Compania cu capital rusesc Mechel Targoviste a fost mentionata de ministrul Economiei, Adriean Videanu, ca aflandu-se intre cele a caror activitate nu va fi reluata din cauza crizei gazelor provenite din Rusia.

"Am luat decizia amanarii unor reporniri in industrie pana saptamana viitoare, cand vom avea mai multe informatii legate de gazul din import. Este vorba despre Mechel Steel Targoviste, care au cerut repornirea de maine (joi n.r.) si n-au inteles in conditiile actuale. Probabil vom discuta de luni aceasta problema", a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, in conferinta de presa in care a anuntat decretarea starii de urgenta pe sistemul energetic dupa sistarea totala a gazelor rusesti pentru Romania.

Ministrul Economiei a spus ca sistarea gazelor rusesti reprezinta o problema serioasa pentru Romania, care obliga autoritatile din tara noastra sa "mentina in stare de functionare sistemul national de transport" pentru ca populatia sa nu fie afectata sub nicio forma.

"Am luat in calcul afectarea cat mai putin, intr-un grad cat mai mic, a industriei din Romania si in acest sens as putea sa va spun ca in momentul de fata inca nu sunt probleme in ceea ce inseamna asigurarea industriei cu gazul necesar pentru buna functionare. Spun inca, pentru ca trebuie sa fiu corect, daca temperaturile vor scadea sub o medie de -15 grade Celsius, probabil pe intervale scurte de timp va trebui sa luam si aceste masuri de reducere a cantitatilor de gaze furnizate industriei," a mai aratat ministrul Videanu.

Aproximativ 3.000 de angajati ai combinatului Mechel Targoviste sunt, de la inceputul lunii noiembrie, in somaj tehnic, pe fondul crizei economice.

Mechel Targoviste produce oteluri aliate si nealiate, dar si otel beton si are aproximativ 3.700 de angajati. Capitalul social al companiei este de 172,13 milioane lei, divizat in 68,85 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei.

Principalii actionari sunt compania Mechel International Holdings AG, care detine 86,60% din capitalul social si SIF Oltenia (SIF5), cu o participatie de 8,92%. De asemenea, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) detine 4,05% din actiunile companiei.

Mechel, un colos industrial in domeniul otelului si carbunelui, este proprietate a oligarhului rus Igor Ziuzin. In 2008, Vladimir Putin a acuzat concernul detinut de Ziuzin ca spoliaza bugetul de stat al S Rusiei prin vanzarea la subpret, in strainatate, a productiei de otel din fabricile sale. Declaratia lui Putin a fost urmata de o cadere sevara a actiunilor Mechel la bursa din Moscova. Mechel mai detine in Romania Ductil din Buzau si Combinatul de sarma de la Campia Turzii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Câte firme și-au închis porțile în 2020
Setari Cookie-uri