Oficialii americani justifica decizia de retragere din Romania prin progresele ţnregistrate de tara noastra ţn ultimii 15 ani. PÔna ţn prezent, USAID a oferit RomÔniei asistenta financiara nerambursabila ţn valoare de 410 milioane de dolari. Finantarile au vizat ţn principal dezvoltarea sectorului privat, dar si proiectele de reforma din domeniile energiei, sanatatii sau protectiei copilului.
USAID activeaza ţn RomÔnia din 1991, dar nu ofera finantare directa sectorului privat de afaceri, programele agentiei americane derulandu-se prin intermediul partenerilor din RomÔnia. Programul destinat ţntreprinderilor mici si mijlocii se desfasoara ţn parteneriat cu CHF International RomÔnia - reprezentantul national al CHF International, o organizatie particulara de dezvoltare internationala din SUA, nonprofit, nonguvernamentala, care deruleaza ţn prezent proiecte ţn 25 de tari din lume. Scopul urmarit este facilitarea dezvoltarii sustenabile a IMM-urilor prin oferi-rea de asistenta tehnica, pregatire si sprijin financiar ţn domenii legate de cadrul legislativ si de reglementare, competitivitate si export, precum si prin furnizarea de microcredite. CHF International RomÔnia coordoneaza un program ţn valoare de 13 milioane dolari, pe o perioada de cinci ani, destinat dezvoltarii IMM-urilor si a microţntreprinderilor. CHF acorda credite ţn valoare de maximum 20.000 de dolari, pe o perioada de 24 de luni, cu o dobÔnda efectiva de 8,8% pe an. Prin intermediul acestui program sunt sprijinite si activitatile de turism din Maramures, Bucovina, Sibiu si Mures. Acest proiect promoveaza dezvoltarea institutionala a asociatiilor locale si internationale care activeaza ţn aceste domenii. CHF asigura asistenta tehnica prin intermediul consultantilor internationali si locali, pentru proprietarii de spatii de cazare, artizani, asociatii, agentii de turism si alte organizatii ce activeaza ţn domeniul turismului. Detalii suplimentare despre acest program pot fi accesate pe pagina www.chf.ro.

Credite prin RAEF

Programul Enterprise Fund, derulat prin intermediul The Romanian American Enterprise Fund (www.raef.ro), o organizatie privata nonprofit, ofera programe de investitii si de ţmprumuturi pentru sectorul privat de afaceri din RomÔnia, dar si asistenta tehnica si servicii de consiliere pentru institutiile financiare romÔnesti. RAEF a fost capitalizat cu un grant oferit de USAID ţn valoare de 50 de milioane dolari. Programul de microcreditare derulat de RAEF ofera ţmprumuturi ţn valoare de maximum 20.000 de dolari, pe o perioada de cel mult 24 de luni. Programul este operational din 1996 si e destinat ţn principal clientilor considerati ne-bancabili fie din cauza faptului ca afacerile lor sunt prea mici, fie ca ţntreprinzatorii nu dispun de finantare proprie. PÔna ţn prezent, prin acest program au fost oferite credite ţn valoare de peste 16 milioane de dolari. Serviciul de microcreditare este disponibil ţn zece orase. RAEF ofera si servicii de consultanta strategica si administrare de portofoliu.

Bani pentru guvern

Alaturi de finantarile oferite organizatiilor nonguvernamentale, USAID aloca fonduri pentru o serie de proiecte care sprijina dezvoltarea sectorului agricol si energetic, utilizarea resurselor de apa, dar si protectia mediului. Programul de dezvoltare a sectorului agroindustrial ţsi propune sa contribuie la grabirea procesului de privatizare a ţntreprinderilor de stat, dezvoltarea cadrului regulatoriu, ţmbunatatirea creditarii ţn sectorul rural, cresterea rolului asociatiilor, promovarea comertului si a investitiilor ţn agricultura.

Concret, USAID ofera asistenta tehnica si training pentru personalul Ministerului Agriculturii si pentru alte institutii guvernamentale implicate ţn sectorul agroindustrial. Partener ţn derularea acestui program este Departamentul de Agricultura al SUA.

Sumele necheltuite ramÔn ţn tara

PÔna ţn prezent, USAID nu a ţntÔmpinat dificultati ţn absorbtia fondurilor oferite pentru piata romÔneasca. Datorita monitorizarii si evaluarii periodice a programelor derulate, precum si a urmaririi schimbarilor care s-au petrecut ţn RomÔnia, USAID sustine ca s-a confruntat foarte rar cu situatii de ţntrerupere a finantarii unui program care nu mai corespundea necesitatilor tarii. ╬n orice caz, banii necheltuiti sunt redirectionati catre programe noi sau deja existente care corespund mai bine cerintelor de dezvoltare ale RomÔniei, mentioneaza USAID.

Coruptia este inca o problema

Justificarea oferita de agentia americana pentru retragerea din RomÔnia este legata de progresele ţnregistrate de tara noastra ţn ultimii 15 ani pe linia ţntaririi democratiei si a consolidarii institutiilor fundamentale ale statului. Semnarea Tratatului de aderare la UE este considerata o dovada semnificativa a substantei reformelor derulate ţn RomÔnia. La aceasta se adauga integrarea ţn NATO si participarea RomÔniei la lupta ţmpotriva terorismului. Vorbind despre retragerea din RomÔnia, directorul USAID, Rodger D. Garner, precizeaza ca aceasta reprezinta äun puternic semnal al progreselor substantiale realizate de RomÔniaô. El avertizeaza ţnsa ca, ţn ciuda acestor progrese, USAID este preocupata de faptul ca sectorul agroindustrial si mediul de afaceri nu sunt ţnca pregatite deplin pentru competitia pe piata UE. Printre punctele slabe mentionate de oficialul american figureaza ţntarirea institutiilor democratice si coruptia care continua sa afecteze mediul de afaceri si sa descurajeze investitiile locale si straine. äScopul final al asistentei oferite de SUA ţn tari din toata lumea este dezvoltarea statului respectiv pÔna la punctul ţn care nu mai este nevoie de aceasta asistenta. Planificata noastra retragere din RomÔnia face parte din acelasi proces pe care noi, ca guvern, l-am urmat ţn celelalte state care au devenit membre ale UE, precum Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia si tarile baltice. Croatia si Bulgaria se afla si ele ţn aceasta faza de retragere a asistentei americane pe parcursul urmatorilor aniô, precizeaza Garner.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Companii »


Setari Cookie-uri