763 de angajati ai Combinatului de ingrasaminte chimice, „Donau Chem” Turnu Magurele, vor fi disponibilizati incepand cu data de 1 februarie 2009.
Liderul Sindicatului „Turnu Chim”, Gabriel Dimancea, a declarat ca notificarea de disponibilizare a fost transmisa la data de 22 decembrie 2008, dupa ce patronatul emisese anterior, la data de 2 decembrie, o notificare de intentie pentru disponibilizarea a 860 de angajati. Diferenta de 97 de persoane care isi pastreaza in continuare locul de munca este alcatuita, in majoritate, potrivit lui Dimancea, din angajati care nu indeplineau conditiile necesare pentru a putea beneficia de ajutorul de somaj. Acestia au fost repartizati la sectiile in care numarul de personal necesar pentru intretinerea utilajelor era insuficient.


„De asemenea, cei care raman in unitate vor asigura integritatea tancului de amoniac in care mai este o anumita cantitate, chiar daca activitatea a fost intrerupta”, a spus Dimancea, citat de NewsIn.

Cei 763 de disponibilizati vor beneficia, conform contractului colectiv de munca, de patru salarii medii nete pe unitate, adica de 3.600 de lei, un salariu mediu net fiind de 900 lei. Productia de ingrasaminte la „Donau Chem” a fost oprita inca de la data de 15 noimbrie din cauza scumpirii gazelor. In aceasta perioada, angajatii nu stat, insa, acasa, ci au fost zilnic in unitate, executand lucrari de intretinere si reparatii. Pe baza unui protocol semnat de comun acord intre patronat si sindicat, acestia au primit 75% din salariu plus sporurile de vechime si tichete de masa.

Sindicalistii de la „Donau Chem” au manifestat impotriva disponibilizarii masive de personal din propria unitate, dar si din industria chimica, in general, in data de 12 decembrie 2008, cand au pichetat Prefectura Teleorman, simultan cu colegii lor din Bacau, Slobozia, Brasov si Piatra Nemt.

Potrivit Liderul Sindicatului „Turnu Chim”, actiunile de protest vor continua si in aceasta luna, culminand cu o actiune de pichetare a sediului Guvernului, la data de 21 ianuarie, la care vor participa peste 1.000 de reprezentanti ai sindicatelor din toate combinatele chimice din tara.

„Vrem sa atragem atentia Guvernului ca neluarea unor masuri urgente de sustinere a agriculturii si implicit a folosirii ingrasamintelor chimice in obtinerea de productii de cereale sporite, va avea un impact negativ asupra productiei agricole a anului viitor, ceea ce va conduce, pe fundalul crizei economico-financiare, la o criza alimentara. Sunt masuri la indemana guvernului, nu trebuie sa ne dea cineva bani din afara. Poate ca macar acum, in ceasul al doisprezecelea, ne baga cineva in seama”, a spus Gabriel Dimancea. Conform declaratiilor sale, in perioda 12-16 ianuarie, liderii sindicatelor din combinatele chimice se intalnesc la Bucuresti pentru a stabili calendarul actiunilor de protest pentru perioada urmatoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri