Angajatii fabricii Kraft Foods Romania de la Brasov, ce urmeaza a fi relocata in Bulgaria, sustin ca asteapta sa fie tratati ca si ceilalti salariati din Belgia si Ungaria, in caz contrar urmand a boicota produsele companiei si a ajunge chiar la actiuni de protest.

"Dorim ca si conducerea companiei sa fie alaturi de noi si sa ne trateze ca pe toti angajatii Kraft. Luam exemplu Belgia unde angajatii au primit salarii compensatorii pe patru ani sau Ungaria unde au primit pe trei ani. Probabil, cu ajutorul conducerii, vom obtine si noi salarii pe trei ani de zile pentru ca acei angajati sa fie multumumiti de munca lor", a declarat liderul de sindical al Poiana Kraft, Raluca Coltea, potrivit NewsIn.

Aceasta mai spune ca in 27 ianuarie va fi prima runda de negocieri din anul acesta, iar in conditiile in care salariatii nu vor primi acea suma compensatorie, vor fi boicotate produsele si se va ajunge la actiuni de protest. "Vom merge in fata tuturor supermarketurilor si vom inmana cumparatorilor fluturasi pentru a nu mai cumpara produse Kraft", a adaugat Raluca Coltea.

La randul sau, Dragos Grigore, reprezentant al salariatilor, sustine ca desi se zvonea ca oamenii vor fi preluati de companiile care lucreaza pentru Kraft, din pacate nu se va intampla asa ceva. "si acele companii furnizoare vor fi nevoite sa-si reduca activitatea pentru ca Kraft asigura o mare parte din comenzile acestora. Din punctul de vedere al Kraft, motivul relocarii este acelasi. Ei uita insa ca autoritatile locale ofera suficient spatiu pentru a-si extinde activitatea", a spus Grigore.

Kraft Foods Romania a anuntat inca din noiembrie ca va negocia cu sindicatul valoarea pachetelor compensatorii ce urmeaza a fi acordate celor aproximativ 440 de angajati in urma inchiderii fabricii din Brasov. "Nici un angajat nu va fi disponibilizat anul acesta, ci din mai 2009. Vom negocia cu sindicatul si pana la finele lunii vom stabilii valoarea pachetulor compensatorii. Le vom acorda un pachet compensatoriu cat mai avantajos, suport pentru gasirea unor noi locuri de munca si usurarea perioadei de tranzitie" a declarat in noiembrie pentru NewsIn, Doina Cavache, corporate affairs manager al Kraft Foods Romania.

Aceasta a adaugat ca grupul a ales relocarea unei parti a productiei din Romania la fabrica din Bulgaria intrucat unitatea de productie bulgara are posibilitatea sa se extinda (in locatia existenta) si este suficient de aproape de Romania pentru a fi fezabila mutarea din punct de vedere logistic. In plus, reprezentanta Kraft Romania declara ca decizia grupului de a inchide fabrica de ciocolata de la Brasov nu are nici o legatura cu actualul context economic afectat de criza financiara, dimpotriva decizia a fost luata datorita dezvoltarii afacerii din Romania.

Kraft Foods Inc. va inchide fabrica de ciocolata din Brasov, Romania, pana la sfarsitul anului 2009 si va transfera productia in alte unitati ale companiei, in primul rand in Bulgaria, au informat miercuri reprezentantii companiei.

Kraft comercializeaza produse alimentare in peste 150 de tari din intreaga lume. Printre marcile Kraft se numara: branzeturile, semipreparatele si dressing-urile Kraft, mezelurile Oscar Mayer, crema de branza Philadelphia, cafeaua Maxwell House; prajiturile si biscuitii Nabisco si marca Oreo; cafeaua Jacobs; ciocolata Milka, Côte d’Or si biscuitii LU.

Kraft este una dintre cele mai mari companii de produse alimentare si bauturi din lume, cu venituri anuale care depasesc 37 de miliarde de USD, cu peste 100.000 de angajati si peste 180 de unitati de productie in intreaga lume. Compania este cotata la indicele bursier S&P 100 (NYSE: KFT) si Indicii Dow Jones si Ethibel.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Protest cu ligheane in fata PMB: Firea, vrem apa calda!