Agentia de evaluare financiara Standard & Poor\'s a redus perspectiva de rating a Transelectrica, companie controlata de stat, de la \'pozitiva\' la \'negativa\', ca urmare a scaderii ratingurilor de tara a Romaniei, si a mentinut calificativul \'BB+\' pentru imprumuturile pe termen lung in lei si valuta.
Compania de transport de electricitate Transelectrica este controlata de statul roman, care detine 74% din actiuni.

"Miscarea survine dupa coborarea calificativelor Romaniei si reflecta vulnerabilitatea Transelectrica la o posibila noua inrautatire a conditiilor macroeconomice", afirma Tania Toneva, analist la Standard & Poor's.

Evaluarea Transelectrica facuta de S&P nu ia in considerare niciun fel de sustinere explicita a statului in acordarea calificativelor, care nu au o legatura directa cu ratingurile Romaniei, precizeaza S&P, care adauga ca tine cont de statutul de monopol al companiei pe piata romaneasca, importanta strategica pentru sectorul energetic si faptul ca statul a garantat deja multe din datoriile existente.

Luni, Standard & Poor's a anuntat ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'.

Decizia scoate Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade" acordate de aceasta agentie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri