Grupul Rompetrol va contribui pana in 2010 cu peste un miliard dolari in contul obligatiunilor emise de Rafinaria Petromidia, iar datoria istorica a fost de 285 milioane dolari, si nu de 110 milioane dolari cat era in caietul de sarcini, potrivit unui comunicat emis de companie.
"Nivelul total al sumelor platite de Grupul Rompetrol in contul obligatiunilor convertibile emise de Rompetrol Rafinare (RRC) in 2003 in favoarea Ministerului de Finante din Romania va atinge in 2010 peste un miliard dolari, in contul unei datorii istorice, care desi a fost de 110 milioane dolari in caietul de sarcini, s-a dovedit a fi de peste 285 milioane dolari in realitate", potrivit comunicatului Rompetrol.

Grupul Rompetrol a contribuit cu peste 4,7 miliarde dolari la bugetul de stat, de la privatizare si pana in prezent,

"Caietul de sarcini aferent contractului de privatizare a rafinariei Petromidia, incheiat in 2001 intre FPS (Fondul Proprietatii de Stat) si Grupul Rompetrol, prevedea preluarea unei datorii totale de 110 milioane dolari, dar in realitate compania avea datorii totale de 285,4 milioane dolari, reprezentand datorii facute de stat si transferate cumparatorului, mai anunta compania", mai informeaza comunicatul.

Rompetrol spune ca, intre anii 2001 si 2003, aceste sume acumulate anterior de stat, au crescut de peste 2,5 ori, la 725 milioane dolari (571 milioane euro), din cauza adaugarii dobanzilor si penalitatilor.

"Cu toate acestea, Grupul Rompetrol a acceptat solutia propusa in acel moment, suma de 725 milioane dolari (principalul) fiind convertita in obligatiuni. Emisiunea de obligatiuni a fost legiferata in 2003, aprobata de Parlament si ulterior promulgata de presedintele Traian Basescu in 2005. De asemenea, Consiliul Concurentei si Departamentul pentru Concurenta de la Bruxelles au validat aceasta operatiune, confirmand ca nu a reprezentat ajutor de stat", potrivit Rompetrol.

In opinia reprezentantilor companiei, valoarea totala a dobanzilor virate de Grup catre bugetul de stat din 2004 pana in prezent se ridica la 203 milioane dolari, iar pana in 2010 se estimeaza ca se vor mai plati aproximativ 100 milioane dolari. Tot in 2010, principalul, in valoare de 725 milioane dolari, va ajunge la scadenta.

(Dobanda anuala aferenta obligatiunilor este stabilita in functie de evolutia anuala a indicatorului EURIBOR, Euro Interbank Offered Rate, plus 1,5%.).

"Din 2001 pana in prezent, Petromidia a inregistrat atat o crestere a cantitatilor de materie prima procesata, de la 1,15 milioane tone de materie prima in 2000, inainte de preluare, la peste 4,1 milioane tone estimat pentru acest an, cat si a cifrei de afaceri, de la 312 milioane USD in 2000 la peste 3,3 miliarde de USD, nivel inregistrat anul trecut. In momentul preluarii, rafinaria era intre primii 10 agenti economici propusi pentru lichidare. Mai mult, prin investitiile realizate (aproximativ 350 milioane dolari pana in 2007) aceasta a devenit un simbol al performantei sectorului de profil din Romania", a precizat director general al Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri