Este, fara indoiala, o virtute sa stii sa-ti duci invitatii numai in locuri speciale, cu mancaruri alese si cu bauturi exotice. De ceva vreme, e la moda pentru tinerii executivi sa se stranga in localuri care servesc bere nefiltrata sau un vin al casei. Imaginati-va insa cum ar fi sa luati ochii lumii cu berea fabricata in propria debara sau cu vinul fermentat pe balcon. Investitie mica, profituri de imagine mari. Si, cum se spune, daca nu iese din prima, mai incercati.
Benjamin Franklin ne-a fost prezentat prin manualele de fizica si de istorie ca fiind un mare om politic si inventator. Cu toate acestea, cea mai circulata dintre toate vorbele sale de duh este una insolita: Berea este dovada ca Dumnezeu ne iubeste si ca vrea sa fim fericiti. Era perioada cand berea se pastra in butoaie de lemn si, uneori, se fierbea, inlocuindu-se astfel pasteurizarea. Blonda, bruna, rosie, neagra, tare, slaba, cu spuma tare sau perlaj minim, la halba, pahar, butoias, stalp, de import, locala, nationala, in cantitati industriale sau cate un litru pe luna, berea este nelipsita din regimul alimentar al majoritatii romanilor. Pana acum totusi nu am dat semne sa ne fi apucat de hobby-ul din ce in ce mai la moda in SUA - fabricarea berii in propria gospodarie. Daca ati vizitat vreodata o fabrica de bere, o sa spuneti ca e imposibil. Cu toate acestea, un kit de fabricat bere nu ocupa decat un colt de masa in bucatarie, avand cam aceleasi dimensiuni ca ale borcanului de bors al bunicii.

Pentru ctiva dolari in plus

fata de cat cheltuieste anual un consumator obisnuit pe bere de la magazin, puteti cumpara (cu carte de cre-dit, de pe Internet) un kit de fabricare a berii care costa doar 80 de dolari daca este fabricat din sticla sau 160 de dolari in cazul in care este de inox. Majoritatea kiturilor sunt construite pentru obtinerea a circa 20 de litri de bere. Kitul este compus dintr-un vas de fermentare primara de 25 de litri si o damigeana de 20 de litri, la care se adauga restul de ustensile - indicatori si blocatori de fermentare, hidrometru, termometru, cereale, malt, saruri, drojdie, zaharuri etc. La acestea puteti sa mai luati in calcul (majoritatea producatorilor pun la dispozitie) doua seturi de sticle de 330 de mililitri (12 oz) sau un vas de servit berea rece (inox ori vas smaltuit).

Modul de preparare

Berile se impart in doua mari categorii: ale si lager. Ale sunt berile proaspete, obtinute prin fermentare rapida, in timp ce lager-urile se prepara prin fermentatie mai lenta si capata gustul final dupa o minima imbatranire la rece, fiind mai deschise la culoare, mai slab alcoolizate si mai spumoase. Cei mai importanti factori care afecteaza taria unei beri sunt hameiul si maltul. Hameiul va decide concentratia alcoolica a produsului final, dar si gustul. In momentul cand cumparati hameiul, variabila pe care trebuie sa o cautati este cantitatea de acizi alfa si beta, ce dau intensitatea gustului amar al berii. Unicitatea gustului fiecarei beri provine din combinatia de soiuri de hamei folosita. Exista sute de soiuri, de unde si incredibila diversitate a berilor, de la cele 3.000 de titluri belgiene la cele peste 5.000 doar din statele centrale ale SUA. Tipul si cantitatea de malt vor decide aromele si culoarea berii - blonda, bruna sau neagra.

In unele retete de lager, se fierbe intai un mix de aproximativ cinci kilograme din diverse soiuri de orz si alte cereale, la licoarea rezultata adaugandu-se apoi hameiul. Dupa ce incepe sa se raceasca, se adauga drojdia si maltul. Maltul, care germineaza foarte usor, va reprezenta baza de fermentatie pentru drojdie. Daca vreti o bere mai tare, se pot adauga zaharuri, care hranesc drojdia, obtinandu-se, prin fermentare, mai mult alcool si mai mult dioxid de carbon. In rest, va puteti lasa fantezia sa zburde libera: se pot adauga si cantitati infime de vanilie, ierburi sau condimente care sa dea un gust cu adevarat unic produsului propriu. In cazul in care credeti ca ati dat lovitura si ati reinventat berea, puteti chiar sa deveniti milionar, participand la unul dintre zecile de concursuri de retete de bere ce se organizeaza anual. Totusi, inainte de a va apuca de treaba, este recomandat sa consultati si un specialist, mai ales pentru alegerea cerealelor. Nu din cauza pretului - aproape toate costa intre 2 si 7 dolari kilogramul -, ci pentru ca majoritatea poarta nume de genul SKU GRN1701 sau GRN 0501, fiecare reprezentand o anumite categorie de gusturi, concentratii de acizi, viteza de fermentare etc.

Licoare de apartament

Pentru a fabrica vin in apartament aveti nevoie de doua lucruri esentiale: o presa (230 de dolari manuala/700-1.000 de dolari automata) si un butoi de 5-50 de litri (16-200 de dolari). Filtrele nu sunt necesare, de cand am invatat cum se utilizeaza furtunul. Desi fabricarea vinului nu mai este de mult un secret, piata este plina de maruntisuri care va ajuta sa aveti, in mai putin de sase saptamani, un vin de calitate. Un secret ar fi lemnul din care e confectionat butoiul (nu utilizati decat stejar!): daca a mai fost folosit, ar putea sa se imbogateasca de tanini mai repede decat intr-un butoi nou, dar puteti avea si surpriza sa descoperiti un gust usor alterat de productia anterioara. La vin puteti adauga, pentru accelerarea impregnarii cu tanini, aschii sau chiar pulbere (rumegus) de stejar. Daca aveti de cheltuit 600-700 de dolari, aveti posibilitatea chiar sa achizitionati un vas de fermentare de bucatarie, de 30 de litri, din inox. Filtrele interne si forma conica, asemanatoare vechilor samovare, va ofera vin la robinet, deci nu mai trebuie sa va faceti griji ca ati dat cep butoiului. Si, daca luati vinul proaspat undeva la tara si il trageti de doua ori prin spirala, s-ar putea chiar sa aveti bucuria sa va pregatiti singur o grappa de toata isprava. Cu vinul usor imbatranit (cateva luni), distilat de doua ori, veti obtine un vinars relativ corect. Pe acesta il mai lasati intre 5 si 50 de ani in butoi de stejar, in pamant si, daca e omologat de un cunoscator, puteti da lovitura, fiind o bautura unica si in tiraj limitat. Ca orientare, o sticla de cognac produsa chiar in regiunea Cognac, insa doar dintr-un anumit soi de struguri si numai in tiraj de 585 de sticle, se vinde cu 2.000 de lire sterline. In cele din urma, chiar daca nu veti da lovitura nici cu berea, nici cu vinul sau vinarsul, si chiar daca veti avea parte de cateva experiente ratate, tot veti dispune macar de cunostintele care sa-i impresioneze si pe cei mai sceptici amici.

Adrese utile

- www.beer-wine.com: comenzi online de echipamente pentru fabricarea berii si vinului
in casa, retete de fabricat branzeturi si multe carti dedicate berii.
- www.hbd.org: Home Brew Digest - revista tuturor celor care fac bere acasa.
Peste 4.000 de retete de bere, forum, competitii, cluburi, sfaturi, istorie etc.
- www.realbeer.com: comunitatea producatorilor si consumatorilor de bere din SUA.
Glume, forum, concursuri, evenimente internationale, descrieri ale berilor traditionale
din diverse tari etc.
- www.maltose.com: reteta lunii, comenzi pentru echipamente, retete si kituri pentru lichioruri, sfaturi culinare legate de bere sau vin.
- www.beer.com: despre viata iubitorilor de bere, glume, forum, stiri (apropo, se vrea
interzicerea decolteurilor la celebrul Oktoberfest!) si galerii cu fetele din reclame la bere.
- www.beeradvocate.com: sloganul spune tot - Join the beer revolution!
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri