Cand Andrei Rizea s-a hotarat sa participe la infiintarea unei firme, in 2002, nu s-a gandit ca avea sa devina partenerul uneia dintre cele mai mari companii de reconditionare a telefoanelor mobile din Europa si administratorul unei afaceri care genereaza venituri de mai multe miliarde de lei anual. Fonebak, o firma britanica specializata in reconditionarea telefoanelor si reciclarea materialelor folosite in telefonia mobila, a cumparat afacerea si acum o dezvolta.
La marginea Bucurestiului, intr-o cladire pazita ca o fortareata, peste 60.000 de telefoane mobile second-hand sunt procesate lunar pentru un client din Marea Britanie. De afara, chiar daca un curios reuseste sa treaca de bariera saltata de obicei de angajatii unei firme de security, cu o cartela magnetica, nu se poate ghici ce profil ar putea avea firma ascunsa in interior. Abia cand ajunge la intrare si e obligat sa treaca printr-un detector de metale lucrurile devin mai clare. Iar cand i se cere sa declare telefoanele mobile cu care intra in firma, secretul se risipeste.

Lohn, cu 60.000 de aparate lunar

La fiecare 10 secunde, un telefon second-hand importat din Marea Britanie este testat, resetat, reparat, reasamblat aici si pus in cutia care se va intoarce in Marea Britanie. Ceea ce ramane - carcase distruse ori piese inlocuite - se impacheteaza separat si se trimite tot in Anglia, unde se distribuie catre facilitatile pentru reciclare. Este, de fapt, un altfel de lohn: materia prima este importata, iar de pe liniile de montaj ies telefoanele second-hand reconditionate, exportate apoi catre firma care le-a trimis la Bucuresti. In fiecare luna, din Marea Britanie vin 60.000 de telefoane ce trebuie reconditionate. Fiecare aparat are o lista a codurilor de identificare, cerute de legea romaneasca, iar timpul de asteptare a fost scurtat prin infiintarea unui birou vamal chiar in incinta firmei. Aici sunt scanate toate seriile si se opereaza documentele de import. Apoi, cutiile in care sunt aparatele intra in halele de productie ale firmei, in care forfotesc cei 155 de angajati. Telefoanele sunt desfacute, resetate si trimise pe fluxul de productie. La noi vin mai multe categorii de telefoane, de la aparate second-hand colectate de la retelele din toata Europa, pana la aparate aproape noi, returnate in termen de 14 zile de catre clienti, spune Andrei Rizea, administratorul firmei Fonebak Servicii SRL. Procedurile sunt simple: aparatele sunt receptionate, testate, se face o constatare, apoi se solicita piesele necesare firmei-mama. Dupa efectuarea reparatiilor, aparatele sunt testate si, daca au ajuns in parametrii indicati in documentatie, sunt impachetate si trimise cu urmatorul transport in Marea Britanie.

Romnii impart solutiile tehnice cu partenerii britanici
Se poate spune despre Andrei Rizea, fost student al Facultatii de Relatii Internationale de la ASE, ca a dat lovitura, devenind unul dintre coordonatorii activitatii Fonebak in Romania. De fapt, afacerea a inceput in urma cu trei ani, prin asocierea cu trei oameni de afaceri britanici. Era o firma cu capital britanic, cu actionari persoane fizice din Marea Britanie si Romnia, isi aminteste Andrei Rizea. Am plecat la drum cu opt oameni si, usor-usor, am inceput sa crestem. La inceput, Fonebak plc, firma britanica specializata in revanzarea telefoanelor si reciclarea materialelor folosite la echipamentele de comunicatii, a fost doar unul dintre clienti, insa apoi a cumparat participatiile si a devenit actionar majoritar. Acum este actionar unic al firmei Fonebak Servicii SRL si vrea sa creasca nivelul afacerii.

De ce au cumparat britanicii firma romaneasca si au setat aici o astfel de afacere? Raspunsul este simplu, considera administratorul firmei: romanii sunt priceputi. Desi la noi nu este o scoala puternica de GSM, tehnicienii nostri sunt foarte buni si se descurca aproape cu orice model. Au existat cazuri cand companiile-surori ne-au sunat pentru a ne cere opinia, iar noi le-am oferit solutia tehnica, precizeaza Andrei Rizea. El spune ca Fonebak a venit aici pentru ca inginerii romani sunt foarte capabili. Instruirea oamenilor este permanenta, intrucat se lucreaza cu peste 340 de modele de telefoane mobile, multe dintre ele noutati absolute pentru piata autohtona. Recent, Fonebak plc a cumparat compania britanica Intec, intr-o tranzactie cotata la 4,2 milioane de lire sterline, sporindu-si influenta pe aceasta piata si crescand nivelul serviciilor oferite.

Mobilele uzate de la noi nu merg la Fonebak

In momentul de fata, afacerea Fonebak este departe de a fi ajuns la potentialul maxim, spune Andrei Rizea. N-am atins inca un prag, e doar o faza din proiectul de dezvoltare. Business plan-ul ne permite sa mergem pana la 400 de oameni. Nu vrem sa ne dezvoltam dintr-o data, sa mai angajam 100 de oameni intr-o luna, pentru ca nu ar fi o crestere sanatoasa, ne-a declarat administratorul firmei Fonebak. Conform declaratiilor depuse la administratia financiara, cifra de afaceri realizata anul trecut a fost in jur de 50 de miliarde de lei. In primul semestru din acest an, Fonebak Servicii SRL a realizat o cifra de afaceri de 25,7 miliarde lei, in crestere cu aproape o treime fata de aceeasi perioada din 2004.

Concurenta pentru acest gen de afaceri exista in Romania, dar firma nu interactioneaza deloc cu piata autohtona a telefoanelor second-hand. Din cate stiu eu, aceasta activitate, de reciclare si vanzare a mobilelor, va incepe si pe piata noastra. Sincer, in momentul de fata nu prea stiu unde sa incadrez Romania: avem, pe de-o parte, tarile din Europa de Vest, dezvoltate, unde se ruleaza milioane de telefoane pe an, apoi avem tarile din Africa, pe de alta parte este si China - care inghite foarte multe telefoane, iar intre ele trebuie sa fie o piata de mijloc, unde eu as fi vazut Romania. La noi, foarte multi isi cumpara telefoane scumpe, noi sau isi cumpara telefoane foarte ieftine, deci piata de mijloc, pe care ar trebui sa fim noi, inca nu exista.

O companie cu oameni tineri

Fonebak Servicii SRL are 30 de ingineri, iar media de varsta a angajatilor firmei nu depaseste 26 de ani. Salariile sunt bunicele, afirma administratorul firmei. Cine isi face treaba asa cum se cuvine poate castiga foarte bine, spune Andrei Rizea. Noi oferim angajatilor un pachet salarial care include bonuri de masa, transport pentru metrou si RATB si asiguram un microbuz care face legatura intre fabrica si mijloacele de transport orasenesti, adauga el. In plus, produsele oferite la cantina sunt subventionate, o sticla de Pepsi costand 10.000 de lei. Periodic, oamenii sunt trimisi la cursuri de instruire in Marea Britanie. In momentul de fata, in urma achizitiei companiei Intec de catre Fonebak plc, avem o scoala buna acolo. Trimitem oamenii la cursuri, Intec fiind acreditata de majoritatea producatorilor de telefoane, explica administratorul firmei romanesti. Exista si un contract de sponsorizare cu Universitatea Politehnica, in virtutea caruia studentii fac practica la Fonebak Servicii SRL. Mai mult decat atat, presedintele firmei, dl Gordon Shields, a tinut un curs referitor la mediu, la Universitatea Politehnica. Va fi o piata de recrutare pentru noi, recunoaste Andrei Rizea.

Potrivit editiei online a cotidianului Manchester Evening News, Fonebak plc previzioneaza o cifra de afaceri de 37 milioane de lire sterline, brokerii estimand un profit de circa 2,5 milioane de lire sterline pentru acest an. Intec, compania achizitionata de Fonebak plc, a generat vanzari anuale de aproximativ 15 milioane de lire sterline.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri