Actionarul minoritar al Oltchim, grupul german PCC SE, respinge in continuare acordarea unui ajutor de stat si conversia creantelor Oltchim in actiuni si considera ca Oltchim risca sa intre in stare de faliment din cauza pierderilor uriase inregistrate si a acumularii de datorii.

"In calitate de actionar, PCC SE este ingrijorat cu privire la viitorul companiei si considera ca evolutiile actuale contravin intereselor Oltchim. PCC SE respinge planurile privind acordarea unui ajutor de stat si conversia datoriilor Oltchim in actiuni si este gata sa prezinte autoritatilor romane propriul plan de restrucutrare a companiei", a declarat directorul de dezvoltare afaceri a grupului PCC SE din Germania, Wojciech Zaremba.

Potrivit datelor financiare preliminare publicate la sfarsitul anului 2008, Oltchim a inregistrat pierderi de 52,8 milioane euro, de doua ori mai mari fata de anul 2007. Aproximativ o treime din totalul datoriilor e reprezentat de creante catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), aproape 140 milioane euro, restul reprezentand datorii catre institutii financiare, a mai anuntat reprezentantul PCC SE.

"Conducerea actuala a Oltchim considera ca unica solutie pentru companie o reprezinta conversia in actiuni a creantelor catre AVAS, acordarea unui ajutor de stat in forma unor garantii de stat pentru obtinerea unui imprumut in vederea realizarii de investitii in valoare de 620 milioane euro. PCC SE nu va fi niciodata de acord cu conversia creantelor ca solutie viabila pentru redresarea Oltchim", a mai spus Wojciech Zaremba.

Acesta a precizat ca imprumutul de 620 milioane euro pe care conducerea Oltchim il negociaza in prezent cu institutii finaciare si cu statul roman va majora datoria totala a Oltchim, care va ajunge la aproximativ un miliard euro. "In aceste conditii, va fi aproape imposibil pentru Oltchim, in situatia actuala, sa plateasca fie si numai dobanda pentru aceste sume", a explicat directorul de dezvoltare afaceri al PCC SE.

PCC este un grup de companii internationale constituit in jurul PCC SE si avand sediul la Duisburg, Germania. PCC are in jur de 8.200 angajati si activeaza in 18 tari. Grupul are trei divizii: Industrie Chimica, Energie si Logistica.

In Romania, PCC SE detine doua filiale, la Ploiesti si la Ramnicu Valcea.

In prezent, actionariatul Oltchim este format din: Ministerul Economiei (cu 53,26% din actiuni), PCC SE (12,89%) si alti actionari, cu 33,85%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si