Finantarea a fost asigurata din surse proprii Transelectrica, a anuntat compania.

"Reabilitarea statiei a fost realizata dupa proiectul realizat de firma TRAPEC si cuprinde lucrari de mentenanta majora la care s-a adaugat, conform studiului de fezabilitate aferent, o componenta de retehnologizare. Aceasta a condus la asigurarea nivelului de siguranta in functionare si a tranzitului de putere, la mentinerea costurilor de exploatare si a costurilor de transport in limite rezonabile", potrivit Transelectrica.

Lucrarile de reabilitare s-au realizat in mai multe etape, incepand cu finele anului 2005. Pe tot parcursul lucrarilor statia a trebuit sa ramana in functiune, pentru a nu periclita siguranta sistemului in zona, precizeaza compania. Statia functioneaza in permanenta si se lucreaza, cu masuri speciale, in apropierea tensiunii.

Statia de 220/110/20 kV Cluj Floresti este un important nod in cadrul Sistemului Electoenergetic National care asigura conexiunile si tranzitul de putere din zonele cu excedent de energie electrica catre zonele deficitare din Transilvania si Maramures. Tranzitul se realizeaza prin tronsonul de retele electrice de transport de 220 kV care leaga sudul Transilvaniei de Maramures (prin liniile de 220 kV Iernut - Campia Turzii - Cluj Floresti si Cluj Floresti – Tihau - Baia Mare 3).

Citeste si:

De asemenea, statia reprezinta principala sursa de alimentare pentru statiile de distributie care asigura alimentarea cu energie electrica a orasului Cluj-Napoca si evacuarea in sistemul energetic romanesc a puterii produse in centrala hidroelectrica Mariselu. Prin intermediul linilor de medie tensiune cu plecare din statia Cluj Floresti sunt alimentate localitatile limitrofe orasului Cluj-Napoca, localitati aflate in plina expansiune. Lucrarile de mentenanta majora si de retehnologizare s-au desfasurat dupa un concept unitar de executie si inginerie, avandu-se in vedere solutiile de mentenanta majora aplicate in proiecte de succes similare din zona (Baia Mare 3, Vetis, Cluj Est, Salaj).

Concomitent si corelat cu lucrarile de reabilitare (mentenanta majora cu componenta de retehnologizare), in aceasta statie s-au derulat si lucrarile aferente unui proiect major, la nivel de Companie, destinat modernizarii sistemelor de control-protectii, din 11 statii electrice din patrimoniul Transelectrica, inclusiv statia Cluj Floresti. Antreprenorul respectivului proiect este firma Areva T&D,

Transelectrica gestioneaza, opereaza, asigura mentenenta si modernizeaza reteaua electrica de transport, formata din 77 statii electrice de transformare, cu o capacitate de 35.506 MVA si 8.950 km de linii electrice aeriene de 110 kV, 220 kV,400 kV si 750 kV, aflate in gestiunea a 8 sucursale de transport.

Transelectrica raspunde de asigurarea securitatii, continuitatii si calitatii in alimentarea cu energie electrica a Sistemului Energetic National (SEN), furnizand infrastructura pietei de energie electrica din Romania. Transelectrica asigura serviciul de transport transfrontalier al energiei electrice si coordoneaza functionarea interconectata a SEN in reteaua europeana a UCTE.