Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, Marian Petre Milut, anticipeaza un an extrem de dificil pentru piata constructiilor si a materialelor de constructii, pe fondul crizei financiare actuale, militand pentru scaderea preturilor la materia prima si interventia statului in companiile producatoare, pentru stoparea fenomenului de cartel.
“Este obligatoriu ca statul sa poata rascumpara o parte din capacitatile de productie din sectorul constructiilor in Romania. De asemenea, trebuie sa se faca evaluari clare si precise ale investitiilor companiilor multinationale producatoare de materii prime”, ne-a declarat Marian Petre Milut (foto), Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman.

UNPR reclama cresterile speculative ale materiilor prime de constructii, precizand ca monopolul principalilor furnizori de materie prima a dus la aceasta crestere nejustificata a materialelor de constructii si implicit a preturilor locuintelor.

Solutia iesirii din blocajul actual de pe piata constructiilor este scaderea preturilor la materiile prime, fapt care va genera o scadere in lant a pretului pentru constructiile noi, spune Milut.

Astfel, UNPR va sustine necesitatea interventiei statului, prin institutii precum Consiliul Concurentei, prin impiedicarea formarii de carteluri ale marilor companii, precum si cumpararea unor pachete de actiuni in companiile producatoare de materii prime care sa permita stoparea politicii anticoncurentiale practicate de aceste companii in Romania, continua acesta.

Previziunile “optimiste” pentru 2009 in constructii si imobiliare

Cele mai optimiste previziuni pentru anul viitor, in sectorul constructiilor, arata o scadere intre 10% si 15% a pietei, corelata cu o scadere a productiei fizice de 10% si o lipsa a cererii, pe care producatorii incearca sa o acopere prin scumpirile de preturi deja realizate.

In ceea ce priveste tranzactiile imobiliare, estimam o scadere acuta de 30% anul viitor, iar scaderea preturilor in constructii va trebui sa se coreleze cu o creditare normala. Investitorii in real-estate au obtinut pana anul acesta profituri uriase de pana la 3.000%, acum aceste situatii nu se vor mai intalni”, a mai aratat presedintele UNPR.

Primele efecte notabile ale crizei financiare pe piata constructiilor vor fi concedierea pana la 10% dintre angajati si reducerea sau chiar stoparea productiei pe stoc in perioada iernii, fenomen vizibil si in cazul pietei auto. “Scaderea volumului de proiecte imobiliare si de constructii, precum si intoarcerea in tara a peste 500.000 de muncitori ar putea genera o crestere a ratei somajului pana la 10%. Marile companii nu se vor abtine sa inchida daca nu vor realiza profit, iar multe vor inchide in decembrie in somaj tehnic”, explica Milut.

Angajatii ArcelorMittal Hunedoara, trimisi in concediu fortat din cauza crizei

Pe fondul crizei, somajul din constructii se va accentua, si datorita lipsei acute de forta de munca calificata, problema care nu se va atenua nici in perioada urmatoare. In prima parte a anului 2008, somajul se cifra la 6%, in 2009 estimandu-se o crestere de pana la 7,8%, potrivit estimarilor guvernului Romaniei.

Constructorii vor scaderea preturilor materiilor prime

Politica de crestere a preturilor materiei prime in constructii, adoptata de jucatorii mari din piata pentru atenuarea scaderii cererii si implicit a productiei, va avea efecte negative asupra companiilor autohtone de constructii si in special a IMM-urilor, ducand la falimente sau importuri masive din tarile competitive ca pret.

“Fara un proiect de sprijinire al exporturilor, actuala politica poate duce la o crestere a deficitului de cont curent”, arata presedintele UNPR. In eventualitatea scaderii importurilor din piata, Comisia Europeana a anticipat o scadere a deficitului de cont curent pe termen lung, de la 14% in 2007 la 12,5% in 2010.

“In Romania preturile stau in mana cartelurilor, exista cresteri nesustinute din punctul de vedere al factorilor economici din piata. Ca exemplu, in Franta si Germania, orice modificare a preturilor materiilor prime de constructii vitale in economie (cimentul, otelul, aluminiul) nu poate trece fara aprobarea patronatelor”, a enuntat Milut.

Conform analizei UNPR, pretul cimentului a crescut cu aproximativ 20% fata de anul trecut si cu 46%, raportat la 2006. “Pretul pe care il platim in Romania pentru materia prima este de doua ori mai mare decat in tarile africane. In Nigeria si Camerun, pretul unei tone de ciment de calitate ajunge la 100-120 de dolari, in Romania platim 200 de dolari. Preturile sunt chiar mai mari decat in tarile europene, inclusiv pietele emergente”, explica Milut.

In cazul aluminiului, preturile au crescut in ultimii doi ani cu 16%, in timp ce otelul a cunoscut majorari de 22% in 2006, 10% in 2007, ajungand pana la scumpii cu 75% in iulie 2008. Potrivit UNPR, cresterile speculative, dar si dublarile salariale din constructii au influentat in perioada 2006-2008 pretul final al materialelor de constructii. “A fi fost normal ca aceste cresteri sa fie sustinute”, a replicat presedintele organizatiei patronale.

Anul acesta, UNPR apreciaza o stagnare a pietei constructiilor ca volum si scaderea generala a preturilor constructiilor prin preluarea costurilor de catre subcontractori. Anul trecut, piata constructiilor a fost evaluata global la 9-10 miliarde de euro, asteptandu-se un avans al pietei de pana la 20-30% in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri