Directorul Societatii Nationale de Gaze Naturale, Romgaz, Toth Francisc, a declarat ca livrarea de gaze naturale din import s-a imbunatatit, duminica dimineata, inregistrandu-se o crestere a debitului de aproximativ 10% fata de ziua de sambata.
Potrivit sefului Romgaz, situatia s-a imbunatatit datorita discutiilor cu societatile furnizoare. Toth a spus ca debitul era duminica dimineata scazut doar cu 20%, fata de peste 30 % cat era sambata.

„Este o informatie noua si nu stiu in ce masura acest procent se va modifica. Asta este situatia la ora actuala, nu stiu ce va fi peste o ora. Oricum, Romgaz a luat toate masurile pentru a compensa din productia interna cantitatile care nu mai vin din extern. Romgaz poate livra diferenta si consumatorii nu sunt afectati”, a declarat Toth, potrivit NewsIn.

Seful Romgaz a adaugat ca si fara criza intervenita intre Gazprom si Ucraina, pe plan intern, in timpul iernii exista un plan de masuri care sa poata fi aplicat in conditiile cresterii necesarului de gaze. Intrebat daca inchiderea temporara a combinatului chimic Azomures, un mare consumator de gaze, influenteaza in mod pozitiv economisirea de gaze naturale, Toth Francisc a spus ca da, dar nu a putut preciza care va fi evolutia si cum ar putea influenta posibila reluare a activitatii societatii din 12 ianuarie, termen mentionat la inceputul lunii decembrie, cand Azomures a incetat activitatea.

„Azomures consuma doua milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi. Oricum, si daca nu ar fi incetat activitatea, in aceste conditii ar fi trebuit sa o reduca, potrivit planului national. In situatii deosebite, acestor mari consumatori li se reduce consumul de gaze naturale tocmai pentru a nu fi afectata populatia. Nu stiu daca isi reiau activitatea si nici ce se va intampla atunci. Deocamdata vorbim despre ziua de astazi. Maine (luni, n.r.) se va face o analiza la nivel national deoarece incepe toata lumea sa lucreze”, a mai spus Toth.

Acesta a adaugat ca Romgaz livreaza zilnic 40 de milioane de metri cubi de gaze naturale din depozite si ca, fata de anii trecuti, situatia din aceasta perioada este mai buna.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, declarat, sambata, ca scaderea debitului gazelor livrate din Rusia catre Romania cu 32% va dura pana in 11 ianuarie, dar ca nu exista niciun fel de probleme in privinta asigurarii cu gaze naturale.

Romania consuma anual circa 17-18 miliarde metri cubi gaze, din care doua treimi sunt asigurate de Petrom (detinuta de grupul austriac OMV) si de producatorul de stat de gaze naturale Romgaz, iar o treime este importata din Rusia, de la cel mai mare producator de gaze din lume, gigantul Gazprom, prin companii intermediare.

Debitul gazelor naturale rusesti livrate Romaniei au scazut brusc cu 32%, ca urmare a disputei pe care o au Rusia si Ucraina, din data de 2 ianuarie 2009. Volumul zilnic de gaze ruse importat de Romania se ridica in mod obisnuit la 10 milioane de metri cubi, iar vineri seara acesta a fost mai mic cu circa 3 milioane de metri cubi, a explicat directorul Transgaz, Ioan Rusu. El a dat insa asigurari ca Romania este pregatita sa faca fata unei scaderi a presiunii gazului pentru ca va folosi resursele din depozitele de gaz.

Adriean Videanu a declarat sambata ca Romania nu are niciun fel de probleme in privinta asigurarii cu gaze naturale si ca scaderea debitului gazelor livrate din Rusia catre Romania cu 32% va dura pana la 11 ianuarie 2009.

La randul sau, directorul general al Dispeceratului de Echilibrare Comerciala in cadrul Transgaz, Marius Stroia, a precizat ca parametrii sistemului national de transport: transport, presiune, debit, sunt conform solicitarii utilizatorilor sistemului de transport, "deci probleme nu sunt".

Moscova a suspendat livrarile gazelor catre Kiev, in 1 ianuarie 2009.

Romania foloseste in sezonul rece gazele inmagazinate in timpul verii, in depozitele Romgaz.

Romgaz opereaza sase depozite proprii subterane de gaze naturale proprii care se afla la: Sarmasel, Cetatea de Balta (in bazinul Transilvaniei), Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni si Ghercesti (in zona extracarpatica).

Compania mai detine depozite in asociere la Targu Mures (cu firma Depomures) si la Nades (cu firma Amgaz).

Cele trei depozite ale Romgaz din apropierea Capitalei (de la Balaceanca, Urziceni si Bilciuresti) pot asigura de exemplu consumul zilnic de gaze naturale al Bucurestiului. Consumul de gaze naturale al Capitalei se ridica la 14-16 milioane metri cubi de gaze/zi in sezonul rece.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri