Fondul de investitii Global Finance, unul dintre primii investitori de private equity de pe piata locala, este interesat de noi achizitii in Romania, cu o disponibilitate financiara de 100-150 de milioane de euro pentru regiune.
In prezent, compania poarta negocieri de achizitii cu 5-6 companii de pe piata romaneasca.

“Avem 5-6 discutii incepute in ultimele saptamani, cu antreprenori locali. Nu avem nimic care sa vina de anul trecut. Negociem structura, dar nu avem o oferta pe masa, fiind vorba despre dealuri aflate in lucru“, spune Stelian Dragan, noul director de investitii al fondului private equity Global Finance.

El si-a mai propus sa inchida alaturi de un alt investitor financiar si o tranzactie de peste 100 milioane de euro, considerata mare si rara de specialistii in fuziuni si achizitii (M&A). “Este posibil sa vedem si tranzactii mari, dar nu la acelasi nivel ca in anii precedenti, mai ales ca multiplii au scazut foarte mult. Tranzactiile mari vor fi putine la numar, iar miza raman deal-urile de 20-30 milioane de euro”, afirma Dragan.

Potrivit lui Dragan, alocarea pe piete este determinata de oportunitati, insa elenii vor sa faca 2-3 tranzactii in urmatorul an doar pe Romania. “Cautam un IRR (rata interna de rentabilitate, n.red.) de 35-40%, dar in general ne intereseaza foarte mult fundamentele unei investitii, echipa de management, planul de investitii si posibilitatea de a creste”, spune Dragan.

Compania Global Finance administreaza atat fondurile de private equity Global Romania & Bulgaria Growth Fund si South Eastern Europe Fund (SEEF), cat si fondul imobiliar Global Emerging Property Fund.

“Suntem destul de flexibili la ora actuala, crezul nostru fiind ca piata ofera foarte multe oportunitati de la IMM-uri, pana la companiile mari. Nu am redus numarul de sectoare la care ne uitam acum, si in prezent avem o abordare mai larga”, a declarat Stelian Dragan.

El mai considera interesante ca investitii pentru fondurile de private equity si infrastructura, industria bunurilor de consum, industria alimentara, unde estimeaza o consolidare.

“Focusul nostru era pana acum pe IT si pe servicii financiare, insa in prezent servicii medicale ne intereseaza foarte mult, acesta fiind un domeniu rezistent la criza”, spune Dragan.

Fondul de private equity Global Finance este unul dintre cei mai vechi investitori financiari de pe piata romaneasca si detine in prezent participatii la doua companii in Romania, TotalSoft si Gecad Technologies. Potrivit lui Dragan, grecii nu intentioneaza sa mareasca participatia detinuta la Gecad si nici sa faca un exit din Total Soft. “Am evaluat alternativele pentru Total Soft si inca nu am luat o decizie. Investitia inca nu a ajuns la maturitate si analizam posibilitatile pe termen scurt. Oricum, vom ramane cu o pozitie majoritara in companie, iar in prezent suntem in plin proces de evaluare”, spune Dragan.

Fondul elen de investitii a avut in portofoliu jucatori precum operatorul de telefonie mobila Orange, producatorul de medicamente Sicomed si lantul de supremarketuri La Fourmi. Mega Image a cumparat anul trecut lantul de 14 supermarketuri La Fourmi cu 18,6 milioane de euro.

“In conditiile actuale, este destul de greu sa mai faci exituri similare tranzactiei La Fourmi. Piata de retail a avut o crestere foarte mare in ultimii doi ani si vom vedea un platou, o corectie, chiar daca segmentul nu a ajuns inca la saturatie”, afirma Dragan.

De asemenea, Global Finance ramane interesat de noi achizitii pe piata locala de IT, unul dintre cele mai ravnite domenii pentru investitorii de profil, prin prisma faptului ca fondul elen detine Total Soft.

“La ora actuala piata este de asa natura incat trebuie sa te uiti la companii daca sunt bune in termeni fundamentali, de cash flow”, spune Dragan.

De asemenea, noul director de investitii al Global Finance vede oportunitati de achizitii pe partea de retail, segment unde asteapta un proces de consolidare, mai ales pe supermaketuri. “Mai gasim oportunitati de investitii in companii detinute de antreprenorii romani care au un anumit focus in piata”, adauga reprezentantul fondului grec de investitii.

In opinia lui Stelian Dragan, piata locala de fuziuni si achizitii (M&A) este caracterizata de doua dinamici: in primul rand este vorba de un declin al multiplilor, iar cealalta tendinta se manifesta la nivelul relatiei dintre antreprenori si cumparatori. “Asteptarile vanzatorilor sunt inca diferite de cele ale cumparatorilor. Consider ca va mai trece o perioada de timp pana cand acestea vor fi rezonabile,acesta fiind unul din ingredientele ce va dezgheta piata de M&A”, spune Dragan.

Potrivit lui Dragan, evaluarile companiilor romanesti au suferit o corectie de peste 25% in ultimele sase luni, iar asteptarile vanzatorilor au mai cazut, cu situatii in care multiplii de EBITDA (profitul inaintea platii dobanzilor, taxelor, deprecierii si amortizarii) de peste 10-12 s-au comprimat la o singura cifra.

“In urma cu un an, antreprenorii pe care ii abordai, te refuzau motivand ca au solutii de finantare si totul merge perfect. Din iulie anul trecut, acei antreprenori, constienti de efectele crizei, au inceput sa dea inapoi si acum raspund la telefon, fiind dispusi sa negociem”, comenteaza Stelian Dragan.

Potrivit observatiilor Global Finance din piata locala, domeniile unde companiile sunt cel mai dur lovite in termeni de evaluare provin din industria de retail.

Noul director de investitii de la Global Finance anticipeaza ca deblocarea pietei de M&A din Romania se va produce in trimestrul patru din 2009, cand se vor incheia mai multe tranzactii, dar in termen de volum acestea vor fi in scadere, pe fondul ajustarilor suferite de asteptarile vanzatorilor.

Valoarea tranzactiilor pe piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania va ajunge in 2009 la 3 miliarde de euro, in scadere cu 50% fata de anul trecut, potrivit unei estimari furnizate recent de catre Riff Holding International.

Topul celor mai mari tranzactii din 2008






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri