Zeci de mii de intreprinderi vor disparea la inceputul anului viitor, dupa intrarea in vigoare a propunerilor de modificare a Codului Fiscal, initiate de Ministerul Finantelor Publice.
Una din prevederile importante permite acordarea statutului de microintreprindere doar societatilor comerciale care au cel putin 5 angajati. O data pierdut acest avantaj, mii de microintreprinderi, care acum achita un impozit pe venit de 3%, vor fi obligate sa verse statului un impozit pe profit de 16%.

Pentru a impiedica firmele sa-si mai plateasca in continuare angajatii cu salarii mari pe microintreprinderi infiintate de acestia, Ministerul Finantelor a luat decizia decimarii firmelor. Masura a fost anuntata recent de ministrul Ionut Popescu in cadrul unui interviu acordat ziarului Adevarul. Eficienta acestei masuri este pusa sub semnul intrebarii de specialisti ai firmelor de consultanta fiscala si avocati.

"Obligarea firmelor de a angaja cel putin cinci oameni nu va rezolva problema, caci se vor gasi alte solutii, una dintre acestea urmand sa fie plata salariatilor ca persoane autorizate din afara firmei", ne-a declarat responsabilul pentru taxe al unei firme de consultanta internationala. "Sunt tabacarii si mici ateliere care au mai putin de cinci angajati si lucreaza cinstit, iar acestea vor fi afectate", spune acesta.

Potrivit avocatului Gabriel Biris, pe langa combaterea "muncii dependente" - termen sub care este cunoscut acest fenomen - se incearca si impozitarea unor afaceri care numai iz de microintreprindere nu au. Unele firme au la sfarsitul unui an venituri mai mici de 100.000 de euro, putand beneficia de acest statut, insa in anul urmator platesc un impozit modest de 3%, chiar daca deruleaza afaceri speculative, cum ar fi constructia si revanzarea imobilelor, care le aduc rate uriase ale profiturilor.

Avocatul spune ca totusi conditionarea statutului de microintreprindere de numarul de angajati nu este o solutie. "Vor fi obligati sa plateasca impozit pe profit exact cei care nu trebuie, iar aceasta ii va ucide", spune Biris. Mult mai bune ar fi fost plafonarea CAS-ului platit, in cazul depasirii unor niveluri salariale, "testarea" firmelor pentru depistarea celor dependente de firma pentru care munceste salariatul acestora.

In cazul tunurilor, avocatul propune obligarea microintreprinderilor care inregistreaza venituri de peste 100.000 de euro de a se inregistra la inceputul lunii in care au depasit acest plafon ca platitori de impozit pe profit si nu pe venit. Surse neoficiale afirma ca in cadrul Ministerului Finantelor s-a format un lobby care sustine masura impunerii unui minim de personal la microintreprinderi, deoarece adoptarea acestei masuri ar afecta microintreprinderile detinute de functionari superiori din minister.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri