Combinatul ArcelorMittal Galati isi va restrange activitatea in perioada urmatoare, patronatul preconizand o productie maxima de 3 milioane de tone de otel pe an pana in 2012, a declarat presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.
In mai 2008, administratia ArcelorMittal Galati a anuntat o productie de 4,4 milioane de tone de otel lichid in 2007, stabilind-si ca obiectiv atingerea unei productii de 7-8 milioane de tone pana in 2014. Reducerea productiei, prognozata de ArcelorMittal la 3 milioane de tone pana in 2012, reprezinta o reducere de aproximativ 32% fata de nivelul din 2007.

In prezent, compania ArcelorMittal a demarat un program amplu de restructurare si reorganizare a activitatii combinatului de la Galati. Programul aduce modificari in structura de conducere a unitatii, in repartizarea personalului si in productie.

In ce priveste managementul, informatii neconfirmate inca de companie arata ca numarul directorul se reduce, iar criteriile de asezare a acestora in organigrama se modifica, AcelorMittal optand pentru un management pe centre de profit (pe produse), in defavoarea celui pe capacitati de productie. Acest lucru presupune ca numerosii directori de uzine si de departamente vor fi inlocuiti de cateva persoane, care vor coordona sectoare precise de activitate. Spre exemplu, laminoarele de tabla groasa - care asigura 40% din productia totala de tabla groasa a Grupului - vor fi gestionate de un director, iar celelalte laminoare (de benzi la rece, de benzi la cald si de semifabricate) vor avea un alt director.

Schimbari apar si in schema de personal, unde sunt preconizate introducerea conceptului de mobilitate a fortei de munca si reduceri masive de personal. "Domnul Ionel Bors (director de resurse umane, n.r.) a spus ca programul de restructurare vizeaza ca, pana in 2012, in combinat sa fie 10.000 de salariati", a declarat liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber, citat de NewsIn.


Tinta de 10.000 de angajati fusese programata initial pentru 2014, dupa cum declara, in mai 2008, Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galati. Un numar mare de muncitori va parasi combinatul chiar in acest an, deoarece compania a deschis, pe 12 decembrie, o schema de plecari voluntare, valabila pana la 31 martie. In jur de 1.850 din totalul de 13.600 de salariati s-au inscris pana acum pe liste, iar 500 dintre ei au primit deja acceptul de a pleca, incasand plati compensatorii de 10.000 pana la 25.000 de lei si sase pana la 24 de salarii compensatorii, plus alte ajutoare banesti.

Muncitorii care raman in combinat resimt deja efectele crizei economice. Dupa ce au fost fortati sa intre in concediu de odihna timp de zece zile in aceasta perioada, oamenii ar putea indura noi masuri anticriza. "Din cauza ca masura intrarii in concediu fortat de zece zile pana la sfarsitul lunii februarie nu satisface din punct de vedere al reducerii costurilor, patronatul propune trei variante. Prima e concediul negativ, adica oamenii sa ia zece zile de concediu in contul anului 2010. A doua varianta prevede intrarea tuturor salariatilor in somaj tehnic prin rotatie, cu acordarea a 75% din salariu si a sporului de vechime, cu exceptia angajatilor din Uzina Cocsochimica, Laminorul de Tabla Groasa 2 si Laminorul de Benzi la Cald. A treia optiune prevede pastrarea salariatilor la munca si intocmirea unui program de lucru de patru zile pe saptamana pentru circa 7.000 de oameni care lucreaza numai dimineata, pentru care week-end-ul sa inceapa vineri", a afirmat liderul sindical Gheorghe Tiber, care a adaugat ca o decizie in aceasta privinta va fi luata in cel mai scurt timp.

Potrivit aceleiasi surse, suplimentarea masurilor de reducere a costurilor este necesara in conditiile in care cererea de otel este in continua scadere. "Patronatul ne-a spus ca criza continua si ca nu sunt perspective bune pentru tot anul acesta. Un studiu facut de Eurofer a aratat ca anul 2009 va fi compromis din punct de vedere al productiei. Poate spre sfarsitul anului acesta, inceputul anului viitor sa creasca cumva productia", a spus Tiber. De altfel, conducerea unitatii de la Galati nu preconizeaza o productie anuala mai mare de 3 milioane de tone de otel in urmatorii trei ani. "Pana in 2012, productia nu se preconizeaza a fi mai mare de 3 milioane de tone pe an. Nici macar de 4,5-5 milioane de tone pe an, cat aveau ei (administratia companiei, n.r.) programat, iar 7 milioane de tone pe an e un vis prea indepartat", a declarat Gheorghe Tiber.

Perspectivele sumbre impun si o restrangere a activitatii, la Galati. "Vor ramane in functiune doua baterii de cocsificare, pe care vor sa le reconstruiasca, doua sau trei furnale, o singura otelarie, Laminorul de Tabla Groasa 2, Laminorul de Benzi la Cald. In general, laminoarele au cele mai mari sanse sa ramana in functiune. Vor lucra, insa, in salturi, in functie de comenzi", a explicat presedintele Solidaritatea.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri