Distribuitorii de medicamente folosesc, in prezent, stocurile achizitionate in luna noiembrie dupa recalcularea preturilor medicamentelor, importul de noi medicamente putand aduce pierderi mari companiilor in domeniu din cauza deprecierii importante a leului fata de euro, sustin distribuitorii.
"Stocurile pe care le avem sunt pe cale de epuizare, dar credem ca ajung pana la sfarsitul lunii ianuarie, cand expira termenul de aplicabilitate a ordinului de recalculare a preturilor medicamentelor de la 3,33 lei pentru un euro la 3,63 lei pentru un euro. Daca noul ministru nu isi respecta promisiunile de a stabili un pret al medicamentelor decent, o vom lua de la capat", a precizat, pentru NewsIn, reprezentantul Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Daniel Popescu.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a sustinut in repetate randuri ca, dupa ce va fi stabilit bugetul alocat Sanatatii pentru anul 2009, va incerca sa rezolve problema distribuitorilor prin aplicarea unei metode de calculare a medicamentelor in lei si nu raportat la cursul valutar.

Potrivit reprezentantului ADMR, distribuitorii de medicamente urmeaza sa se intalneasca cu reprezentantii Ministerului Sanatatii pana la sfarsitul lunii ianuarie.

In urma numeroaselor negocieri cu fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, distribuitorii au obtinut, in luna noiembrie, recalcularea preturilor medicamentelor de pe lista de compensate si gratuite la cursul de 3,63 pentru un euro.

Noul pret de recalculare a medicamentelor a fost valabil, initial, pana la 31 decembrie 2008, insa acesta a fost prelungit pana pe 31 ianuarie, avand in vedere instalarea unei noi conduceri la Ministerul Sanatatii.

Distribuitorii de medicamente au sistat, la inceputul lunii octombrie, livrarile catre toate farmaciile din tara, din cauza neactualizarii cursului de schimb valutar folosit la calculul preturilor medicamentelor.

Distribuitorii au reclamat faptul ca ultima actualizare a preturilor medicamentelor s-a facut in aprilie 2007, desi, conform legii, recalcularea trebuia facuta la fiecare trei luni. Ei estimau, la sfarsitul lunii iunie, ca au inregistrat pierderi de peste 20 de milioane de euro de cand sunt nevoiti sa distribuie medicamente la cursul valutei din urma cu un an, adica 3,33 lei pentru un euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri