Avocatii de la Tuca Zbarcea & Asociatii au precizat, in cadrul unei conferinte de dreptul concurentei desfasurate miercuri la Cluj-Napoca, ca in functie de tipul practicilor anticoncurentiale, astfel de comportamente pot fi grav sanctionate de catre Consiliul Concurentei, cu amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.

Practica a aratat ca amenzile aplicate de Consiliul Concurentei pana in prezent au fost intre 3% si 6,5% din cifra de afaceri a agentului economic realizata in anul anterior deciziei de sanctionare.

"Agentii economici trebuie sa fie foarte atenti la pozitia lor in piata si la practicile pe care le implementeaza. Spre exemplu, vor fi intotdeauna sanctionate impunerea sau fixarea preturilor de revanzare, alocarea de teritorii sau de clienti, precum si licitatiile trucate", a declarat, citat de NewsIn, coordonatorul departamentului de dreptul concurentei si partner la Tuca Zbarcea & Asociatii, Raluca Vasilache.

De asemenea, reprezentantii Consiliului Concurentei au sfatuit agentii economici sa coopereze atunci cand le sunt solicitate informatii cu privire la activitatile lor. Companiile implicate intr-un anumit cartel, care colaboreaza cu inspectorii Consiliului Concurentei pentru descoperirea acestuia pot beneficia de politica de clementa, tradusa in imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale acesteia.

Oficialii autoritatii au confirmat ca, in iunie 2008, autoritatea a aplicat pentru prima data in Romania o amenda de 400.000 euro pentru refuzul unui agent economic de a se supune inspectiei inopinate a Consiliului Concurentei, iar alti trei agenti economici au fost recent amendati cu peste 850.000 euro pentru nefurnizarea de informatii sau furnizarea de informatii incorecte.

Reprezentantii Consiliului Concurentei au mai declarat ca, in prezent, autoritatea instrumenteaza trei investigatii sectoriale, intre care piata de retail alimentar, piata imobiliara si piata cerealelor de panificatie.

Citeste si:

Potrivit avocatului Raluca Vasilache, Comisia Europeana recomandã tot mai des agentilor economici si consumatorilor afectati de diverse practici anticoncurentiale sa se adreseze instantelor de judecata pentru repararea prejudiciilor suferite in urma unui cartel. Astfel, persoanele juridice sau fizice lezate de asemenea practici pot deschide actiuni in despagubire impotriva autorilor de practici anticoncurenþiale care ii lezeaza, atat daca exista o decizie a Consiliului Concurentei in acest sens, cat si in absenta acesteia.

"Va fi interesant de urmarit in ce masura vor fi introduse si in Romania astfel de actiuni in instanta. Noi am constatat cã agentii economici prejudiciati, precum si persoanele fizice, consumatorii, in general, nu sunt suficient de bine informati cu privire la parghiile private de care dispun pentru recuperarea unor asemenea prejudicii", a mai spus Raluca Vasilache.

De asemenea, potrivit Milenei Nistorescu, partner in cadrul Nistorescu, Somlea & Asociatii astfel de actiuni vor fi o provocare si pentru judecatori, in conditiile in care in prezent nu exista o practica decizionalã la nivelul instantelor romanesti pentru acordarea de daune interese celor lezati prin comportamentul anticoncurential al diversilor agenti economici.

Tuca Zbarcea & Asociatii a asistat, in primul semestru al anului 2008, cinci tranzactii de tip M&A cu valoare cumulata de 861 milioane de dolari, potrivit unui raport al ISI DealWatch "Emerging Market M&A Deal Activity".

Biroul din Bucuresti al casei de avocatura a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 14,1 milioane de euro, din care totalul incasarilor s-a ridicat la 12,1 milioane de euro.

Casa de avocatura are o echipa formata din 75 de avocati si 15 parteneri. In anul 2007, Tuca Zbarcea & Asociatii a deschis un birou regional de avocatura la Cluj-Napoca, in asociere cu Nistorescu, Somlea & Asociatii.