USAID activeaza īn Romānia din 1991, dar nu ofera finantare directa sectorului privat de afaceri, programele agentiei americane derulandu-se prin intermediul partenerilor din Romānia. Programul destinat īntreprinderilor mici si mijlocii se desfasoara īn parteneriat cu CHF International Romānia - reprezentantul national al CHF International, o organizatie particulara de dezvoltare internationala din SUA, nonprofit, nonguvernamentala, care deruleaza īn prezent proiecte īn 25 de tari din lume. Scopul urmarit este facilitarea dezvoltarii sustenabile a IMM-urilor prin oferi-rea de asistenta tehnica, pregatire si sprijin financiar īn domenii legate de cadrul legislativ si de reglementare, competitivitate si export, precum si prin furnizarea de microcredite. CHF International Romānia coordoneaza un program īn valoare de 13 milioane dolari, pe o perioada de cinci ani, destinat dezvoltarii IMM-urilor si a microīntreprinderilor. CHF acorda credite īn valoare de maximum 20.000 de dolari, pe o perioada de 24 de luni, cu o dobānda efectiva de 8,8% pe an. Prin intermediul acestui program sunt sprijinite si activitatile de turism din Maramures, Bucovina, Sibiu si Mures. Acest proiect promoveaza dezvoltarea institutionala a asociatiilor locale si internationale care activeaza īn aceste domenii. CHF asigura asistenta tehnica prin intermediul consultantilor internationali si locali, pentru proprietarii de spatii de cazare, artizani, asociatii, agentii de turism si alte organizatii ce activeaza īn domeniul turismului. Detalii suplimentare despre acest program pot fi accesate pe pagina www.chf.ro.

Credite prin RAEF

Programul Enterprise Fund, derulat prin intermediul The Romanian American Enterprise Fund (www.raef.ro), o organizatie privata nonprofit, ofera programe de investitii si de īmprumuturi pentru sectorul privat de afaceri din Romānia, dar si asistenta tehnica si servicii de consiliere pentru institutiile financiare romānesti. RAEF a fost capitalizat cu un grant oferit de USAID īn valoare de 50 de milioane dolari. Programul de microcreditare derulat de RAEF ofera īmprumuturi īn valoare de maximum 20.000 de dolari, pe o perioada de cel mult 24 de luni. Programul este operational din 1996 si e destinat īn principal clientilor considerati ne-bancabili fie din cauza faptului ca afacerile lor sunt prea mici, fie ca īntreprinzatorii nu dispun de finantare proprie. Pāna īn prezent, prin acest program au fost oferite credite īn valoare de peste 16 milioane de dolari. Serviciul de microcreditare este disponibil īn zece orase. RAEF ofera si servicii de consultanta strategica si administrare de portofoliu.

Bani pentru guvern

Alaturi de finantarile oferite organizatiilor nonguvernamentale, USAID aloca fonduri pentru o serie de proiecte care sprijina dezvoltarea sectorului agricol si energetic, utilizarea resurselor de apa, dar si protectia mediului. Programul de dezvoltare a sectorului agroindustrial īsi propune sa contribuie la grabirea procesului de privatizare a īntreprinderilor de stat, dezvoltarea cadrului regulatoriu, īmbunatatirea creditarii īn sectorul rural, cresterea rolului asociatiilor, promovarea comertului si a investitiilor īn agricultura.

Concret, USAID ofera asistenta tehnica si training pentru personalul Ministerului Agriculturii si pentru alte institutii guvernamentale implicate īn sectorul agroindustrial. Partener īn derularea acestui program este Departamentul de Agricultura al SUA.

Sumele necheltuite ramān īn tara

Pāna īn prezent, USAID nu a īntāmpinat dificultati īn absorbtia fondurilor oferite pentru piata romāneasca. Datorita monitorizarii si evaluarii periodice a programelor derulate, precum si a urmaririi schimbarilor care s-au petrecut īn Romānia, USAID sustine ca s-a confruntat foarte rar cu situatii de īntrerupere a finantarii unui program care nu mai corespundea necesitatilor tarii. Īn orice caz, banii necheltuiti sunt redirectionati catre programe noi sau deja existente care corespund mai bine cerintelor de dezvoltare ale Romāniei, mentioneaza USAID.

Coruptia este inca o problema

Justificarea oferita de agentia americana pentru retragerea din Romānia este legata de progresele īnregistrate de tara noastra īn ultimii 15 ani pe linia īntaririi democratiei si a consolidarii institutiilor fundamentale ale statului. Semnarea Tratatului de aderare la UE este considerata o dovada semnificativa a substantei reformelor derulate īn Romānia. La aceasta se adauga integrarea īn NATO si participarea Romāniei la lupta īmpotriva terorismului. Vorbind despre retragerea din Romānia, directorul USAID, Rodger D. Garner, precizeaza ca aceasta reprezinta „un puternic semnal al progreselor substantiale realizate de Romānia“. El avertizeaza īnsa ca, īn ciuda acestor progrese, USAID este preocupata de faptul ca sectorul agroindustrial si mediul de afaceri nu sunt īnca pregatite deplin pentru competitia pe piata UE. Printre punctele slabe mentionate de oficialul american figureaza īntarirea institutiilor democratice si coruptia care continua sa afecteze mediul de afaceri si sa descurajeze investitiile locale si straine. „Scopul final al asistentei oferite de SUA īn tari din toata lumea este dezvoltarea statului respectiv pāna la punctul īn care nu mai este nevoie de aceasta asistenta. Planificata noastra retragere din Romānia face parte din acelasi proces pe care noi, ca guvern, l-am urmat īn celelalte state care au devenit membre ale UE, precum Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia si tarile baltice. Croatia si Bulgaria se afla si ele īn aceasta faza de retragere a asistentei americane pe parcursul urmatorilor ani“, precizeaza Garner.