In primele opt luni ale anului, productia de ciuperci de cultura a crescut fata de perioada similara a anul trecut de aproape 8,3 ori, adica au fost cultivate 500 de tone de ciuperci comparativ cu 60 de tone inregistrate anul trecut.

100 de metri patrati si o investitie minima de 5.000 de euro, din care jumatate poate proveni din fonduri SAPARD. Dupa cinci cicluri de cultura, posesorul unei ferme de ciuperci isi amortizeaza investitia si ramane si cu un profit de circa 8.500 de euro.

In primele opt luni ale anului, productia de ciuperci de cultura a crescut fata de perioada similara a anul trecut de aproape 8,3 ori, adica au fost cultivate 500 de tone de ciuperci comparativ cu 60 de tone inregistrate anul trecut. De asemenea, pe langa ciupercile de cultura, au fost recoltate din flora spontana aproximativ 580 de tone de ciuperci.

INVESTITIE.

Pentru a demara o afacere cu ciuperci este nevoie de o suma minima de 18.000 lei noi (circa 5.000 de euro), iar jumatate din bani se pot obtine prin fonduri nerambursabile europene. Programul SAPARD finanteaza si depozitarea, procesarea si marketingul ciupercilor din flora spontana, nu numai a ciupercilor de cultura. Prin Programul SAPARD pentru "Alte activitati", unde este cuprinsa si cultivarea ciupercilor, valoarea se ridica la aproximativ 23 de milioane de euro. Pentru obtinerea acestor fonduri trebuie sa apelati la Fondul de Garantare a Creditului Rural, dar banii se pot obtine si direct printr-un credit bancar garantat chiar cu investitia. SAPARD ofera sprijin financiar pentru cultivarea, colectarea, depozitarea si procesarea ciupercilor. Mai exact, pentru construirea sau modernizarea cladirilor operationale si utilitatilor conexe, pentru depozitarea materiilor prime si produselor, pentru dotarea laboratoarelor pentru analiza si cercetare, dar si pentru birourile administrative.

BANI.

Pentru o cultura de ciuperci este nevoie de spatiu bine izolat de mediul exterior, igienizat si dotat cu instalatie de apa potabila, ventilatie, instalatie electrica de incalzire si racire a aerului. Profitul obtinut de cultivatorii de ciuperci la o cantitate de peste o tona, de pe o suprafata de 100 de metri patrati, in cinci cicluri de cultura, este de aproximativ 30.000 lei noi (8.500 de euro).

SPECII.

Principalele specii cultivate in Romania sunt Agaricus bisporus (ciuperca de balegar denumita impropriu champignion) si Pleurotus ostreatus (cunoscuta ca pastrav de fag). In timp ce la noi in tara se prefera specia Agaricus, in strainatate este mult mai apreciata specia Pleurotus. Producatorii de ciuperci de cultura isi valorifica marfa pe pietele externe, insa exigentele calitative fac ca putini sa reuseasca cu adevarat sa exporte constant. Cei care exporta trebuie sa aiba culturi profesioniste la cele mai inalte standarde europene si internationale. Desi au fost inregistrate cresteri in acest sector, piata interna nu este una profitabila, consumul pe cap de locuitor fiind foarte scazut, chiar irelevant din punct de vedere statistic.


BENEFICIARII FONDURILOR EUROPENE

Pot beneficia de fonduri SAPARD persoane fizice autorizate, asociatii familiale, societati agricole, societati comerciale cu capital privat de minimum 75%. Acestia pot primi un sprijin financiar de minimum 2.500 de euro si de maximum 100.000 de euro, astfel incat valoarea investitiei, care include cofinantarea privata si finantarea SAPARD, sa fie de 5.000-200.000 de euro. Doritorii trebuie sa demonstreze viabilitatea economico-financiara a investitiei. Pentru a putea obtine o finantare nerambursabila SAPARD cu privire la cultivarea ciupercilor, cei interesati trebuie sa obtina "Ghidul solicitantului" de la Biroul Regional al Agentiei SAPARD, dupa care viitorul beneficiar va intra in posesia cererii de finantare.

Pe langa cererea de finantare dosarul trebuie sa contina si anexe. Aici se vor gasi studiul de fezabilitate, avizele de mediu, sanitar-veterinare, certificat de urbanism, verificat si analizat, Curriculum Vitae si ultimul bilant contabil pentru a fi declarat conform de catre specialistii Biroului Regional. Beneficiarul trebuie sa demonstreze ca isi poate plati obligatiile si datoriile in mod regulat si sa genereze un profit net de minimum 5%. Dosarul trebuie trimis la Biroul Regional de Implementare a Programului SAPARD.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri