Romgaz a realizat anul trecut o productie de 5,850 miliarde metri cubi gaze, in scadere cu 0,75% fata de productia de gaze din 2007, de 5,894 miliarde mc gaze, potrivit datelor transmise de Romgaz.
De asemenea, compania estimeaza pentru 2009 o productie de 5,770 miliarde metri cubi gaze, in scadere cu 1,27% fata de productia de anul trecut, au mai mentionat reprezentantii companiei.

Al doilea mare producator de gaze naturale din tara, Petrom, a inregistrat anul trecut o productie in scadere cu 3% fata de anul anterior, de 5,553 miliarde metri cubi, din cauza limitarilor din reteaua de transport a gazelor, a intreruperilor temporare a activitatilor unor consumatori industriali, dar si din cauza numarului mic de sonde noi sapate.

Romgaz si Petrom produc anual cumulat aproximativ doua treimi din necesarul de gaze al tarii. Compania Petrom este controlata de Grupul OMV din Austria. Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie si exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze, avand totodata circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Ministerul Economiei este actionarul majoritar al Romgaz, care are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. Romgaz produce anual circa o treime din consumul de gaze al tarii.

Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi gaze, cu un miliard mai mult decat in 2007, cand consumul a fost de 16,3 miliarde mc gaze, potrivit informatiilor oferite la inceputul lunii ianuarie de directorul general al Departamentului Preturi si Tarife in domeniul gazelor naturale din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Sarbu.

Romgaz incearca sa coopteze proiectantul de specialitate al Gazprom in definirea unor faze ale studiului de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni, pentru a face proiectul mai atractiv pentru investitori, potrivit datelor transmise de Romgaz.

"Mentionam ca am incercat, impreuna si de comun acord cu Petrostar Ploiesti, sa cooptam ca si colaborator in definirea unor faze ale studiului si proiectantul de specialitate al Gazprom, tocmai pentru a conferi studiului o mai mare atractibilitate din punct de vedere investitional. Nu ascundem ca am sperat prin aceast demers sa incheiem un parteneriat cu cel mai mare furnizor de gaze al momentului si sa utilizam poate impreuna potentialul unui depozit de asemenea dimensiuni, care ar putea aduce beneficii ambelor parti", potrivit datelor transmise de reprezentantii Romgaz.

Surse din cadrul Romgaz au declarat, citate de NewsIn, ca discutiile cu Gazprom continua, aceasta problema fiind abordata si in cadul vizitei pe care reprezentantii Gazprom au facut-o la sfarsitul anului trecut la Bucuresti.

Desi producatorul de gaze a anuntat inca din vara trecuta ca Petrostar Ploiesti este compania castigatoare, care urma sa efectueze studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni, pana acum nu a fost semnat un contract. Reprezentantii companiei precizeaza ca totusi contractul cu Petrostar Ploiesti va fi semnat .

"Contractul dintre Romgaz si Petrostar Ploiesti nu a fost semnat pana acum din cauza dificultatilor de definire si asigurare a surselor de gaze naturale care vor trebui sa alimenteze depozitul, cat si dificultatilor de stabilire a unor parametrii functionali ai depozitului (pmax, Vmax, Qmax extras zilnic, P instalata a statiei de comprimare, etc), elemente absolut necesare in fundamentarea unui studiu de fezabilitate. Estimam clarificarea tuturor elementelor trehnico-economice si comerciale mentionate, cel tarziu in a doua decada a lunii aprilie", potrivit informatiilor Romgaz.

Acestia au mentionat ca discutiile dintre Romgaz si Petrostar Ploiesti sunt intr-o etapa de finalizare a fazelor determinante ale studiului si de detaliere a continutului fiecarei faze in parte. "Definirea mai precisa a fazelor proiectului si etapizarea realizarii lor a fost absolut necesara, avand in vedere: dimensiunea depozitului (o eventuala capacitate de stocare de 2 miliarde mc gaze); schimbarea conditiilor de piata interna si externa, respectiv cererea pietei, structura consumului si preturi – dupa criza gazelor din luna ianuarie – conditii care reconsidera sarcina depozitelor din punctul de vedere al capacitatii totale de inmagazinare, capacitatii de extractie, debite maxime de injectie/extractie si flexibilitate la ciclul de extractie; necesitatea dimensionarii depozitului corelat cu sursele de gaze si cu piata de consum", afirma reprezentantii Romgaz.

Reprezentantii Romgaz estimeaza de asemenea ca investitiile pentru acest depozit de gaze s-ar putea ridica la 500 milioane euro, iar capacitate de stocare ar putea ajunge la 2 miliarde metri cubi gaze.

Ministerul Economiei este actionarul majoritar al Romgaz, care are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. Romgaz produce anual circa o treime din consumul de gaze al tarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri