Compania de transport de electricitate Transelectrica este controlata de statul roman, care detine 74% din actiuni.

"Miscarea survine dupa coborarea calificativelor Romaniei si reflecta vulnerabilitatea Transelectrica la o posibila noua inrautatire a conditiilor macroeconomice", afirma Tania Toneva, analist la Standard & Poor's.

Evaluarea Transelectrica facuta de S&P nu ia in considerare niciun fel de sustinere explicita a statului in acordarea calificativelor, care nu au o legatura directa cu ratingurile Romaniei, precizeaza S&P, care adauga ca tine cont de statutul de monopol al companiei pe piata romaneasca, importanta strategica pentru sectorul energetic si faptul ca statul a garantat deja multe din datoriile existente.

Citeste si:

Luni, Standard & Poor's a anuntat ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'.

Decizia scoate Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade" acordate de aceasta agentie.