Piata locala de textile va fi putenic afectata de criza economica anul viitor, printre cele mai grave urmari fiind scaderea productiei, a exporturilor si a numarului de angajati cu cel putin 15%, a declarat presedintele FEPAIUS, Maria Grapini.
"Printre efectele negative ale crizei in 2009 se numara scaderea exporturilor, a productiei si a numarului de angajati cu cel putin 15%. In plus, imaginea IMM-urilor va fi puternic afectata, iar oamenii nu vor mai avea curajul sa inceapa o afacere in domeniul textilelor" a declarat presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), Maria Grapini, potrivit NewsIn.

Potrivit datelor furnizate de FEPAIUS, numarul total de salariati din industria textila a ajuns la 312.000 de persoane in primele sapte luni ale anului , fata de 341.000 de persoane in 2007. "Incerc sa fiu optimista, dar cred ca cel putin 40.000 de persoane isi vor pierde slujba anul viitor"a spus Grapini.

Aceasta a mai adaugat ca anul 2004 a fost ultimul an de crestere inregistrat in industria romaneasca de textile, iar de atunci pana in 2007 s-au pierdut in jur de 79.000 de salariati, pierdere ce va urca anul acesta la 100.000 de salariati.

Potrivit lui Grapini, tot mai multe firme de textile se pregatesc sa-si inchida afacerile intrucat acestea vor deveni neprofitabile in conditiile actuale, iar comenzile la export, incheiate de regula in aceasta perioada a anului intarzie sa apara. Productia de textile din Romania a avut anul trecut valoarea de 8,5 miliarde lei, in timp ce in primele sapte luni ale anului s-a situat la nivelul de peste sase miliarde lei.

Federatia Patronala a Industriei Usoare a prezentat luni un set de masuri pentru sustinerea locurilor de munca existente in industria de textile (confectii si imbracaminte), masuri din domeniul fiscal, legislatiei muncii, la nivel macroeconomic si altele ce urmeaza a fi trimise noului Guvern. Printre acestea se numara modificarea legislatiei privind rambursarea TVA, eliminarea taxelor de mediu la fondul centralizat si constituirea unui fond de mediu la nivelul companiilor, diminuarea contributiilor, taxelor si impozitelor pe salarii.

De asemenea, patronatele din industria usoara considera necesara reorganizarea Mnisterului Economiei si Finantelor prin infiintarea Agentiei IMM-urilor, interventia Bancii Nationale prin imbunatatirea politicii de creditare a bancilor comerciale si creditarea IMM-urilor prin Eximbank.

Totodata, patronatele mai cer sprijin prin fonduri guvernamentale, infiintarea unei banci de investitii cu capital romanesc pentru sustinerea investitiilor din industria locala si infiintarea unui grup de gestiune a crizei (dupa modelul Frantei) format din Presedinte, Prim-Ministru, reprezentantii fiecarui sector al industriei si Banca Nationala pentru asumarea unui program de masuri anticriza.

Producatorii nationali din industria textila au mai cerut sprijinul Guvernului pentru iesirea din criza, in luna aprilie, printre propunerile de atunci numarandu-se elaborarea unor proiecte de valorificare la export a marcilor romanesti de textile, promovarea unor politici de sustinere fiscala pentru dezvoltarea companiilor de profil in zonele rurale, dar si incurajarea micilor intreprinzatori sau tinerilor designeri romani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri