Potrivit Marianei Gheorghe, aceasta amanare este din cauza situatiei create de criza actuala.

"Anul 2009 va fi un de o mare provocare. Ne asteptam ca pretul titeiului sa fie supus presiunilor. In ceea ce priveste cursul de schimb, acesta va suferi in continuare deprecieri", a adaugat directorul general executiv al Petrom.

Rafinaria Petrobrazi avea prevazuta cresterea capacitatii unitatii de distilare atmosferica si in vid de la 4,5 milioane tone/an la 6 milioane tone/an; in acelasi timp, sunt prevazute cresteri de capacitate sau retehnologizari si pentru alte instalatii tehnologice, extinderea instalatiei de cocsare, construirea primei unitati de hidrocracare din Romania si a unei instalatii noi de obtinere de hidrogen.

Totodata, programul de investitii la rafinarie presupune modernizarea sistemului de utilitati pentru a asigura eficienta productiei si a consumului utilitatilor, precum si reorganizarea retelei de distributie, investitii de protectia mediului pentru minimalizarea emisiilor de SOx, NOx, precum si investitii in capacitati de depozitare si logistica vizand redimensionarea, modernizarea parcurilor de rezervoare si construirea unor capacitati noi de stocare, in vederea asigurarii flexibilitatii sistemului de livrare a produselor.

Petrom detine doua rafinarii in Romania, cu o capacitate totala de procesare de 8 milioane tone/an. Rafinariile Arpechim si Petrobrazi sunt conectate prin intermediul unei infrastructuri complexe de conducte, potrivit datelor companiei.

Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie si exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, avand o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

Grupul OMV din Austria detine 51,01% din actiunile Petrom. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, iar 8,24% apartin actionarilor minoritari.