Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a anuntat Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova ca disponibilizeaza 3.000 de angajati la nivel national, iar alte 23 de firme prahovene vor da afara in urmatoarele doua luni alti 3.000 de salariati.
Reprezentantii companiei au admis, printr-un comunicat de presa, ca Petrom va suporta cheltuielile in cazul in care fostii salariati se inscriu la cursuri de calificare sau recalificare.

Compania avea, la sfarsitul lunii septembrie 2008, un numar de 33.656 angajati.

"Programul de restructurarea al Petrom nu este o noutate. Petrom a inceput inca din 2005 programe de modernizare si eficientizare, care includ si componenta de restructurare, in vederea imbunatatirii performantelor companiei. Acest proces nu s-a incheiat inca. Reorganizarea companiei este un proiect pe termen lung, care este implementat treptat si cu responsabilitate, in deplin acord cu reprezentatii sindicatelor", potrivit purtatorului de cuvant al Petrom, Dan Pazara.

Reprezentantii Petrom spun ca nu pot face estimari, deoarece nu exista un obiectiv legat de numarul angajatilor. Acesta va varia in functie de necesitatile de dezvoltare ale companiei.

"Reorganizarea companiei este un proces pe termen mediu si lung, complex, care se desfasoara pas cu pas. Fiind un proces gradual modificarile numarului salariatilor este raportat in rezultatele financiare trimestriale transmise Bursei de Valori Bucuresti. Pentru protectia sociala a salariatilor disponibilizati ca urmare a procesului de reorganizare a companiei, a fost elaborat un plan social. Pe langa beneficiile financiare acordate prin Planul Social, Petrom s-a angajat prin acelasi Plan Social sa suporte toate cheltuielile in cazul in care fostii salariati se inscriu la cursuri de calificare sau recalificare", se arata in comunicat al al Petrom.

Centre de Tranzitie pentru angajatii concediati


Compania va sprijini totodata salariatii disponibilizati in vederea reintegrarii acestora pe piata fortei de munca. "Astfel, au fost infiintate Centre de Tranzitie care au rolul de a oferi, in functie de optiunile personale, servicii de reintegrare pe piata fortei de munca sau servicii necesare deschiderii unei afaceri", potrivit reprezentantilor Petrom.

Centrele de Tranzitie nu reprezinta singura initiativa a companiei de a sustine angajatii care intentioneaza sa dezvolte propria afacere. In cazul externalizarii unei activitati, Petrom ofera posibilitatea preluarii acesteia in administrare de catre orice angajat al companiei, in functie de indeplinirea criteriilor stabilite."

Petrom va disponibiliza de la 1 februarie 3.000 de angajati, din care 2.700 din sectorul de explorare si productie, iar restul in sectorul de rafinare, urmand ca persoanele concediate sa beneficieze de plati compensatorii, au declarat surse din cadrul companiei citate de NewsIn.

Petrom, controlata de grupul OMV din Austria, a afisat in al patrulea trimestru din 2008 o productie de 192.000 barili echivalent petrol/zi, in scadere fata de 195.000 bep/zi fata de aceeasi perioada din 2007, conform unui comunicat al OMV.

Vanzarile combinate al Petrom de gaze si energie au fost de 1,32 miliarde metri cubi in al patrulea trimestru din 2008, in scadere fata de 1,42 miliarde metri cubi in perioada similara din 2007. Totusi, vanzarile au crescut fata de 1,05 miliarde metri cubi in al treilea trimestru din 2008.

Vanzarile Petrom au fost afectate de scaderea cu 21% a consumului de gaz in Romania, fata de al patrulea trimestru din 2007, arata comunicatul. Scaderea vine pe fondul inchiderii celor mai mari combinate chimice.

"Nu mai putin de 3.000 de angajati la nivel national urmeaza sa fie disponibilizati de la Petrom. Compania a trimis in prealabil instiintarea, urmand ca zilele acestea sa primim si notificarea privind numarul exact al salariatilor ce vor fi disponibilizati de la reprezentantele din Prahova", a declarat, potrivit NewsIn, purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Prahova, Dragos Parvan.

El a precizat ca alte 23 de firme au notificat AJOFM ca vor face disponibilizari in urmatoarele doua luni, 3.165 de salariati uraand sa devina someri.

"Ritmul in care oamenii sunt disponibilizati este de-a dreptul alarmant. Daca in urma cu zece zile contabilizam 2.140 de prahoveni care urmau sa devina someri pana in luna martie, acum avem exact 3.165 de someri. Numai in ultima saptamana alte sapte firme au facut astfel de notificari", a adaugat Dragos Parvan.

Potrivit acestuia, pe lista reactualizata se regasesc Consint Campina, cu 420 de disponibilizati, Aplast Ceptura cu 131 de someri, Smart SRL - 420, Sudarc SA cu 83 de angajati si FortisMob cu 137 de disponibilizati.

"Si Leonardo va concedia cinci angajati, iar Timken 175. Majoritatea celor care au anuntat concedierile pune pe liber cel putin jumatate din salariati, daca nu chiar trei sferturi din personal", a conchis purtatorul de cuvant al AJOFM Prahova.

Petrom ar fi trebuit sa disponibilizeze peste 15.000 de angajati pana in 2009


Petrom ar fi trebuit, potrivit contractului de privatizare facut public in noiembrie 2006, ca de la sfarsitul anului 2006 pana in 2009 sa disponibilizeze 15.570 de angajati, astfel incat sa ajunga la un numar de 22.630 de salariati.

Pachetul majoritar de actiuni al Petrom a fost preluat in anul 2004 de grupul Austriac OMV. Indelung contestat, contractul de privatizare a celei mai mari companii din Romania prevede disponibilizari, dar si posibilitatea vanzarii unor active cum sunt Doljchim si Arpechim. Cele mai aprinse discutii au fost insa legate de pretul platit de grupul austriac si de conditiilein care statul roman a acceptat sa-i concesioneze zacamintele de petrol si gaze.

Potrivit contractului de privatizare a Petrom, publicat in noiembrie 2006 pe site-ul Ministerului Economiei, in 2009, societatea ar urma sa aiba cu 15.570 de angajati mai putin fata de sfarsitul anului 2006.

Strategia de personal din contractul de privatizare prevede ca in 2007 Petrom ar fi trebuit sa aiba 31.851 de angajati, in 2008 doar 24.753 urmand ca in 2009 sa ajunga la 22.630.

Si numarul angajatilor, denumiti in contract "angajati din grupul Petrom", cum sunt spre exemplu cei de la Petromservice si cele doua Rafiserv-uri, trebuie sa se reduca, se arata in contract. Incluzand si aceste categorii, numarul total de angajati din Grupul Petrom trebuie sa se reduca de la 55.112 la sfarsitul lui 2006 la 45.326 in 2009.

"Numarul total de angajati ai activelor Petrom include nu numai personalul angajat direct de Petrom, ci si personalul angajat de activele Petrom care sunt vandute in urma restructurarii (Arpechim, Doljchim, statii de distributie, zacamantul Suplacu) si fosti angajati Petrom care acum sunt angajati in activitati externalizate (transport, distributie, mediu, altele)", se precizeaza in contract.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri