Piata romaneasca de tamplarie termoizolanta va inregistra in prima parte a anului o scadere de pana la 40%, dupa ce in anul 2008 a inregistrat o scadere de peste 17%, a declarat presedintele Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), Valentin Petrescu.
Piata locala de tamplarie termoizolanta a avut in 2008 o valoare de circa 850 milioane de euro, cu 17,6% mai mica decat in anul anterior, cand a inregistrat un miliard de euro, a declarat Valentin Petrescu, citat de NewsIn.

Piata autohtona de tamplarie termoizolanta a inregistrat in 2007 un miliard de euro, pe fondul dezvoltarii domeniului constructiilor, fata de 800-850 milioane de euro cat a fost in 2006. In ceea ce priveste estimarile privind evolutia din 2009 a acestei piete, reprezentantul PPTT afirma ca vom asista in prima parte a acestui an la o scadere importanta fata de 2008, de 30-40%, insa pentru a doua parte a anului sunt factori care pot contribui la o relansare a activitatii.

"Sectorul de constructii a reprezentat in ultimii ani motorul economiei romanesti, inregistrand cresteri anuale de peste 30%. Criza financiara mondiala si, implicit, romaneasca afecteaza grav sectorul tamplariei termoizolante, intrucat in constructii, mai ales in zona imobiliara privata, nu pot fi finantate proiecte decat cu sprijin bancar. Prin urmare, activitatea din constructii este foarte dependenta de deblocarea sistemului financiar, iar asa cum merg lucrurile in prezent nu se mai poate vorbi despre cresterile economice din anii anteriori. Vom asista la trimiterea in somaj a angajatilor, la falimente de firme, santiere blocate, procese in instanta, etc. (...) Sectorul de tamplarie termoizolanta a avut un trend permanent ascendent din anul 1990 si s-au facut investitii foarte mari in ultimii ani. Probleme majore vor avea companiile cu investitii mari acoperite cu credite bancare, care trebuie rambursate. O alta problema majora este si decontarea care a devenit din ce in ce mai greoaie ca urmare a lipsei de lichiditati", considera Valentin Petrescu.

Presedintele PPTT a declarat, pentru NewsIn, ca profiturile producatorilor de tamplarie vor scadea in perioada urmatoare, fiind de asteptat ca si furnizorii de materii prime (profile, feronerie, sticla) sa adopte o revizuire a preturilor si a conditiilor de plata fata de beneficiari. In prezent, preturile la tamplaria din PVC variaza intre 70 -150 de euro/mp, iar la tamplaria din aluminiu intre 120-160 euro/mp. In ceea ce priveste raportul dintre cerere si oferta, cea din urma depaseste solicitarile cu 30-40%, in functie de zona geografica.

"Piata de tamplarie este impartita in sectorul rezidential (case, apartamente) si sectorul bussines. Datorita stoparii creditarilor, sectorul rezidential a cedat primul, inregistrandu-se o scadere cu peste 50% in ultima perioada. In ceea ce priveste proiectele, cele in faza terminala si cele cu finantare asigurata, acestea au continuat, asigurand piata la sfarsitul anului 2008 si inceputul lui 2009. Din pacate, foarte multe proiecte sunt in asteptare pe o perioada nedefinita, neputand prognostica acum momentul relansarii acestora", este de parere Petrescu.

Romania are o sansa pentru depasirea mai blanda a crizei financiare, considera reprezentantul Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta, tara noastra avand la dispozitie fondurile structurale destinate infrastructurii si nu numai.

"Este vorba doar de decizie si abilitate politica. Totusi, si aici exista o problema datorita faptului ca studiile de fezabilitate care stau la baza acordarii acestor fonduri au fost efectuate intr-un cadru economic diferit. In acest moment, indicatorii care stau la baza analizei dosarelor nu mai pot fi respectati si este necesar ca Autoritatea Contractanta sa accepte, in cadrul contractelor cu companiile declarate eligibile, modificarea indicatorilor de performanta adaptatii noii situatii", spune Petrescu.

Pe piata locala activeaza in prezent circa 6.000 de producatori de tamplarie, iar aici intra si atelierele marilor unitati de constructii. Avand in vedere ca activitatea de productie si montaj de tamplarie termoizolanta este sezoniera si forta de munca angrenata in aceasta activitate este variabila in cazul firmelor mici, se estimeaza un numar de 30.000 de angajati in acest sector.

Printre principalele companii care activeaza in Romania pe acest sector se numara Gealan, Lipoplast, Rehau Polymer, VEKA, Teraplast Bistrita, Suki, Profine, Far Est, Amvic Ferestre, Schonline.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri