Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, vineri, in cadrul seminarului "Solutii economice anticriza" ca in conditiile in care nu se vor face investitii in minerit in aproximativ doi ani Compania Nationala a Huilei ar putea disparea.
Ministrului Economiei a mai spus ca in circa sase luni de zile se doreste ca impreuna cu partenerii sociali sa fie finalizata o politica de reindustrializare a Romaniei. "Acesta este unul dintre cele doua puncte prioritare ale Ministerului Economiei. Cel de-al doilea este reprezentat de asigurarea securitatii energetice din Romania", a mai spus Videanu, citat de NewsIn.

De asemenea, ministrul Economiei a mai declarat in cadrul simpozionului ca trebuie dezvoltata o strategie de anvelopare a blocurilor, in conditiile in care 48% din agentul termic "incalzeste atmosfera". "In momentul de fata din 86.000 de blocuri la nivelul tarii, doar circa 300 dintre ele sunt anvelopate", a precizat Videanu.

Referitor la Compania Nationala a Huilei, Videanu a spus ca daca nu se vor demara investitii in aceasta zona vom ramane fara aceasta companie in doi ani. Tot referitor la probleme legate de energie, ministrul Economiei a subliniat ca Romania isi valorifica doar 48% din potentialul energetic pe care il are.

In alta ordine de idei, Videanu a anuntat ca intentioneaza sa elaboreze un instrument legislativ astfel incat micii mestesugari sa beneficieze de impozit forfetat.

Potrivit datelor oferite in luna septembrie a anului trecut agentiei NewsIn de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) in Romania, exista peste 20 miliarde tone de resurse minerale neexploatate: minereuri feroase, neferoase, sare, nemetalifere, nisipuri, pietrisuri si roci ornamentale. In aceste conditii, specialistii din domeniul industriei considera ca redeschiderea perimetrelor de exploatare miniera ar putea contribui la dezvoltarea economiei, iar exploatarile ar putea deveni viabile din punct de vedere economic prin sprijinirea initiativelor private si prin investitii in tehnologie moderna.

ANRM mai spune ca ar exista 1.900 zacaminte cu substante utile neenergetice. Mineralele neenergetice se clasifica in: minerale metalice (cupru, fier, argint etc.), minerale industriale (sare, feldspat, caolin etc.) si minerale de constructii. Principalele substante din evidenta fondului de resurse/rezerve sunt minereurile (minereurile de fier, mangan, cupru, minereurile polimetalice, auro-argentifere si un minereu de molibden), mineralele industriale (sare, turba, talc, bentonite, diatomite, feldspat) si rocile industriale (calcare, creta, cuartite, gresii, andezit, granit, marmura, nisipuri, argile, pietris, gips).

ANRM este institutia guvernamentala responsabila cu acordarea licentelor de exploatare miniera. Durata maxima pentru licenta de exploatare este de 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire cu perioade succesive de cinci ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri