De la 1 ianuarie 2009, toate benzinariile vor comercializa numai carburanti Euro 5 si vor renunta la carburantii Euro 4, companiile petroliere aliniindu-se astfel normelor directivei Parlamentului European 98/70/EC.
Marile companii petroliere prezente pe piata romaneasca de benzinarii precizeaza ca se vor alinia acestei directive europene si ca vor retrage de la vanzare carburantii Euro 4, (Romania a introdus carburantii Euro 4 din 2007, in timp ce celelalte tari ale UE ii comercializau din 2005, n.r.)
De asemenea, de la 1 ianuarie 2014, toate tarile membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, vor comercializa numai carburanti Euro 6.

In ceea ce priveste Grupul Rompetrol, acesta isi va asigura din productia proprie necesarul de carburanti Euro 5 (benzina si motorina), de la rafinaria Petromidia. Potrivit reprezentantilor Rompetrol, aceste investitii, pentru trecerea la Euro 5, se vor simti si in preturile de la pompa.

"Trebuie sa tinem cont ca rafinariile din Uniunea Europeana au avut la dispozitie o perioada de patru ani pentru implementarea tehnologiilor necesare productiei de carburanti Euro 5, fata de doar doi ani pentru rafinariile din Romania. In acest context, credem ca eforturile investitionale facute de rafinariile din Romania pentru a trece in patru ani de la standardul Euro 3 (obligatoriu din 2005) la standardul Euro 5 (obligatoriu din 2009) se vor resimti si in preturile finale", spun reprezentantii Rompetrol.

Reprezentantii MOL Romania spun ca necesarul de carburant Euro 5 il vor achizitiona atat din import, cat si de pe piata din Romania. In cazul carburantilor achizitionati de pe piata din Romania, investitiile necesare trecerii la Euro 5 sunt asumate de catre producatorii locali.

"In ceea ce priveste carburantii importati de MOL Romania, acestia sunt doar Euro 5 (10 ppm), inca din 2007 si nu a fost necesara o investitie suplimentara. Rafinariile MOL au fost modernizate in perioada 2005-2006 si standardul minim implementat este Euro 5. In cazul carburantilor furnizati de producatorii interni, acestia declara ca sunt pregatiti sa introduca de la 1 ianuarie noul standard, atat in depozite, cat si la statiile de distributie, asa cum prevede legislatia", mai spun reprezentantii MOL Romania.

OMV Romania va achizitiona carburantul Euro 5 de la Petrom si de la rafinaria Schwechat din Austria. In ceea ce priveste influenta acestei investitii asupra pretului final al carburantilor, reprezentantii OMV Romania spun ca preturile vor fi influentate de costurile producatorului.

"Pentru a optimiza sursele, OMV Supply & Logistic va achizitiona majoritatea produselor de la Petrom. Va exista totusi si o parte din import, insa nu putem estima un procent la ora aceasta", au declarat reprezentantii companiei.

La randul lor, reprezentantii Petrom spun ca, incepand din 1 ianuarie 2009, compania va comercializa numai carburant Euro 5, din productie proprie Petrom. Cele doua rafinarii ale companiei sunt Petrobrazi si Arpechim.

Compania LukOil Romania se va alinia si ea normelor europene.

"LukOil Romania se va alinia normelor europene, ca ceilalti jucatori de pe piata. Necesarul de carburant Euro 5 il vom importa de la Burgas. Insa din februarie, cand rafinaria noastra Petrotel va reincepe activitatea, vom lua Euro 5 din productie proprie", a declarat pentru NewsIn directorul general al LukOil Romania, Constantin Tampiza (n.r. Rafinaria Petrotel LukOil a fost inchisa la 1 decembrie 2008 pentru imbunatatiri tehnologice.)

Si Agip Romania se va conforma totodata normei europene si nu va mai comercializa carburanti Euro 4, ci numai Euro 5. Compania se va aproviziona cu necesarul de Euro 5 de la rafinariile din Romania, potrivit datelor Agip Romania.

Rompetrol opereaza in Romania peste 400 de benzinarii. Grupul Rompetrol NV. este o companie petroliera multinationala, cu sediul in Amsterdam, Olanda, desfasurandu-si activitatea in 13 tari si cu majoritatea activelor si operatiunilor in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei. Grupul Rompetrol este implicat in activitati de rafinare, marketing si trading, dar si in operatiuni aditionale - explorare si productie, servicii petroliere, EPCM, transport, etc. Compania de stat din Kazakhstan, KazMunaiGaz, a achizitionat in august 2007 o participatie de 75% din actiunile The Rompetrol Group.

Grupul MOL are in prezent in Romania 121 de statii si o cota de piata de 12%. Compania tinteste spre o cota de piata de 15%, in urmatorii cinci ani. MOL a intrat pe piata din Romania in 1995. MOL Romania este o companie petroliera de retail, parte a Grupului MOL cu sediul la Budapesta, in Ungaria. Avand 15.000 de angajati, compania isi desfasoara activitatea in Europa, Orientul Mijlociu, Africa si tarile CSI. MOL detine trei rafinarii in Ungaria, Slovacia si Italia si opereaza 1000 de statii de alimentare in Europa Centrala si de Sud-Est.

OMV Romania are 77 de statii, care reprezinta o cota de piata de 9% in sectorul distributiei de carburanti. Grupul OMV, din care face parte OMV Romania, detine in prezent peste 2.524 de statii de distributie carburant in 13 tari. Cu vanzarile grupului de 20,04 miliarde euro si o forta de munca de 33.665 de angajati in 2007, OMV Aktiengesellschaft este cea mai mare companie industriala austriaca listata la bursa. OMV activeaza in 13 tari in domeniul Rafinare & Marketing (R&M). Compania vinde, de asemenea, peste 13 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.

Petrom are circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania si detine o cota de piata de aproape 30%. Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. Grupul OMV din Austria detine 51,011% din actiunile Petrom. AVAS detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.

Grupul petrolier Lukoil, al doilea mare producator din Rusia, este prezent pe piata romaneasca prin subsidiara LukOil Romania. LukOil Romania detine peste 300 benzinarii. Pe data de 25 noiembrie 1991, a fost infiintata compania de stat LangepasUraiKogalymneft din Federatia Rusa, care includea asociatiile de productie Langepasneftegas, Uraineftegas, Kogalymneftegas si cateva capacitati de procesare a titeiului. Acronimul LUK a luat nastere de la numele companiei LangepasUraiKogalymneft. Rafinaria Petrotel Ploiesti a fost preluata de compania petroliera LukOil in anul 1998.

Agip Romania are o cota de piata ce depaseste cu putin 1% din piata benzinariilor din Romania, unde este prezenta cu 37 statii. Agip Romania SA este o companie detinuta in proprietate de grupul Eni S.p.A din Italia, prin Eni International B.V. Amsterdam (99.95%) si de actionari privati (0.045%). Agip Romania fost infiintata si si-a inceput activitatea in anul 1994. Eni S.p.A este considerat printre cele mai importante companii din lume care activeaza in domeniul petrolier.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri