Proiectele industriale propuse in acest an investitorilor straini de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) pentru industria manufacturiera se disting, fata de cele din anii trecuti, prin dimensiunile sensibil mai mici si prin caracterul punctual. De pe lista MEC lipsesc proiectele-mamut a caror sansa sa fie realizata era destul de redusa.

In primul rand, MEC propune investitorilor care au cel putin 15 milioane de euro in cont realizarea, de la zero, a unei linii de productie a sistemelor si componentelor fotovoltaice. O alta investitie de la zero (existand insa si varianta unei asocieri cu FEA Bucuresti) se refera la o linie pentru producerea sistemelor de incalzire solara, necesarul de investitii fiind de 1 milion de euro. Importul masiv de masini de spalat a determinat MEC sa propuna investitorilor capabili sa gaseasca 30 de milioane de euro o investitie noua sau o asociere cu Cugir SA pentru o capacitate de producere a acestor electrocasnice.

Pentru parcul industrial Brasov este cautat un investitor dispus sa puna la bataie 5 milioane de euro pentru a realiza o capacitate de asamblare a microbuzelor. Modernizarea liniei de producere a masinilor de gatit la Tehnoton Iasi este un proiect de investitii de 1,5 milioane euro. O investitie de la zero sau o asociere cu Viromet Victoria ar fi solutia propusa de MEC pentru o linie care sa produca 25.000 de tone de biocarburanti pe an. MEC crede ca ar mai fi necesara o investitie pentru fabricarea de acumulatori (de la zero sau in asociere cu Rombat Bistrita ori Acumulatorul Bucuresti), pentru care ar fi necesare 3,5 milioane euro.

Deficitul de flacoane de sticla pentru medicamente din productia interna a dus la propunerea unei investitii intr-o linie pentru astfel de produse, cu o valoare estimata de 10 milioane de euro. De asemenea, in acest domeniu mai este cautat un investitor care sa aduca 20 de milioane de euro pentru o fabrica de ambalaje de sticla (construita de la zero sau pe capacitatile deja existente la Azuga).

MEC a mai propus deschiderea unor mici capacitati de productie pentru profile metalice care nu sunt produse in serie de marile combinate. In acest caz, necesarul total de investitii pentru sase asemenea unitati este de 12 milioane de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Soluția pentru românii care vor să lucreze de acasă… dar la birou
Setari Cookie-uri