Lantul de farmacii HelpNet a inregistrat o cifra de afaceri 62 milioane euro in 2008, in crestere cu 20% fata de anul precedent.
“Desi efectele crizei financiare nu s-au resimtit pe deplin in Romania, 2008 a fost pentru farmacii un an negru. Din cauza inghetarii pentru mai mult de un an a ratei valutare la 3,32 lei/euro ce a fortat distribuitorii sa taie discounturile de volum catre farmacii, marjele medii la medicamente au scazut la un nivel care au limitat puternic profitabilitatea”, a declarat, pentru Wall-Street, Isabelle Iacob (foto), directorul general al lantului de farmacii HelpNet.

Potrivit managerului lantului de farmacii, compania isi propune o crestere similara a cifrei de afaceri si in 2009.

Cea mai mare pondere in vazarile de anul trecut al retailerului farmaceutic au avut-o atat medicamentele care se elibereaza pe baza de prescriptie, cat si OTC-urile (medicamentele care se pot elibera si fara prescriptie), dermatocosmeticele reprezentand doar circa 10% din cifra de afaceri raportata de HelpNet anul trecut.

Inca din 2007 HelpNet a decis stoparea unei cresteri agresive a numarului de farmacii, concentrandu-se pe o crestere organica, pe termen lung.

“Un numar mare de farmacii nesustenabile financiar, in care nu se poate mentine un standard inalt de servicii, este cea mai proasta alegere, ca strategie de business. La momentul actual sunt 105 farmacii active in reteaua Help Net, iar planurile de dezvoltare, ajustate in conformitate cu conditiile pietei, ne vor duce la 120 de farmacii pana in 2010”, afirma oficialul HelpNet referitor la planurile de extindere ale retelei.

Desi criza financiara va influenta si dinamismul pietei farmaceutice locale, aceasta piata are perspective de crestere in 2009. “Efectele crizei mondiale sunt greu de prevazut, iar piata farma din Romania are in plus particularitatile ei deja cunoscute. Este foarte probabil ca anul 2009 sa fie varful crizei, in care toata lumea va aplica solutiile proprii pentru o activitate care sa asigure profitabilitatea. Ca si ritm de crestere a pietei farma estimam o valoare de 12%, normala tinand cont de faptul ca nivelul consumului de produse farmaceutice pe cap de locuitor in Romania este sub nivelul tarilor europene”, declara Iacob, estimand acelasi ritm de crestere si in 2010.

Help Net face parte din grupul farmaceutic Farmexim. Grupul include si distribuitorul cu acelasi nume, precum si compania de import si distributie de cosmetice Green Net.

In sectorul de retail farmaceutic Help Net concureaza cu lanturile de farmacii Sensiblu, detinute de A&D Pharma, Catena, Centrofarm sau Dona.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri