Vanzarile micilor producatori de bere din Romania au scazut anul acesta cu 30% fata de anul trecut, in conditiile in care livrarile marilor jucatori de pe piata s-au majorat cu peste zece procente, a declarat directorul general al PSIPBR, Vifor Versescu.
"Daca pana acum cateva luni piata micilor berari a scazut cu 25%, la sfarsitul anului acest procent se va adancii la 30%, din cauza crizei financiare, care afecteaza fara echivoc sectorul IMM", a precizat reprezentantul Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR).

Pe de alta parte, spune el, pana la sfarsitul acestui an livrarile de bere ale marilor producatori vor creste cu peste zece la suta, conform NewsIn.

"Marii producatori au intrat pe piata cu foarte multe sortimente de bere ieftina, produse ce au beneficiat de bugete mari de reclama. In aceste conditii, micii producatori nu au reusit sa tina pasul cu cea mai mare parte a pietei", a afirmat Versescu.

Totodata, acesta subliniaza ca in 2009 se vor inregistra, in randul producatorilor de bere de talie IMM, si scaderi ale productiei.

"Lunile de iarna reprezinta o perioada de stagnare a pietei, atunci cand fabricile apeleaza la banci pentru obtinerea banilor pentru investitii si aprovizionarea cu materie prima. In contextul crizei este bine stiut ca bancile nu mai acorda credite unor societati care nu au o situatie tocmai roz", a adaugat directorul PSIPBR.

In acest context, "in 2009 ne putem astepta la falimente in randul micilor producatori, singurele fabrici de bere cu capital autohton din Romania", a adaugat Versescu.

Directorul patronatului de profil a precizat ca anul acesta au disparut de pe piata doi producatori nationali de bere, numarul acestora reducandu-se astfel la sapte producatori, care detin o cota de 4% pe piata totala a berii.

"Daca in 1995 in Romania existau 125 de producatori nationali de bere, nealinierea din timp a legislatiei romanesti la cea europeana a facut ca in prezent sa mai avem doar sapte producatori ", a adaugat Versescu.

Acesta a mai spus ca in Uniunea Europeana se duce o politica de sprijinire a producatorilor mici si mijlocii de bere, astfel incat, de exemplu, in Germania sunt azi 1250 de astfel de producatori, in Belgia 350 iar in Anglia 450 de producatori nationali.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri