Mecanica Ceahlau SA, din Piatra Neamt, si-a sistat activitatea temporar, pana la inceputul lunii martie, din cauza lipsei de comenzi, 290 de angajati fiind trimisi in somaj tehnic cu 75% din salariu, a declarat liderul de sindicat Constantin Tubucanu.

"Problema de baza este ca guvernele care s-au perindat la conducerea Romaniei nu au subventionat agricultura, iar taranul roman nu are bani sa cumpere utilaje agricole. Prin urmare, lipsa de vanzari a dus la sistarea activitatii temporar pana in 28 februarie", a declarat liderul de sindicat, citat de NewsIn.

Mecanica Ceahlau SA a adoptat inca din luna decembrie o serie de masuri in vederea reducerii activitatii. Astfel, cateva zeci de salariati au fost disponibilizati si indemnizatiile membrilor Consiliului de Administratie au fost reduse cu 25%, in conditiile in care s-a decis ca acestea sa fie platite in functie de performantele societatii.

Pentru anul in curs, Mecanica Ceahlau SA a estimat o cifra de afaceri de aproximativ zece milioane euro, cu 30% mai mica decat in 2008. In primele noua luni ale anului trecut, societatea a inregistrat un profit de 551.000 lei.

In decembrie 2008, actionarii Mecanica Ceahlau (MECF) au aprobat mentinerea a doar 60% din personalul direct productiv in 2009, ca urmare a reducerii activitatii, estimand totodata reducerea profitului brut cu mai mult de jumatate in 2009, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat in AGA.

Astfel, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2009 votat in adunarea generala a actionarilor (AGA) din 12 decembrie, profitul brut al Mecanica Ceahlau s-ar putea diminua la 1,10 milioane lei, pe baza unor venituri de totale de 27,34 milioane lei si a unor costuri de 26,27 milioane lei. Pentru acest an, compania estimase un profit brut de aproape 3 milioane lei.

Totodata, actionarii producatorului de utilaje agricole au aprobat si programul de concedieri colective si restructurare pentru 2009, in sensul mentinerii a circa 58,94% din personalul direct productiv si in medie a 69,88% din personalul auxiliar.

Compania nemteana este unul dintre cei mai cunoscuti producatori de utilaje agricole din tara, fiind infiintata in 1921 si transformata in societate pe actiuni in 1990. Produsele firmei se adreseaza in mare parte pietii interne.

Mecanica Ceahlau are un capital social de aproape 16 milioane lei, divizat in circa 160 milioane de actiuni. Potrivit ultimei raportari, actionarul majoritar al companiei este SIF Moldova (SIF2), cu 55,18% din actiuni, in vreme ce clienti nerezidenti ai Citibank detin 9,66% din capital, iar fondul de investitii MEI Roemenie En Bulgarije NV are o participatie de 7,81%. Totodata, casa de brokeraj SSIF Broker Cluj (BRK) detine mai putin de 5% din actiuni.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si