Unitatile ArcelorMittal din Europa: Posibil somaj tehnic in T1

Angajatii ArcelorMittal din Europa, inclusiv cei din combinatul de la Galati, ar putea intra in somaj tehnic in primul trimestru al anului viitor, salariatii urmand sa fie trimisi acasa prin rotatie cate doua saptamani si platiti cu 75% din salariu.

Prim-vicepresedintele filialei FSS-Metarom de la Galati, Adrian Adascalitei, a declarat ca grupul ArcelorMittal a anuntat inca de acum doua saptamani ca ar putea trimite salariatii in somaj tehnic in primul trimestru al anului viitor, unitatile vizate fiind cele din Europa, conform NewsIn.

Potrivit lui Adascalitei, deocamdata nu a fost luata nicio hotarare in aceasta directie, insa combinatele se pregatesc pentru o asemenea masura.

"Nu exista o decizie a patronatului privind trimiterea oamenilor in somaj tehnic, dar in combinat se fac deja tabele astfel incat sa nu ramanem descoperiti in cazul in care se va lua aceasta masura. Aceasta programare este necesara, avand in vedere ca, in principiu, oamenii vor fi trimisi (in somaj tehnic, n.r.) prin rotatie", a afirmat Adrian Adascalitei.

Surse din combinatul galatean afirma ca, daca administratia va apela la aceasta masura, va fi afectata doar o parte a salariatilor. Acestia ar urma sa fie trimisi acasa prin rotatie, cate doua saptamani, perioada in care vor incasa 75% din salariu.

Prim-vicepresedintele FSS-Metarom Galati a precizat, insa, ca liderii sindicali din combinatul galatean si oficialii administratiei vor discuta in amanunt acest subiect pe 5 ianuarie, cand este programata o intalnire bilaterala. Potrivit lui Adrian Adascalitei, somajul tehnic ar putea fi evitat daca unitatea siderurgica galateana va avea "suficiente comenzi".

La randul sau, compania sustine ca totul depinde de evolutiile pe termen scurt din piata otelului, insa nu exclude trimiterea siderurgistilor in somaj tehnic. "Am informat reprezentantii salariatilor asupra posibilitatii ca, pe viitor, sa decidem intrarea temporara, partiala si prin rotatie in somaj tehnic, daca situatia de pe piata ne va determina sa actionam in acest fel. In cazul in care vom lua aceasta decizie, angajatii vor beneficia de protectia financiara conform legilor in vigoare", se arata intr-un comunicat remis de oficialii ArcelorMittal Galati.

ArcelorMittal Galati si-a inchis temporar unele capacitati de productie inca din octombrie, altele urmand a fi oprite in perioada urmatoare, au anuntat liderii sindicali. Aceasta masura este insotita de un plan de reducere a costurilor, care include suspendarea contractelor cu firmele terte si preluarea sarcinilor acestora de catre siderurgistii ramasi fara activitate, oprirea angajarilor, amanarea investitiilor in retehnologizare, neplata orelor suplimentare si a unor bonusuri, stoparea instruirilor externe si anularea unor privilegii pentru cei din conducere.

Totodata, sindicatele din combinatul galatean au acceptat inghetarea salariilor in 2009, cu conditia ca negocierile salariale sa poata fi reluate imediat ce situatia finaciara a societatii se imbunatateste.

In paralel, combinatul de la Galati a deschis, in 12 decembrie, o noua schema de plecari voluntare, care se va inchide la 31 martie 2009. Siderurgistii care aleg sa paraseasca unitatea la cerere vor primi plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga de la sase pana la 24 de salarii lunare. Potrivit liderilor sindicali, circa o mie de siderurgisti se inscrisesera pe listele de plecari pana saptamana trecuta.

In prezent, in combinatul siderurgic de la Galati lucreaza in jur de 13.600 de angajati. In mai 2008, directorul general Augustine Kochuparampil declara ca tinta managementului este sa se ajunga la 13.000 de angajati pana la finele acestui an si la 10.000-11.000 de oameni pana in 2014.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri