Afectata puternic de recesiune, increderea directorilor executivi in perspectivele mediului de afaceri a scazut drastic, iar persoanele cu functii de conducere prevad o revenire lenta si treptata pe parcursul urmatorilor trei ani, arata cel de-al doisprezecelea sondaj anual global realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) la nivel de top management.
„Gravitatea si durata recesiunii sunt dificil de anticipat, iar directorii executivi incearca sa realizeze un echilibru intre gestionarea dificultatilor din timpul crizei si pregatirea permanenta pentru revenirea economica. Perspectivele lor de redresare sunt cu adevarat interdependente”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PricewaterhouseCoopers Romania.

Increderea directorilor executivi a atins anul acesta cele mai scazute cote din 2003, cand PwC a inceput monitorizarea prognozelor acestora. La nivel global doar 21% dintre directorii executivi au afirmat ca sunt foarte increzatori in cresterea veniturilor in urmatoarele 12 luni, fata de 50% in sondajul de anul trecut.

Mai mult de un sfert dintre directorii executivi si-au exprimat pesimismul privind perspectivele pentru anul urmator. Rezultatele sondajului au fost facute publice la intrunirea anuala a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elvetia.

Perspectiva sumbra a managerilor din toata lumea s-a accentuat si in ceea ce priveste dezvoltarea pe termen lung, prognozand o revenire lenta din criza. Doar 34% dintre respondenti au afirmat ca sunt foarte increzatori ca vor inregistra o crestere a afacerii pe care o conduc pe parcursul urmatorilor trei ani, fata de 42% in sondajul de anul trecut, cand directorii executivi abia incepusera sa realizeze impactul real al crizei financiare asupra economiei mondiale. Ilustrand schimbarea de perspectiva, increderea directorilor executivi a scazut pe parcursul sondajului, pe masura ce apareau noi informatii economice negative.

Conform sondajului, pesimismul predomina in toate regiunile geografice, sectoarele de activitate si la toate nivelele de dezvoltare economica. Doar 15% dintre Directorii Executivi din America de Nord si 15% din cei din Europa de Vest si-au exprimat increderea in perspectivele de dezvoltare pentru urmatoarele 12 luni, fata de 21% din directorii executivi din economiile emergente din Europa Centrala si de Est, 31% din regiunea Asia Pacific si respectiv 21% din America Latina.

„Rapiditatea si intensitatea recesiunii a produs un soc in randul managerilor si a creat o criza mondiala a increderii. Principalul motiv de ingrijorare al executivilor este supravietuirea imediata a propriilor companii. Chiar si in tarile a caror economie se dezvolta rapid companiile se confrunta acum cu probleme cum ar fi indisponibilitatea creditelor, piete de capital lente si o scadere drastica a cererii” a afirmat directorul global al PricewaterhouseCoopers, Samuel A. DiPiazza, Jr.


Impactul recesiunii asupra celor mai importante economii de pe glob, aspect mentionat de 85% dintre respondentii din intreaga lume, a continuat sa reprezinte principalul motiv de preocupare al Directorilor Executivi de companie si a constituit - intre motivele de ingrijorare ale celor intervievati - singurul factor de risc care s-a amplificat. Alti factori de risc majori au inclus tulburarile de pe pietele de capital, mentionate de 72% dintre respondenti, suprareglementarea - 55%, costurile energiei - 50%, si disponibilitatea profesionistilor talentati pentru posturi-cheie - 46%.

Criza bancara se propaga

Directorii executivi se asteapta la un impact extins al crizei bancare mondiale asupra mediului de afaceri, asupra companiilor din toate regiunile geografice si din toate sectoarele de activitate. Aproape 70% dintre Directorii Executivi au afirmat ca firmele lor vor fi afectate de criza financiara. Dintre acestia, aproape 80% au afirmat ca se confrunta cu costuri de finantare mai mari, iar din acest motiv aproape 70% dintre respondenti isi vor amana investitiile planificate. Companiile din sectorul bancar, al utilitatilor, din constructii, industria de divertisment si industria constructoare de masini vor fi cel mai probabil afectate, considera managerii.

Acei CEO ale caror companii anticipau cresterea afacerii pe care o conduc au afirmat ca o vor finanta in principal prin lichiditatile generate de companie, recurgand apoi la imprumuturi si la pietele de capital.

Factorii pe termen lung raman pe agenda


In ciuda severitatii conditiilor economice actuale, directorii executivi continua sa fie preocupati de nevoile pe termen lung ale companiilor. Accesul la profesionisti talentati pentru posturi-cheie ramane o preocupare vitala, doar 26% raspunzand ca intentioneaza sa reduca numarul de angajati in anul viitor, in timp ce 35% au de gand sa mentina numarul de angajati la acelasi nivel.

Mai mult, 72% dintre directorii executivi anticipeaza o intensificare a presiunii asupra resurselor naturale pe viitor. Respondentii au afirmat ca dependenta de energia bazata pe carburanti fosili, mentionata de 61% dintre acestia, schimbarile climatice - 56%, suprapopularea - 55%, si resursele insuficiente de apa potabila - 50%, vor afecta succesul pe termen lung.

Aproximativ 75% dintre respondenti au afirmat ca reactioneaza deja la aceste probleme, dezvoltand noi produse si servicii si adaptandu-si activitatile. Mai mult de jumatate dintre respondenti se asteapta ca aceste investitii sa se dovedeasca profitabile in urmatoarele 12 luni.

Asocierile in participatiune (joint-ventures) vor depasi ca importanta fuziunile si achizitiile (M&A) transfrontaliere

Procentajul Directorilor Executivi care sunt de parere ca asocierile in participatiune vor juca un rol mai important decat fuziunile si achizitiile in dezvoltarea transfrontaliera a crescut semnificativ, cu precadere in Europa de Vest si America Latina. Probabil aceasta cifra reflecta costurile mai reduse si nivelul de risc mai scazut aferente asocierilor in participatiune, precum si popularitatea in crestere a cooperarii in vederea depasirii provocarilor ridicate de dezvoltarea la nivel transfrontalier.

Numarul fuziunilor si achizitiilor a scazut. Doar 20% dintre respondenti au afirmat ca au incheiat o astfel de tranzactie anul trecut. Reducerea acestei activitati (M&A) a fost cea mai accentuata in economiile emergente din Asia si Europa de Est. Diferentele culturale, costurile neprevazute si asigurarea rentabilitatii tranzactiilor au fost principalele trei motive de preocupare ale Directorilor Executivi in ceea ce priveste fuziunile si achizitiile.

Provocarile pe care le prezinta energia si atragerea personalului talentat

Afectati puternic de recesiune si de costurile oscilante ale energiei si marfurilor, Directorii Executivi din toate regiunile lumii afirma ca incearca sa isi sustina companiile si sa se pregateasca pentru redresarea economica. In total, mai mult de 80% au afirmat ca iau masuri pentru reducerea costurilor cu energia prin eficientizarea activitatilor si mai mult de jumatate au afirmat ca sunt in cautare de surse alternative de energie. Companiile investesc de asemenea in tehnologii menite sa reduca dependenta energetica, incercand sa asigure viitoare resurse de energie.

Descoperirea si retentia personalului cel mai talentat ramane de asemenea o prioritate pentru Directorii Executivi. Numarul scazut de candidati cu abilitati esentiale a fost mentionat drept o problema-cheie de catre aproape 70% dintre respondenti.

Alte preocupari legate de resursele umane includ recrutarea si integrarea tinerilor angajati, oferta de perspective de cariera atragatoare si concurenta pentru personal talentat in propriile sectoare de activitate. Directorii executivi au mentionat strategii cum ar fi crearea unor medii de lucru mai flexibile, redistribuirea angajatilor-cheie si angajarea in activitati de responsabilitate sociala ca modalitati de a depasi dificultatile in atragerea personalului talentat.

Este necesara o mai buna informare pentru administrarea riscului

Managerii de top observa o lipsa acuta de informatii necesare administrarii riscului si alimentarii succesului pe termen lung. In timp ce 92% au afirmat ca informatiile referitoare la risc sunt importante, doar 23% au afirmat ca au primit informatii exhaustive in acest sens. In plus, doar 21% primesc informatii cuprinzatoare referitoare la nevoile si preferintele clientilor.

Paradoxul reglementarilor

Directorii executivi afirma ca se observa o nevoie de colaborare cu guvernele pentru rezolvarea problemelor sistemice. Totusi, in timp ce 55% dintre Directorii Executivi sunt preocupati de suprareglementare si o privesc ca pe un obstacol in calea dezvoltarii, aproape jumatate afirma de asemenea ca guvernele lor nu au luat suficiente masuri pentru crearea unei forte de munca calificate, iar 38% dintre respondenti considera ca guvernele ar putea lua masuri de imbunatatire a infrastructurii.

Mai mult de 80% dintre directorii executivi se declara in favoarea unor politici guvernamentale consecvente si clare privind schimbarile climatice, dar doar 28% sunt de parere ca guvernele lor au astfel de politici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri