Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, isi va reduce cu circa 55% productia de polimeri in perioada decembrie 2008 - ianuarie 2009 si va trimite in somaj tehnic 130 de angajati, adica 24% din numarul total de salariati.

“Este o masura temporara si vine pe fondul constrangerii pietelor de profil, fiind necesara atat pentru reechilibrarea productiei in acord cu cererea de polimeri, cat si pentru a evita cresterea stocurilor. In acest sens, am decis reducerea productiei de polimeri prin oprirea instalatiilor de LDPE (polietilena de joasa densitate) in perioada 10 decembrie 2008 - 31 ianuarie 2009 si de HDPE (polietilena de inalta densitate) intre1 decembrie 2008 si 31 ianuarie 2009", a declarat directorul general al Rompetrol Petrochemicals, Dumitru Niculi.

Potrivit companiei, masura va afecta si angajatii din sectoarele de productie si mentenanta, aproximativ 24% din totalul acestora urmand sa intre in perioada decembrie - ianuarie in somaj tehnic, in conformitate cu Contractul Colectiv de Munca.

Comunicatul arata ca desi compania si-a majorat in perioada ianuarie-septembrie 2008 cu aproximativ 40% vanzarile de produse finite (182.000 tone) si cu 61% cifra de afaceri (peste 300 milioane dolari), profitul operational (EBITDA) a fost direct influentat de conditiile de piata nefavorabile si de costurile ridicate ale materiei prime (propilena, etilena).

Pe plan international, preturile de referinta pentru produsele petrochimice au consemnat in perioada august - noiembrie 2008 o scadere semnificativa, cu peste 41% pentru polipropilena, 26% pentru LDPE si 40% pentru HDPE, coroborate cu o diminuare a cererii.

Potrivit reprezentantilor companiei, in aceasta perioada, compania va asigura din stoc livrarile de polietilene de joasa si inalta densitate si va mentine in functiune instalatia de polipropilena, Rompetrol Petrochemicals fiind singurul producator de polipropilena din Romania. Pentru a nu afecta relatiile cu clientii, bancile si ceilalti colaboratori, angajatii din departamentele Comercial, Financiar si Control al Calitatii vor lucra in regim normal, iar o parte din personalul din productie va asigura siguranta si conservarea instalatiilor in vederea repornirii.

De asemenea, Rompetrol Petrochemicals va continua dezvoltarea planurilor de investitii, obiectul principal fiind repornirea instalatiei de piroliza care va asigura materia prima necesara instalatiilor de LDPE si HDPE.

Nivelul investitiilor companiei in 2008 este estimat la 9,5 milioane dolari, in timp ce totalul acestora pentru perioada 2003-2007 se ridica la peste 67 milioane dolari.

Potrivit companiei, instalatiile de polietilene de joasa si inalta densitate au o capacitate nominala de 60.000 de tone si au intrat in conservare in 1996 ca urmare a lipsei de materie prima – etilena. Pentru modernizarea si repornirea acestora dar si pentru construirea unui terminal marin de gaze lichefiate, compania a alocat peste 30 milioane dolari in 2006 (LDPE) si peste 14,5 milioane dolari in 2007 (HDPE).

In prezent, compania are un numar de 531 de angajati, iar in primele noua luni ale anului a consemnat o cifra de afaceri de aproximativ 300 milioane dolari, in crestere cu 61% fata de perioada similara din 2007.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si