Uraganul Katrina, care face ravagii in Statele Unite, a provocat ieri un veritabil cutremur si pe piata petrolului. Pe bursele internationale, pretul titeiului a urcat pana la 70 de dolari/barilul apropiindu-se de nivelul maxim inregistrat in perioada crizei petroliere de acum 30 de ani.

Analistii occidentali se declara cu atat mai ingrijorati de evolutia situatiei, cu cat Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) produce aproape de capacitatea maxima. Aceeasi ingrijorare domneste si in sanul OPEC, producatorii de petrol anuntand ca analizeaza deja diferite optiuni care urmeaza sa fie discutate la reuniunea de luna viitoare. Scumpirea titeiului nu poate fi tratata cu indiferenta de Bucuresti, chiar daca Romania extrage jumatate din necesarul sau anual de petrol. In opinia analistilor economici consultati de Averea, evolutia preturilor la titei afecteaza economia mondiala, in primul rand, prin reducerea ritmului de crestere economica.

Scaderea ritmului de crestere economica este confirmata si de Banca Mondiala. Institutia financiara considera ca economia mondiala va inregistra in acest an o incetinire a ritmului de dezvoltare de pana la 3%, fata de 4%, crestere economica pe 2004, dar efectele vor fi diferite in functie de tara.

La nivelul pietei petroliere romanesti, cresterea cotatiilor este folosita si ca pretext pentru noi si noi scumpiri ale carburantilor. Fapt confirmat indirect chiar de operatorii din domeniu, ai caror responsabili indeamna insa la prudenta.

Impactul asupra pietei romanesti de produse petroliere se va simti in urmatoarele 20 - 45 de zile, sustin acestia. Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, ne-a declarat ca o crestere cu 10 procente a pretului titeiului pe pietele externe determina o scumpire cu 3-4 la suta a pretului produselor petroliere in Romania.

Pretul petrolului a depasit ieri nivelul de 70 de dolari/baril, dupa ce sondele si rafinariile din Golful Mexic au fost oprite, din cauza pagubelor provocate de uraganul Katrina. La deschiderea bursei, pretul contractelor futures americane a crescut cu aproape 5 USD/baril, pana la 70,8 USD/baril, cel mai inalt nivel din 1983 cand bursa de marfuri din New York a inceput tranzactiile cu astfel de contracte.

Pretul benzinei a consemnat un avans de 12%, pana la 12,5 dolari/galonul, pacura a depasit 2 dolari/ galonul, iar cotatia gazelor naturale s-a apreciat cu 22%, informeaza Reuters.

Companiile din Golful Mexic extrag zilnic un sfert din productia americana si circa 2% din cea mondiala de petrol. Ne putem astepta la pierderi ce echivaleaza cu productia pe doua luni, dar cele mai proaste vesti sunt acelea ca aceste pierderi vor coincide cu perioada cand cererea atinge valori maxime, a afirmat David Thurtell, analist la Commonwealth Bank of Australia.

Analistii se declara cu atat mai ingrijorati cu cat Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol(OPEC) lucreaza aproape de capacitatea maxima. Presedintele OPEC, seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah a spus ca organizatia este de asemenea ingrijorata de avansul preturilor. Saltul imens inregistrat de petrol va deveni o taxa grea pentru majoritatea economiilor asiatice, a declarat William Overholt, director la Rand Corp.s Center for Asia Pacific Policy. Pretul petrolului s-a dublat de la inceputul anului, lucru extrem de ingrijorator pentru economiile Asiei, daca avem in vedere ca 67% din necesitatile de petrol ale acestor state sunt realizate din importuri.

De pe urma scumpirii titeiului vor profita natiunile bogate din Orientul Mijlociu si din Asia Centrala, informeaza The Independent. Aceste state vor avea in 2005 un profit suplimentar de 100 de miliarde de dolari din exporturile de titei, potrivit unei analize realizate de FMI. Si tarile din America Latina care au depozite vaste de petrol vor avea de beneficiat de pe urma acestei situatii.

Scumpirea titeiului pe pietele externe este urmarita cu atentie si la Bucuresti. Dan Ionescu, director general adjunct al Rompetrol, companie care proceseaza exclusiv titei de import ne-a spus ieri ca piata romaneasca de produse petroliere va reactiona corespunzator celei externe. Ionescu a facut insa apel la prudenta, precizand ca impactul scumpirii titeiului pe pietele externe va fi masurabil in Romania in 15-20 de zile.

Acelasi raspuns ni l-au oferit ieri si reprezentantii companiei Petrom, cel de-al doilea jucator important al pietei romanesti de produse petroliere.

Analistul economic Dan Suciu considera ca o noua scumpire a carburantilor avand drept cauza situatia actuala de pe pietele externe este de asteptat in cel mult o luna si jumatate.

Piata romaneasca ar trebui sa nu fie atat de influentata de conjunctura externa, deoarece accizele care reprezinta circa 70% din pretul final actioneaza ca o patura atenuand impactul. Efectul psihologic al scumpirii pe pietele externe va constitui insa un bun pretext pentru o noua scumpire, dar nu acum in prima saptamana, ci abia peste o luna de zile. Atunci, va exista si o justificare economica - importul de titei la preturi mai mari, ne-a explicat Dan Suciu.

Analistul economic Aurelian Dochia considera insa ca evolutia preturilor la titei nu ar trebui sa surprinda atat de tare, deoarece toate prognozele indicau, pe termen lung, o scumpire a titeiului pana la 80-100 de dolari/barilul.

Lucrurile s-au precipitat insa ca urmare a cresterii consumului, a ritmului lent de descoperire de noi zacaminte si nu in ultimul rand ca efect al epuizarii rezervelor existente, asa incat scumpirea titeiului este o chestiune inevitabila, cu efect asupra economiei la nivel mondial, ne-a spus Dochia. Scumpirea titeiului si, prin efect, a materiilor prime energetice afecteaza toate economiile lumii, mai spune analistul care adauga ca principalul efect va fi o incetinire a ritmului de crestere economica, cresterea preturilor carburantilor pana la nivele prohibitive, restructurarea unor industrii care nu vor mai putea face fata, cum este cea petrochimica.

Scumpirea titeiului reduce cu jumatate de procent ritmul de crestere economica, acest lucru este bine stiut si se va vedea si la nivelul economiei romanesti, mai spune analistul. Cresterea economica, apreciaza Dochia, ar putea fi de 5%, mai mica decat nivelul anuntat de 6 procente.

Productia OPEC, majorata din septembrie

Presedintele OPEC, seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, a anuntat ieri ca va propune membrilor cartelului majorarea productiei de petrol cu 500.000 de barili pe zi, la reuniunea care va avea loc in septembrie, intr-o incercare de calmare a pietelor, transmite Reuters. Seicul Ahmad, care detine si functia de ministru al petrolului in Kuweit, va propune, de asemenea, marirea plafonului oficial al organizatiei cu 500.000 de barili pe zi. Sper ca decizia de a majora productia precum si plafonul cu 500.000 de barili pe zi va contribui la calmarea pietelor si stabilizarea preturilor, a declarat seicul Ahmad.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri