Combinatul Azomures lucreaza pe stoc inca din luna februarie, de cand a reluat activitatea, iar conducerea societatii ia in calcul o noua oprire a productiei, in conditiile in care Guvernul nu acorda subventii agricultorilor pentru ingrasaminte chimice.
Conducerea Azomures a dat publicitatii, marti, o scrisoare trimisa ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu in care ii reproseaza ca a indus in eroare compania atunci cand a promis subventii pentru ingrasaminte chimice, afirmand ca societatea nu si-ar fi reluat activitatea in februarie daca ar fi stiut ca promisiunile guvernului nu vor fi onorate, scrie NewsIn.

"Din toate discutiile, dar mai ales din documentele pe care le detinem, rezulta clar ca am fost amagiti in zadar, ca nu am fost corect si cinstit tratati. Era corect sa ni se prezinte toate informatiile si riscurile in ianuarie si sa fim lasati sa decidem in cunostiinta de cauza daca este sau nu oportun sa reluam activitatea de productie. Era corect sa ni se spuna ca in Tratatul de aderare Romania nu a negociat nici o forma de subventie a agriculturii in vederea achizitionarii de ingrasaminte”, se arata in document.

Conducerea societatii subliniaza ca nu ar fi reluat activitatea de productie in februarie daca ar fi stiut ca subventiile nu vor fi acordate si sustine ca de cand a reluat activitatea lucreaza pe stoc, in conditiile in care nu a fost vanduta nici toata cantitatea de produse care o avea in luna noiembrie.

"Mai mult ca sigur ca in aceste conditii activitatea de productie nu ar fi fost reluata, sau in niciun caz la capacitate, salvand astfel cheltuielile mari care s-a facut din luna februarie si pana in prezent pentru gaz, energie, electrica, servicii, salarii, doar ca sa crestem stocurile pe care nu avem acum siguranta ca le vom valorifica in timp si in conditii optime, astfel incat sa ne sustinem cheltuielile facute”, se arata in document.

Patronatul nu exclude posibilitatea ca activitatea sa fie din nou oprita. “Singura decizie ce poate fi luata este de oprire a activitatii societatii, decizie cu consecinte extrem de grave atat in plan imediat cat si pe termen lung si care va afecta toate categoriile de personal”, afirma conducerea Azomures.

In document se mai arata ca salariatii cunosc situatia si sunt ingrijorati, nefiind excluse miscari sociale. “Miscarile sociale care se preconizeaza a se organiza de catre reprezentantii producatorilor agricoli care isi vad munca irosita vor fi sustinute de salariatii din unitatile producatoare de ingrasaminte, deoarece interesele noastre sunt comune si cu totii suntem nemultumiti de felul in care statul a avut si are in vedere situatia noastra, dar in primul rand de felul in care agricultura romaneasca, care are un potential de dezvoltare ridicat, este lasata sa se deterioreze an de an, ceea ce va face ca eventualele costuri de revigorare sa fie tot mai mari, riscand sa nu poata fi sustinute”, mai scrie in scrisoare.

Patronatul mai acuza statul ca nu sustine producatorii de ingrasaminte autohtoni: "Trebuie oare ca ingrasamintele ce vor fi utilizate in agricultura - daca aceasta va supravietui - sa fie importate, astfel ca pretul produselor agricole sa creasca nefiresc de mult? Trebuie ca Romania sa importe produsele alimentare necesare traiului de zi cu zi al cetatenilor care, indiferent in ce sector lucreaza sau daca sunt pensionari, vor plati tot mai mult pentru paine, lapte, faina?".

In luna ianuarie, ministerele Economiei si Agriculturii au promis sindicatelor si patronatelor din industria chimica ca vor emite o ordonanta de urgenta privind subventionarea fermierilor cu 400 de lei pe hectar strict pentru ingrasaminte chimice. In baza acestei promisiuni, inclusa si in planul anticriza al Guvernului, Azomures si-a reluat activitatea in 2 februarie, dupa doua luni de intrerupere. Ulterior, cele doua ministere au anuntat ca nu pot da aceasta OUG deoarece a primit aviz negative din partea Comisiei Europene.

Azomures a obtinut anul trecut un profit net de 50,57 milioane lei (13,7 milioane euro), in scadere cu 9% fata de cel din 2007, pe fondul cresterii cheltuielilor cu 49%. Afacerile companiei au crescut anul trecut cu 39,4% fata de 2007, la 1,14 miliarde lei (310,9 milioane euro).

Azomures, cel mai mare producator de ingrasaminte din tara, are un capital social de 52,6 milioane lei, divizat 526 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al companiei este Transworld Fertilizers Holding Luxemburg, cu 55,97%. Azomures Holdings LLC detine 19,05% din totalul actiunilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri