Oficialii americani justifica decizia de retragere din Romania prin progresele nregistrate de tara noastra n ultimii 15 ani. Pna n prezent, USAID a oferit Romniei asistenta financiara nerambursabila n valoare de 410 milioane de dolari. Finantarile au vizat n principal dezvoltarea sectorului privat, dar si proiectele de reforma din domeniile energiei, sanatatii sau protectiei copilului.
USAID activeaza n Romnia din 1991, dar nu ofera finantare directa sectorului privat de afaceri, programele agentiei americane derulandu-se prin intermediul partenerilor din Romnia. Programul destinat ntreprinderilor mici si mijlocii se desfasoara n parteneriat cu CHF International Romnia - reprezentantul national al CHF International, o organizatie particulara de dezvoltare internationala din SUA, nonprofit, nonguvernamentala, care deruleaza n prezent proiecte n 25 de tari din lume. Scopul urmarit este facilitarea dezvoltarii sustenabile a IMM-urilor prin oferi-rea de asistenta tehnica, pregatire si sprijin financiar n domenii legate de cadrul legislativ si de reglementare, competitivitate si export, precum si prin furnizarea de microcredite. CHF International Romnia coordoneaza un program n valoare de 13 milioane dolari, pe o perioada de cinci ani, destinat dezvoltarii IMM-urilor si a microntreprinderilor. CHF acorda credite n valoare de maximum 20.000 de dolari, pe o perioada de 24 de luni, cu o dobnda efectiva de 8,8% pe an. Prin intermediul acestui program sunt sprijinite si activitatile de turism din Maramures, Bucovina, Sibiu si Mures. Acest proiect promoveaza dezvoltarea institutionala a asociatiilor locale si internationale care activeaza n aceste domenii. CHF asigura asistenta tehnica prin intermediul consultantilor internationali si locali, pentru proprietarii de spatii de cazare, artizani, asociatii, agentii de turism si alte organizatii ce activeaza n domeniul turismului. Detalii suplimentare despre acest program pot fi accesate pe pagina www.chf.ro.

Credite prin RAEF

Programul Enterprise Fund, derulat prin intermediul The Romanian American Enterprise Fund (www.raef.ro), o organizatie privata nonprofit, ofera programe de investitii si de mprumuturi pentru sectorul privat de afaceri din Romnia, dar si asistenta tehnica si servicii de consiliere pentru institutiile financiare romnesti. RAEF a fost capitalizat cu un grant oferit de USAID n valoare de 50 de milioane dolari. Programul de microcreditare derulat de RAEF ofera mprumuturi n valoare de maximum 20.000 de dolari, pe o perioada de cel mult 24 de luni. Programul este operational din 1996 si e destinat n principal clientilor considerati ne-bancabili fie din cauza faptului ca afacerile lor sunt prea mici, fie ca ntreprinzatorii nu dispun de finantare proprie. Pna n prezent, prin acest program au fost oferite credite n valoare de peste 16 milioane de dolari. Serviciul de microcreditare este disponibil n zece orase. RAEF ofera si servicii de consultanta strategica si administrare de portofoliu.

Bani pentru guvern

Alaturi de finantarile oferite organizatiilor nonguvernamentale, USAID aloca fonduri pentru o serie de proiecte care sprijina dezvoltarea sectorului agricol si energetic, utilizarea resurselor de apa, dar si protectia mediului. Programul de dezvoltare a sectorului agroindustrial si propune sa contribuie la grabirea procesului de privatizare a ntreprinderilor de stat, dezvoltarea cadrului regulatoriu, mbunatatirea creditarii n sectorul rural, cresterea rolului asociatiilor, promovarea comertului si a investitiilor n agricultura.

Concret, USAID ofera asistenta tehnica si training pentru personalul Ministerului Agriculturii si pentru alte institutii guvernamentale implicate n sectorul agroindustrial. Partener n derularea acestui program este Departamentul de Agricultura al SUA.

Sumele necheltuite ramn n tara

Pna n prezent, USAID nu a ntmpinat dificultati n absorbtia fondurilor oferite pentru piata romneasca. Datorita monitorizarii si evaluarii periodice a programelor derulate, precum si a urmaririi schimbarilor care s-au petrecut n Romnia, USAID sustine ca s-a confruntat foarte rar cu situatii de ntrerupere a finantarii unui program care nu mai corespundea necesitatilor tarii. n orice caz, banii necheltuiti sunt redirectionati catre programe noi sau deja existente care corespund mai bine cerintelor de dezvoltare ale Romniei, mentioneaza USAID.

Coruptia este inca o problema

Justificarea oferita de agentia americana pentru retragerea din Romnia este legata de progresele nregistrate de tara noastra n ultimii 15 ani pe linia ntaririi democratiei si a consolidarii institutiilor fundamentale ale statului. Semnarea Tratatului de aderare la UE este considerata o dovada semnificativa a substantei reformelor derulate n Romnia. La aceasta se adauga integrarea n NATO si participarea Romniei la lupta mpotriva terorismului. Vorbind despre retragerea din Romnia, directorul USAID, Rodger D. Garner, precizeaza ca aceasta reprezinta un puternic semnal al progreselor substantiale realizate de Romnia. El avertizeaza nsa ca, n ciuda acestor progrese, USAID este preocupata de faptul ca sectorul agroindustrial si mediul de afaceri nu sunt nca pregatite deplin pentru competitia pe piata UE. Printre punctele slabe mentionate de oficialul american figureaza ntarirea institutiilor democratice si coruptia care continua sa afecteze mediul de afaceri si sa descurajeze investitiile locale si straine. Scopul final al asistentei oferite de SUA n tari din toata lumea este dezvoltarea statului respectiv pna la punctul n care nu mai este nevoie de aceasta asistenta. Planificata noastra retragere din Romnia face parte din acelasi proces pe care noi, ca guvern, l-am urmat n celelalte state care au devenit membre ale UE, precum Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia si tarile baltice. Croatia si Bulgaria se afla si ele n aceasta faza de retragere a asistentei americane pe parcursul urmatorilor ani, precizeaza Garner.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Setari Cookie-uri