face orice fel de tranzactii as fi nelinistit pentru ca sunt in pericol de a fi concediat fara posibilitatea de a gasi repede un job in acelasi domeniu. De asemenea, daca as fi un simplu muncitor care nu exceleaza intr-un domeniu m-as simti in pericol. Insa nu putem concluziona ca aceasta criza va lasa intreaga populatie somera. Marea Britanie este una dintre tarile care vor avea probleme intrucat cele mai bune previziuni anunta un numar al disponibilizatilor de aproape doua milioane, cu 300.000 mai mult decat in prezent. Desi situatia celor neangajati va fi incerta o perioada de timp, cred ca vor fi suficiente oportunitati de noi job-uri.

Wall-Street: Avand in vedere ca Romania este inca o piata in dezvoltare, credeti ca vom fi in aceeasi masura afectati de criza, asa cum sunt S.U.A. sau Marea Britanie?

Geoff Armstrong: Nu stiu indeaproape dinamica pietei romanesti, dar cred ca veti avea de suferit in special in domeniile investitiilor si ale gestionarii acestor fonduri de investitii. Cred ca perioada aceasta nefasta nu va dura foarte mult.

Wall-Street: Cat estimati ca va mai dura criza?

Citeste si:

Geoff Armstrong: Cred ca in tarile din Centrul si Estul Europei – deci si in Romania - perioada acuta a crizei se va prelungi pe o perioada de un an sau 18 luni. In acest timp vom putea pune la punct sistemul bancar si sistemul de creditare astfel incat companiile sa poata sa ruleze bani si sa investeasca in piata. Daca as locui in Romania sau in Polonia sau in orice alta tara in curs de dezvoltare nu m-as alarma prea mult si as continua precaut spre tintele care aduc profit companiei si tarii mele.

Wall-Street: In ce domenii de activitate credeti ca se vor efectua primele disponibilizari de personal?

Geoff Armstrong: Cred ca primii concediati vor proveni din serviciul bancar, din sectorul constructiilor si al pietei imobiliare. Industriile comunicatiilor sau industriile in care informatia este materia prima sunt cele care vor avea cel mai putin de suferit. Urmatorii ani prefigureaza o tendinta accentuata inspre o ecomonie a informatiei. Cu alte cuvinte, industriile de entertainment, jocuri, IT, medicina, farmacie si biochimie vor fi primele in topul industriilor ofertante de locuri de munca.

Wall-Street: In aceste conditii, credeti ca universitatille vor creste numarul de locuri alocate studentilor in IT si stiinte umaniste si vor diminua locurile pentru constructii si business?

Geoff Armstrong: Daca as fi coordonatorul strategiei aplicate in universitati as investi in dezvoltarea departamentelor de IT, bio-stiinte si management. Este dificil sa ma pronunt in privinta stiintelor umaniste, insa cred in strategia crearii si dezvoltarii talentelor care concorda cu cererea pietei si cu dezvoltarea tehnologica si comunicationala.

Wall-Street: Este anularea sesiunilor de training pentru angajati o optiune viabila de a limita costurile unei companii?

Geoff Armstrong: Nu cred ca anularea sesiunilor de training este o solutie. Cu aproximativ zece ani in urma, in S.U.A. si in Marea Britanie, disponibilizarile si reducerea ponderii trainingurilor erau considerate o tactica dura, dar practicata. Dar apoi si-au dat seama, ca neinvestind in proprii angajati, companiile isi refuzau practic prezenta unor specialisti in posturi-cheie. Care este atunci solutia? Iti poti periclita bunul mers al companiei facand asemenea alegeri de moment. Eu sunt increzator ca managerii sunt suficient de instruiti incat sa ia cea mai buna decizie pentru compania lor, insa vor trebui sa fie foarte atenti si strategici cu privire la distribuirea bugetului si a cheltuielilor.

Wall-Street: Totusi, care ar fi primele departamente in care managerii ar putea limita cheltuielile?


Geoff Armstrong:
Depinde foarte mult de la o firma la alta. In principiu, primele reduceri ar trebui sa se faca in sectoarele de manufacturare, de vanzari si in sectoarele care au legatura cu distributia produselor. O alta reducere se poate face si in cazul cheltuielilor fiecarui angajat in parte. Este o necesitate si nu o optiune aceasta reducere a costurilor. Un exemplu de companie care a aplicat cu succes aceasta strategie este Toyota. Managerii trebuie sa reflecte si sa ia o decizie prudenta, gandindu-se exclusiv la cea mai buna solutie de reducere a cheltuielilor fara a afecta productivitatea angajatilor.

Wall-Street: In pragul unei crize economice ati creste salariul profesorilor cu 50%?


Geoff Armstrong:
Cred ca ar trebui sa reflectez indelung inainte sa aprob o asemenea initiativa curajoasa pentru ca inainte de toate trebuie sa te gandesti la efectele care vor aparea dupa aceasta marire de salariu.