Muncitorii Uzinei Dacia din Mioveni au intrat in somaj tehnic incepand de azi si vor relua lucrul pe data de 12 ianuarie 2009, cand se va reduce si cadenta productiei de la 1.360 la 1.085 vehicule pe zi.
Dintr-un total de peste 14.000 de angajati, in ultimele doua zile din aceasta saptamana vor mai veni la lucru in jur de 2.500 de oameni, potrivit estimarilor sindicatului, iar incepand de saptamana viitoare va functiona dupa program normal doar unitatea CKD, unde lucreaza cam 100 de salariati.

"Joi si vineri vor lucra in jur de 2.500 de salariati, apoi numarul lor se va micsora. La CKD lucreaza cam 100 de muncitori. Nu pot sa estimez ce o sa fie la anul, dar am speranta ca situatia se va redresa", a declarat citat de Newsin viceliderul Sindicatului Automobile Dacia (SAD), Ion Iordache.

Dacia isi intrerupe productia in perioada 11 decembrie 2008 – 11 ianuarie 2009, ca urmare a scaderii "brutale" a pietei auto din Romania si pentru a reduce stocurile.

Uzina de la Mioveni a fost deschisa in luna decembrie doar pentru trei zile, intre 8 si 10 decembrie.

Dacia a mai oprit productia pentru 18 zile, intre 20 noiembrie si 7 decembrie, dupa alte patru zile de intrerupere, pe 30 si 31 octombrie si 13 si 14 noiembrie.

Conform Contractului Colectiv de Munca al Dacia pe 2008, salariatii care vor ramine la domiciliu in somaj tehnic vor fi remunerati cu 85% din salariul total brut. Acestia vor beneficia de tichetele de masa pentru zilele de somaj tehnic din luna decembrie, precum si de prima de Craciun in valoare de 450 lei.

Cele 620 de contracte pe durata determinata care ajung la termen in decembrie 2008 nu au mai fost reinnoite. In privinta celor 620 de oameni care au ramas fara serviciu, liderii Sindicatului Automobile Dacia (SAD) au declarat zilele trecute ca exista promisiunea ca in cazul in care situatia se va redresa sa fie rechemati la serviciu. De asemenea, Societatea Automobile Dacia a anuntat ca isi revizuieste bugetul de investitii prevazut pentru anul 2009, de la 250 milioane de euro la 150 milioane de euro, insa investitiile care vizeaza ameliorarea conditiilor de munca si imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor nu vor fi afectate. Dacia isi va mentine, de asemenea, investitiile in dezvoltarea si diversificarea gamei de modele.

Mai multe societati furnizoare de componente catre uzina Dacia din Mioveni au decis sa intre in somaj tehnic pana in data de 12 ianuarie, ca urmare a intreruperii activitatii de productie de la Dacia, fiind nevoiti sa se replieze dupa programul clientului lor.

In urma unor comisii paritare intre sindicat si administratie, care au avut loc saptamana aceasta, la mai multi furnizori, s-a stabilit ca programul de lucru sa fie asemanator cu cel de la uzina de automobile din Mioveni.

Liderii Sindicatului Automobile Dacia (SAD) au declarat ca salariatii firmelor furnizoare care sunt membri ai sindicatului de la Dacia vor intra in somaj tehnic in perioada urmatoare. Este vorba de societatile Leoni Mioveni, Leoni Pitesti, Johnson Control, Euro APS, Cortubi, Metal Impex, Maxiro, Piroux SRL, Matrice Dacia, Presate Dacia, Eurest SRL si A.S.I. (furnizor punti).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri