Riscul contaminarii puilor de la Agricola Bacau cu gripa aviara este mic

Pentru marii procesatori autohtoni de carne de pui, epidemia de gripa aviara este un pericol care ramane, cel putin deocamdata, dincolo de portile fabricilor datorita normelor stricte de carantina si vaccinare. Potrivit presedintelui de la Agricola International Bacau, Gheorghe Antochi, mult mai expuse la riscul infectarii cu gripa aviara sunt pasarile din micile gospodarii taranesti, unde nu se respecta legislatia Uniunii Europene.

Seful companiei spune ca Agricola, care este lider de piata, importa pui de o zi de la o ferma din Ungaria, a companiei Aviagen, lider mondial in genetica pasarilor, raspunzand astfel unor informatii care au circulat cum ca ar exista relatii comerciale cu Kazahstanul. Din ,90 nu mai avem nici un fel de schimburi comerciale cu tarile din Estul Romaniei, precizeaza Antochi.

Programati cat sa manance

Compania importa anual circa 160.000 de pui de o zi. Fata de puii de o zi pentru carne, puii parinti sunt de zece ori mai scumpi, dar si asa ei raman mult mai rentabili. Daca in urma cu zece ani consumul de furaj pe un kilogram de carne se ridica la 2,6 kg, acest tip de hibrid (Ross-308) mananca acum doar 1,8-1,9 kg de furaj. Si asta pentru ca gena acestui pui il imbie sa manance numai cat ii trebuie, fara sa-i bage la cheltuieli pe managerii fermelor. Asta ne deosebeste de mica gospodarie taraneasca, care consuma circa 10 kg de graunte pe un kg de spor, spune Antochi.

Cubuletele, preferatele germanicilor

Daca pana in 2000 exporturile Agricola reprezentau mai mult de 25a din productie, iar incasarile firmei se ridicau la aproape 20 milioane dolari, acum necesarul de valuta este asigurat de doar 10a din marfa care merge la export. Preturile pe care am reusit sa le obtinem pe piata interna sunt mai bune decat cele de pe piata externa, afirma Antochi. Firma a ramas insa cu clienti fideli pe care a reusit sa si-i pastreze prin adaptarea ofertei la cerere.

Spre exemplu, englezii vor sa gaseasca in pachetele de la Agricola doar jumatatea pieptului de pui impreuna cu aripa. Elvetienii si germanii prefera tot pieptul de pui, dar taiat fasii sau cubulete, acestea fiind bune pentru prepararea ragout, o specialitate culinara foarte populara. Explicatia e simpla: daca nu li s-ar indeplini aceste capricii, partenerii externi ar trebui sa-si puna angajatii sa transeze ei insisi carnea, iar costul mainii de lucru din Germania nu se compara cu cel din Romania.

De la iepuri si curci, lider de piata la pui

Inainte de ,89, Agricola crestea si procesa iepuri si curci. Dupa ,90, societatea s-a reprofilat pe carnea de pui. In 1992, Moksel AG (Germania) a cumparat 51a din actiunile Agricola, fiind prima investitie majora din domeniu.

Treptat, nemtii au renuntat la actiuni, iar azi detin doar 3a. Restul de actiuni apartine unor persoane fizice (majoritatea salariati ai Agricola), SIF Moldova si Raiffeisen Bank.

Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a fost de circa 90 milioane dolari, iar profitul de peste 260.000 dolari. In 13 ani, investitiile companiei au depasit 54 milioane de dolari.

Leafa medie lunara a unui muncitor de la Agricola Bacau este sub nivelul salariului mediu net pe economie: abia daca ajunge la sase milioane de lei.

155 euro - angajat grup Agricola
164 euro - angajat abator Agricola

In schimb, salariul unui muncitor angajat la un abator din Germania este de peste douazeci de ori mai mare decat al omologului sau roman.

3.580 euro - muncitor rezident, angajat la abator Germania
1.000 euro - muncitor din Europa de Est, angajat la abator Germania
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri