Intreprinderea de Constructii, Montaj si Reparatii Siderurgice-ICMRS, societatea care a construit combinatul siderurgic SIDEX Galati, concediaza 100 de angajati ca urmare a restrangerii activitatii principalului partener - ArcelorMittal Galati.
"ICMRS a renuntat la 50 de salariati din randul pensionarilor reangajati de societatea noastra. Vor mai fi concediati inca 50 de oameni, angajati pe perioada determinata, ale caror contracte expira in aceasta perioada. Disponibilizarile sunt cauzate de lipsa de comenzi cu care ne confruntam. Partenerii nostri, in special combinatul ArcelorMittal Galati, isi restrang activitatea, lucru care ne afecteaza si pe noi", a declarat, vineri, liderul sindical de la ICMRS Galati, Toader Tebreanu, conform NewsIn.

ICMRS Galati, intreprindere fondata in 1960, a fost antreprenorul general al lucrarilor de constructii derulate la Combinatul Siderurgic SIDEX Galati. In prezent, ICMRS are putin peste 1.000 de salariati, adica 10% din cati avea in primii ani de activitate. Principalele activitati ale societatii sunt lucrarile de intretinere si reparatii pentru combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati si constructia de drumuri.

Concedierile operate acum de intreprindere ridica la 850 numarul somerilor "produsi" de firmele care deruleaza activitati pe platforma ArcelorMittal Galati ori care au contracte cu unitatea siderurgica, ce si-a restrans activitatea pe fondul scaderii comenzilor producatorului de otel.

Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca din Galati, Carmen Tofan, a declarat, vineri, ca alte sapte asemenea firme au notificat pana acum Agentia ca au operat sau urmeaza sa opereze concedieri colective.

"Grand Smithy Works International a concediat 200 de angajati la 1 noiembrie. La aceeasi data, firma Atlas SA a disponibilizat 26 de persoane. La 1 decembrie, vor fi concediati 260 de salariati de la Super A+K SRL, 80 de salariati de la Lemland SRL, 78 de salariati de la Petantic SRL si 34 de salariati de la Arcom Mecon SA. De asemenea, firma Transtrom 2 SRL va disponibiliza 72 de angajati, esalonat, la 1 decembrie 2008 si la 1 ianuarie 2009, conform notificarilor transmise", a afirmat Carmen Tofan.

Directorul AJOFM Galati apreciaza ca valul de concedieri va continua in urmatoarea perioada si preconizeaza o crestere a ratei somajului la nivelul intregului judet. "Cu siguranta vor urma si alte notificari similare din partea firmelor galatene. si daca in octombrie am avut 12.600 de someri in tot judet, cu o rata a somajului de 5,8%, mai mult ca sigur ca in noiembrie rata somajului va atinge 6%", a spus Carmen Tofan.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a inceput, in a doua decada a lunii octombrie, procesul de oprire a instalatiilor, pe fondul scaderii comenzilor de produse siderurgice. Sunt sau urmeaza a fi inchise temporar mai multe sectii din Uzina de Otelarii Refractare, Uzina de Laminate Plate si Uzina Aglomerare Furnale.

Muncitorii ramasi fara activitate asigura paza instalatiilor oprite, participa la revizia utilajelor ori sunt redistribuiti in alte sectoare, preluand astfel activitatile prestate pana acum de subcontractori. Este prognozata o scadere a productiei cu 50%, cu revenire la nivelul normal de productie cel mai devreme la sfarsitul lunii februarie 2009 si cel mai tarziu la finele lui aprilie 2009, au anuntat liderii sindicali, citand oficiali din administratia companiei galatene.

Pentru a-si reduce costurile, unitatea nu mai deschide nicio schema de plecari voluntare cu acordarea de plati compensatorii pana la sfarsitul acestui an, suspenda contractele cu firmele terte si amana investitiile tehnologice pentru anul viitor, continuand doar proiectele de mediu si de imbunatatire a conditiilor de lucru. De asemenea, este sistata plata orelor suplimentare si a bonusului lunar de realizare a planului de productie.

Tot in scopul reducerii costurilor, instruirile externe si angajarile sunt stopate si sunt impuse restrictii oficialilor companiei si personalului TESA. Astfel, sefii ArcelorMittal Galati nu mai au voie sa zboare la business class si sa se deplaseze cu taxiul atunci cand se afla in delegatie, nu mai beneficiaza de catering la birouri, iar roamingul cardurilor 3G este anulat.

Functionarii de la birouri au limita la convorbirile de pe fix si de pe mobil, trebuie sa printeze documente pe ambele pagini ale unei foi folosind optiunea "Draft" a imprimantelor si sa ceara acordul top-managementului pentru printurile color, trebuie sa opreasca lumina si caldura cand ies din birou si sa foloseasca grupati masinile de serviciu, se arata intr-un mail expediat salariatilor de managementul ArcelorMittal Galati.

Tot din cauza crizei, negocierea contractului colectiv de munca al combinatului galatean pe anul 2009, negociere care a debutat la inceputul lunii octombrie, ar putea fi amanata pana in trimestrul intai al anului viitor, la cererea patronatului.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri