Angajatii combinatului ArcelorMittal Galati care nu si-au luat concediu de odihna in acest an vor fi obligati sa isi consume liberele restante pana la 15 decembrie, a hotarat managementul companiei, care analizeaza si varianta trimiterii salariatilor in concediu de odihna anticipat.
Intr-un mail semnat de Ionel Bors, vicepresedintele ArcelorMittal, care a ajuns la directorii de uzine si la sefii de sectii din combinatul galatean, se arata ca angajatii companiei care nu si-au luat concediul de odihna cuvenit in anul 2008 trebuie sa-si lichideze restantele la acest capitol pana de 15 decembrie. Pana la aceeasi data trebuie sa-si consume zilele libere aferente acestui an si salariatii care erau programati sa intre in concediu in perioada sarbatorilor de iarna, intre 15 si 31 decembrie.

Informatia a fost confirmata de presedintele sindicatului Solidaritatea de pe platforma siderurgica, Gheorghe Tiber. "Dupa lege, (salariatii, n.r.) sunt obligati sa-si efectueze concediul in anul respectiv. S-a luat deja o hotarare in acest sens. Masura este oficiala si legala", a afirmat, marti, Tiber.

Liderul sindical a precizat ca la nivelul administratiei companiei s-a mai vehiculat o varianta, care ar incalca, insa, prevederile legale. Este vorba de trimiterea mai multor salariati in concediu de odihna pana la finele lui 2008, dar in contul zilelor de concediu aferente anului viitor, din cauza scaderii comenzilor si a reducerii productiei in anumite sectoare.

"Se auzise sa se devanseze o anumita parte din concediul de anul viitor anul acesta, adica vreo zece zile din 2009 sa le dea anul acesta, iar asta nu era in regula. Nu e legal. Concediul de odihna se ia pentru perioada efectiv lucrata, dupa lege, or daca omul n-a lucrat in 2009 nicio zi cum sa ia concediul anticipat?", a declarat, citat de NewsIn, Gheorghe Tiber.

Potrivit liderului Solidaritatea, compania nu a luat inca o decizie in aceasta privinta, dar adoptarea unei asemenea hotarari este posibila. "Nu s-a batut in cuie nimic pana la ora asta daca sa se ia sau nu (concediu anticipat, n.r.). Probabil ca mai asteapta sa vada ce se intampla cu comenzile. A fost doar o discutie, dar e posibil sa se adopte si hotararea asta", a spus Tiber.

Conform aceleiasi surse, singura posibilitate ca siderurgistii galateni sa intre in concediu anticipat ar fi dupa 15 decembrie. "Daca ar fi sa se ia ceva zile din anul viitor, ar fi dupa data de 15 decembrie pana la sfarsitul anului, poate si mai tarziu. Dupa aia, sunt programarile initiale ale oamenilor pe 2009", a explicat presedintele Solidaritatea.

Acesta a precizat ca subiectul va fi discutat miercuri, 12 noiembrie, cand are loc urmatoarea runda de negocieri pe marginea contractului colectiv de munca al unitatii, aplicabil in 2009. Liderul sindical se teme, insa, ca patronatul va ramane fidel politicii de pana acum - nu va consulta sindicatele in ceea ce priveste masurile ce trebuie adoptate in scopul diminuarii efectelor crizei, ci le va comunica pe cele stabilite exclusiv de top management.

"Oricum nu ne intreaba pe noi, nu vor sa tina cont de noi, nu vor sa colaboreze cu noi aproape deloc. Ei iau masurile cum le gandesc ei si dup-aia ne informeaza: dom'le uite asta am hotarat, motivul e criza. Si daca te apuci si spui ca nu esti de acord, spun ca esti dusmanul mai binelui intreprinderii si vrei s-o bagi in pamant", a declarat presedintele Solidaritatea. Gheorghe Tiber a apreciat ca managementul ArcelorMittal Galati incalca astfel Codul Muncii si Directiva Uniunii Europene 2014/2006.

"Aceste documente obliga patronatele sa se consulte cu sindicatele, nu numai sa le informeze dupa aceea, de orice masura susceptibila a afecta bunul mers al societatii", a subliniat liderul sindical.

In acest context, Tiber a amintit si faptul ca patronatul a ignorat o solicitare pe care sindicatele au formulat-o inca de la debutul crizei, si anume infiintarea unor celule de criza in combinatul galatean, formate din reprezentanti ai administratiei si din lideri de sindicat, care sa informeze cu promptitudine angajatii ArcelorMittal Galati cu privire la masurile adoptate pe tema crizei.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a inceput, in a doua decada a lunii octombrie, procesul de oprire a instalatiilor, pe fondul scaderii comenzilor de produse siderurgice. Sunt sau urmeaza a fi inchise temporar mai multe sectii din Uzina de Otelarii Refractare, Uzina de Laminate Plate si Uzina Aglomerare Furnale. Muncitorii ramasi fara activitate asigura paza instalatiilor oprite, participa la revizia utilajelor ori sunt redistribuiti in alte sectoare, preluand astfel activitatile prestate pana acum de subcontractori. Este prognozata o scadere a productiei cu 50%, cu revenire la nivelul normal de productie cel mai devreme la sfarsitul lunii februarie 2009 si cel mai tarziu la finele lui aprilie 2009, au anuntat liderii sindicali, citand oficiali din administratia companiei.

Pentru a-si reduce costurile, unitatea nu mai deschide nicio schema de plecari voluntare cu acordarea de plati compensatorii pana la sfarsitul acestui an, suspenda contractele cu firmele terte si amana investitiile tehnologice pentru anul viitor, continuand doar proiectele de mediu si de imbunatatire a conditiilor de lucru.

De asemenea, este sistata plata orelor suplimentare si a bonusului lunar de realizare a planului de productie. Tot in scopul reducerii costurilor, instruirile externe si angajarile sunt stopate si sunt impuse restrictii oficialilor companiei si personalului TESA. Astfel, sefii ArcelorMittal Galati nu mai au voie sa zboare la business class si sa se deplaseze cu taxiul atunci cand se afla in delegatie, nu mai beneficiaza de catering la birouri, iar roamingul cardurilor 3G este anulat.

Functionarii de la birouri au limita la convorbirile de pe fix si de pe mobil, trebuie sa printeze documente pe ambele pagini ale unei foi folosind optiunea "Draft" a imprimantelor si sa ceara acordul top-managementului pentru printurile color, trebuie sa opreasca lumina si caldura cand ies din birou si sa foloseasca grupati masinile de serviciu, se arata intr-un mail expediat salariatilor de managementul ArcelorMittal Galati.

Tot din cauza crizei, negocierea contractului colectiv de munca al combinatului galatean pe anul 2009, care a debutat la inceputul lunii octombrie, ar putea fi amanata pana in trimestrul intai al anului viitor, la cererea patronatului.

Restrangerea activitatilor din combinat a constituit o lovitura de proportii pentru firmele aflate in relatii contractuale cu producatorul de otel, care au fost nevoite sa trimita in somaj sute de muncitori. Constructorul colosului siderurgic, ICMRS SA Galati, a concediat recent 100 de angajati, din care jumatate erau pensionari reangajati si jumatate erau salariati pe durata determinata.

Alti 750 de angajati ai firmelor care au contracte cu ArcelorMittal Galati au fost sau urmeaza a fi trimisi in somaj, potrivit notificarilor transmise de firmele in cauza catre Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca. Directorul AJOFM Galati, Carmen Tofan, a apreciat ca valul de concedieri va continua si in perioada urmatoare, preconizand o crestere a ratei somajului de la 5,8% in octombrie la 6% in noiembrie.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.

Angajatii combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati care nu si-au luat concediu de odihna in acest an vor fi obligati sa isi consume liberele restante pana la 15 decembrie 2008, a hotarat managementul companiei, care analizeaza si varianta trimiterii salariatilor in concediu de odihna anticipat, au declarat liderii sindicali.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri