"Criza nu a afectat pana in prezent vanzarile de vin, care vor ajunge la suma de 500 milioane euro in 2008, comparativ cu 450 milioane euro, anul trecut. De asemenea, in 2008 piata va creste cu 26% in volum total, comparativ cu anul trecut, si cu 17%, pentru vinul imbuteiat la 0,75 l", a declarat Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).

Ca urmare a noului climat macroeconomic, presedintele PNVV este de parere ca cel mai probabil producatorii care activeaza pe aceasta piata vor fi afectati de faptul ca nu vor mai putea lua credite pentru a-si dezvolta activitatea.

Potrivit lui Gheorghe, 97% din consumul de vin este productie romaneasca si restul de 3% este vin din import, procent aflat in crestee.
De asemenea, 69% din vinul consumat este vin alb.

Citeste si:

In luna august, Patronatul National al Vitei si Vinului (PNVV) estima pentru acest an o productie de peste 6,3 milioane hectolitri de vin, in crestere cu aproximativ 20% fata de anul trecut, datorita conditiilor climaterice favorabile si investitiilor din 2008.

"Perioada prelungita de insolatie si precipitatiile abundente contribuie decisiv la obtinerea unui vin de calitate peste medie, respectiv a unei productii record pentru ultimii ani. Din informatiile obtinute de la producatorii membri PNVV, recolta de struguri si implicit productia de vin vor depasi nivelul anului trecut cu o medie nationala de aproximativ 20%", se arata in comunicatul PNVV.

Potrivit estimarilor, cea mai mare crestere a productiei fata de 2007 o va inregistra regiunea viticola Transilvania cu un plus de 30%, urmata de Dobrogea cu un avans de 25%, Moldova cu 15-20%, Oltenia/Mehedinti cu 15%, Muntenia cu 10% si Banat cu 10%.