Petrom a dat statului redevente de 547,7 mil lei, la noua luni

Compania Petrom, detinuta de grupul austriac OMV, a dat redevente de 547,7 milioane lei, la bugetul statului, in primele noua luni, din concesionarea perimetrelor petroliere de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat presedintele ANRM, Bogdan Gabudeanu.

Din aceasta suma, 349,1 milioane lei reprezinta redeventele pentru titei, iar 198,5 milioane lei sunt redeventele pentru gaze.

In 2007, Petrom a participat la bugetul statului cu redevente de 524 milioane lei, dintre care 282,6 milioane lei sunt pentru titei si 241,4 milioane lei sunt redeventele pentru gaze, anunta NewsIn.

Petrom si Romgaz dau circa 80% din totalul redeventelor, iar restul de 20% revin perimetrelor de exploatare a resurselor solide (carbune, nisipuri, pietrisuri etc): Complexul Energetic Turceni, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Complexul Energetic Rovinari, Compania Nationala a Huilei (CNH), Carpatcement (pentru roci), Lafarge, Cuprumin, Holcim, Salrom.

Conform Legii Petrolului, in schimbul concesionarii perimetrelor petroliere, statul, prin ANRM, va primi redevente. De regula, potrivit legii, aceste rezerve sunt concesionate pentru maxim 30 de ani. Durata acordului depinde de rezerva din fiecare zacamant si de capacitatea de productie, potrivit specialistilor din ANRM.

ANRM este institutia guvernamentala responsabila cu acordarea licentelor de exploatare miniera.

Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie si exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, avand o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

Grupul austriac OMV detine 51,011% din actiunile Petrom. AVAS detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri