Intalnirea dintre Gazprom, Romgaz si Transgaz, amanata pentru ianuarie 2009

Intalnirea dintre Gazprom si companiile romanesti de stat Romgaz si Transgaz a fost amanata pentru luna ianuarie 2009, a declarat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

"Nu am luat legatura cu reprezentantii Gazprom pana acum. Intalnirea pentru discutii, ce urma sa aibe loc la Moscova, o amanam pentru ianuarie 2009. Vin sarbatorile, sunt si schimbarile de aici. Dar, dupa sarbatori, vom stabili cand ne intalnim", a precizat, citat de NewsIn, Ioan Rusu.

Potrivit acestuia, lista discutiilor ramane aceeasi: problemele privind inmagazinarea gazelor, despre dezvoltarea tranzitului de gaze si problema importului direct de gaze.

Intanirea anterioara dintre reprezentanti ai Gazprom si cei ai Transgaz si Romgaz a avut loc la Bucuresti, la 17 octombrie 2008. La discutii au participat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, reprezentanti ai Ambasadei Federatiei Ruse in Romania, dar si ai Gazprom Export. Delegatia rusa a fost condusa de directorul de dezvoltare strategica, Vlada Rusakova, care este si membru in Consiliul de Administratie al Gazprom. La acea data, reprezentantii companiilor Transgaz si Romgaz au declarat ca urmatoarea intalnire cu monopolul rusesc ar urma sa aibe loc in cursul lunii decembrie 2008.

Anul trecut, cantitatea de gaz rusesc care a tranzitat Romania spre Turcia, Grecia si Macedonia a fost de 17,2 miliarde metri cubi, cu 2 miliarde metri cubi mai mult decat in 2006.

Transportatorul national de gaze, Transgaz, este detinut de statul roman: Ministerul Economiei si Finantelor detine 73,6% din capitalul social al Transgaz, Fondul Proprietatea 14,9%, iar restul de 11,3% reprezinta actiunile libere (free-float), care se tranzactioneaza la BVB. Compania Transgaz este listata la categoria I a BVB, cu simbolul TGN.

Actionarul majoritar al Romgaz este Ministerul Economiei si Finantelor, care detine 85,01% din actiuni, iar restul de 14,99% din actiuni apartine Fondului Proprietatea. Compania a avut in 2007 o productie de circa cinci miliarde metri cubi gaze naturale, circa o treime din consumul anul al tarii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri