Petrom si ExxonMobil Explorare si Productie Romania Ltd, o sucursala a corporatiei ExxonMobil, au semnat o intelegere privind explorarea in comun a potentialului de hidocarburi a zonei de mare adanca din perimetrul Neptun, de pe platforma continetala romaneasca a Marii Negre, potrivit Petrom.
Perimetrul Neptun cuprinde o arie de aproximativ 9.900 km2, in zone cu adancime a apei marii cuprinse intre 50 si 1.700 metri.

Lucrarile de explorare in comun vor fi directionate spre zona cu ape adanci a perimetrului, urmand ca in cursul anului 2009 sa fie efectuata o achizitie seismica 3D de mari dimensiuni. Petrom va conduce operatiunile fazei initiale de explorare care va include achizitia seismica si studiile geologice efectuate in zona de mare adanca.

ExxonMobil va finanta cea mai mare parte a lucrarilor si va furniza expertiza in procesul de evaluare a datelor seismice nou achizitionate. Explorarea in zonele de mare adanca reprezinta un domeniu de inalt nivel tehnologic si Petrom realizeaza un pas important prin demararea lucrarilor de explorare in zonele cu adancimi ale apei marii mai mari de 100 metri, potrivit comunicatului emis miercuri de Petrom.

"Colaborarea cu ExxonMobil constituie un pas important pentru Petrom in ceea ce priveste explorarea potentialului de hidrocarburi al Marii Negre. Potentialul zonelor de apa adanca nu a fost inca explorat in zona romaneasca a Marii Negre si foarte putin explorat in alte zone ale Marii Negre. Suntem incantati sa avem alaturi de noi o companie cu expertiza tehnica si puternica financiar, cum este ExxonMobil, pentru a lucra impreuna la evaluarea potentialului de hidrocarburi a perimetrului Neptun", a declarat un membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil pentru activitatile de Explorare si Productie, Johann Pleinninger.

Explorarea platformei continentale romanesti a Marii Negre in zonele cu adancimi mai mici ale apei marii a fost demarata inca din anul 1969, prin efectuare primelor achizitii seismice. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980 iar productia a inceput in 1986. In prezent, Petrom opereaza doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie de 13.880 km2.

"ExxonMobil detine o expertiza considerabila in toate domeniile de explorare a zonelor de mare adanca si noi privim aceasta colaborare ca o oportunitate de a aplica aceasta experienta intr-o regiune noua si foarte promitatoare", a precizat la randul sau vicepresedinte cu Dezvoltarea Afacerilor la compania ExxonMobil Explorare, Elwyn C. Griffits.

Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, patru zacaminte comerciale (Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe si Pescarus), un al cincilea zacamant (Delta) aflandu-se in stadiul de dezvoltare. Productia actuala atinge aproape 31.000 boe/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 16% din productia Petrom din Romania.

Petrom este cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. În anul 2007, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3.683 milioane euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 933 milioane euro.

OMV detine 51,011% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 20 tari pe cinci continente in domeniul de Explorare si Productie, Distributie gaze precum si Produse Chimice in 27 de tari pe cinci continente. AVAS detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.

ExxonMobil reprezinta o companie cu reprezentare globala, prezenta in aproape toate tarile, avand un portofoliu de rezerve descoperite care ii confera o pozitie de leader.

Baza de rezerve a corporatiei insumeaza 72 miliarde de barili titei-echivalent si detine mai mult de 100 de noi proiecte majore de dezvoltare in acelasi timp cu activitati globale de marketing in domeniul gazelor si energiei aflate in derulare.

Productia totala la nivel global depaseste 4 milioane de barili titei echivalent zilnic, din zacaminte situate din vestul Texasului pana in vestul Africii si din Australia pana in Alaska.

Compania reprezinta cel mai mare distribuitor de gaze, non-guvernamental, mondial, cel mai mare rafinator, cel mai mare fabricant de uleiuri si fabricant si distribuitor de produse petroliere la nivel mondial si unul dintre cei mai mari fabricanti mondiali de produse petrochimice si chimice speciale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri