Directorii de firme se asteapta sa isi intensifice activitatea si sa mai angajeze personal. Pe de alta parte, ei au de gind sa mareasca in continuare preturile.

Activitatea din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii va inregistra, in perioada august-octombrie, o crestere in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit estimarilor exprimate in august de managerii societatilor comerciale, informeaza Institutul National de Statistica (INS). Rezultatele anchetei evidentiaza faptul ca in perioada de referinta volumul productiei din industria prelucratoare va avea in continuare o tendinta de crestere, aproximativ cu aceeasi intensitate prognozata in luna precedenta. Numarul de salariati se estimeaza ca va avea in continuare o tendinta de scadere, iar preturile produselor industriale vor creste in perioada urmatoare, cu o intensitate mai mare fata de estimarile din luna iulie 2005.

In sectorul de constructii se va inregistra si in urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a volumului productiei, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi.

Vinzari mai mari

Managerii intreprinderilor comerciale care au raspuns la ancheta de conjunctura din luna august estimeaza pentru cele trei luni mentionate, pe total activitate, cresterea vinzarilor de marfuri. Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va inregistra o crestere in aceasta perioada a anului, fapt ce se coreleaza si cu prognoza referitoare la volumul desfacerilor de marfuri. Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra un sold conjunctural pozitiv, iar preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna. Nivelul stocurilor de marfuri este optim pentru desfasurarea normala a activitatii de comert cu amanuntul, in acest sezon. Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza mentinerea tendintei ascendente, atit pe total activitate, cit si pe grupe de marime a intreprinderilor. Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a numarului de salariati in special in sectorul de comert cu amanuntul.

Preturile continua sa creasca

Preturile de vinzare cu amanuntul vor creste in urmatoarele trei luni, dar ritmul de crestere nu va fi mai accelerat ca pina acum. Managerii din sectorul de servicii estimeaza mentinerea tendintei pozitive, pe total activitate, a cererii de servicii pentru perioada analizata. Situatia economica din sectorul de servicii a inregistrat o crestere in ultimele trei luni, iar cei intervievati din acest domeniu au prognozat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de stabilitate a numarului de salariati (87% dintre opinii).

In luna august 2005, managerii au estimat ca preturile de vinzare sau de facturare ale prestatiilor vor creste. Rezultatele au fost obtinute prin anchete de conjunctura in rindul managerilor intreprinderilor, cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice, efectuate pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.502 agenti economici), constructiilor (722), comertului cu amanuntul (1.105) si serviciilor (869).