Daca in Statele Unite ale Americii vanzarile de antidepresive au avansat cu 15% anul trecut, acelasi trend s-a inregistrat si in Romania, unde dinamica de crestere a fost de 13,2% in moneda nationala, conform datelor furnizate de compania de cercetare Cegedim.

“Vanzarile de antidepresive au crescut anul trecut sub media pietei care a fost de 17,7% in lei, insa va fi interesant sa vedem ce se va intampla in primul trimestru din 2009 pentru a putea emite o parere”, a declarat, pentru Wall-Street, Petru Craciun, directorul general al companiei Cegedim Romania.

Potrivit Cegedim, 94,6% din antidepresivele vandute anul trecut prin lanturile de retail au fost eliberate cu prescriptie medicala.

In SUA, numarul retetelor pentru somnifere a inregistrat in 2008 o crestere de 7% fata de anul anterior, dar retetele pentru antidepresive au fost la si mai mare cautare, atingand o crestere de 15%, in Statele Unite, potrivit datelor companiei de cercetare IMS Health.

Desi majoritatea companiilor se confrunta cu scaderi ale vanzarilor, anumite companii de farmaceutice se bucura de cresteri semnificative ale vanzarilor de antidepresive si somnifere, in ciuda investitiilor mult mai mici in campanii de comunicare, scrie presa americana.

Potrivit unor cifre din piata farmaceuticelor din SUA, investitiile in publicitate pentru somnifere (precum Ambien CR) au scazut de la 190 de milioane de doalri in 2007 la 150 de milioane de dolari in 2008. Totusi investitiile in publicitatea la antidepresive a ramas constanta.

"Exista o relatie directa intre caderea economiilor, lipsa somnului si procurarea somniferelor", a spus un specialist de la Cardinal Sleep Center, care considera ca trendul crescator al procurarii pastilelor va continua. Din pacate insa, acesta nu recomanda folosirea continua a antidepresivelor si somniferelor, intrucat au efect doar pe termen scurt, astfel ca cei suferinzii de insomnii nu vor reusii rezolvarea problemelor.

Potrivit companiei Marketdata Enterprises, in Statele Unite somnul este o industrie evaluata la 23.7 miliarde de dolari pe an. Acesta include medicamente, centre de dormit, saltele, perne si alte accesorii care induc sau fac somnul mai placut, dintre care aproximativ 19 miliarde sunt obtinute doar din vanzarea somniferelor, potrivit datelor IMS Health.

Dintre jucatorii de pe piata locala de pharma o prezenta activa pe segmentul antidepresivelor o au Sicomed, Terapia-Ranbaxy sau Servier.

Piata farma autohtona a atins in 2008 valoarea de 7,16 mld. lei (1,95 mld. euro), primii 10 jucatori detinand 52,4% din aceasta piata, in timp ce cele mai mari 20 companii reprezentau 71,5% din total, potrivit Cegedim.

Piata de retail si-a adus cea mai mare contributie la aceasta crestere, urcand cu 19,7%, medicamentele cu prescriptie inregistrand o crestere de 21,5%, in timp ce OTC-urile (medicamantele fara prescriptie) au crescut cu 12,6%.

Top 10 cei mai mari jucatori din pharma in 2008


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Suntem consumatori fideli de medicamente. Cate cutii am cumparat in T2