Un investitor american a fost prins in hatisul drumului Romaniei catre economia de piata, fiind obligat sa-i infrunte pe comunisto-securistii deranjati de impetuoasa dezvoltare a imperiului sau. Aceasta este povestea lui G. Philip Stephenson, unul dintre actionariii companiei Rompetrol, surprinsa de ziaristii de la Washington Post si spusa lumii intregi, pe 16 august, intr-un tiraj de aproape un milion de exemplare.
Stephenson, impreuna cu Dinu Patriciu, partenerul sau roman in Rompetrol Group NV - a doua companie petroliera ca marime din Romania - au devenit subiectul unor investigatii penale la Bucuresti. Patriciu si-a petrecut o zi in inchisoare, iar Stephenson a fost in mod public mentionat ca fiind sub investigatie. Povestea modului in care Stephenson a devenit tinta oficialilor luptei anticoruptie din Romania a inceput la Washington, acum 13 ani, povesteste autorul articolului. Portretul facut de jurnalistul american lui Stephenson arata un om puternic si hotarat: A strans bani de la prieteni si asociati - inclusiv de la Edward J. Mathias, din cadrul Grupului Carlyle, Ed Rogers, oficial al Casei Albe in timpul administratiei Bush senior, fostul ambasador al SUA in Germania, Richard R. Burt, si de la alti cativa investitori institutionali majori. In 1998, adunase 20 de milioane de dolari pentru investitii in Romania si Moldova. In 1997, Burt i-a facut cunostinta lui Stephenson cu Patriciu, fost membru al parlamentului roman, care incepuse sa investeasca in eforturile de privatizare din Romania.

Rompetrol s-a privatizat in 1993, si Patriciu a obtinut controlul asupra ei in 1998. Fondul de investitii al lui Stephenson in Romania a cumparat o participatie minoritara, de 3 milioane de dolari, in 2000, fiind ultima dintre cele trei investitii ale fondului. Stephenson a renuntat la fondul sau de investitii private in 2001, pentru a veni la Rompetrol. S-a mutat la Bucuresti in luna decembrie a aceluiasi an. In 2002, International Equity Partners a vandut actiunile sale la Rompetrol unui investitor european - cu profit, a spus Stephenson ziaristului american. Patriciu si Stephenson au cumparat controlul total al holding-ului Rompetrol la sfarsitul anului trecut.

Acum, arata Washington Post, procurorii romni ii acuza pe Stephenson si pe Patriciu de evaziune fiscala si de profit ilegal de pe urma privatizarii Rompetrol. Patriciu si Stephenson spun ca intreaga investigatie este un fals, ca urmare a refuzului lor de a cumpara rafinarii ale unor influenti oameni de afaceri romni. Controversa a atras atentia oficialilor care isi pun problema daca sa primeasca sau nu Romania in Uniunea Europeana si a generat declaratii de ingrijorare din partea Departamentului de Stat american, remarca WP.

Stephenson a legat desfasurarea investigatiei penale de competitorii privati - mafia romaneasca a petrolului, dupa spusele sale - care ar fi dorit ca Rompetrol sa le cumpere companiile la preturi exagerate. Ne-au amenintat cu distrugerea prin oferirea de informatii compromitatoare guvernului, a declarat acesta cotidianului american. Unul dintre competitorii sai detine un ziar in Bucuresti, care in permanenta a publicat povesti acuzand Rompetrol de ilegalitati, a adaugat Stephenson.

Omul de afaceri american a declarat pentru Washington Post ca, in cazul Rompetrol, exista similitudini cu cazul Yukos, companie privata rusa de petrol al carei director general, Mihail Hodorkovsky, a cumparat ieftin in anii 90, pentru a fi condamnat la noua ani inchisoare la inceputul lui 2005. Dar, a adaugat acesta, Romania nu este Rusia. In cinci ani, aici nu am fost niciodata personal amenintat, a recunoscut Stephenson. Oponentii tai pot scrie lucruri rele despre tine si pot convinge guvernul sa te puna sub investigatie, dar nu exista crime la comanda in mediul de afaceri aici, a spus omul de afaceri. Philip Stephenson si-a exprimat, de asemenea, increderea ca atat el, cat si Rompetrol vor fi gasiti nevinovati la orice acuzatie. Compania a raspuns in mod public si in detaliu la toate acuzele guvernului. Transparenta este aliatul nostru, a precizat acesta.

Succesul sau a atras atentia procurorilor romni si a demonstrat potentialul si pericolele investitiilor private in economiile din Estul Europei, a conchis jurnalistul de la Washington Post.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri