ArcelorMittal Galati confirma faptul ca va recurge la somaj tehnic de la 1 aprilie, in aceasta schema fiind inclusi si membri din conducerea colosului siderurgic.

"Masura va fi aplicata de la 1 aprilie 2009, pe durate limitate de 10 zile. Aceasta decizie va fi operationala in decursul celui de-al doilea trimestru, pentru a adapta activitatea companiei la conditiile economice dificile. Vom mentine un dialog social permanent cu angajatii nostri pe masura ce se stabilesc detaliile privind somajul tehnic. Angajatii vor primi compensatii financiare, in conformitate cu legislatia romaneasca in domeniu”, precizeaza compania intr-o declaratie oficiala.

Totodata, ArcelorMittal Galati arata ca este nevoita sa-si trimita salaratii in somaj tehnic din cauza degradarii continue a pietei otelului, pe fondul crizei.

"Pe piata s-a inregistrat o scadere dramatica a cererii, ceea ce ne-a obligat sa luam acum aceasta hotarare. Somajul tehnic pe perioada limitata este o masura care se aplica deja in multe tari din Europa, iar in anumite cazuri inca din luna noiembrie. Credem ca angajatii si reprezentantii acestora sunt constienti de circumstantele dificile cu care se confrunta toate companiile, din cauza crizei care a inceput pe pietele financiare", sustine compania.

Liderii sindicali din combinatul siderugic ArcelorMittal Galati au declarat, vineri, ca managementul companiei le-a comunicat ca, din cauza productiei scazute, toti cei 12.500 de salariati vor fi trimisi in somaj tehnic in intervalul 1 aprilie-1 iulie 2009.

Potrivit sindicalistilor, angajatii vor intra in somaj tehnic in sase transe de cate 2.000 de oameni, fiecare om urmand sa stea acasa cate zece zile, perioada in care va fi platit cu 75% din salariu si cu sporul de vechime.

Sindicalistii au precizat ca managementul ArcelorMittal Galati nu exclude posibilitatea ca, dupa cele trei luni de somaj tehnic, siderurgistii sa fie obligati sa-si ia cate zece zile de concediu de odihna anticipat, din perioada de repaus cuvenita pentru anul 2010, daca productia nu se va relansa.

Conform datelor puse la dispozitia sindicalistilor de catre administratie, ArcelorMittal Galati prognozeaza o productie maxima de 1,5 milioane de tone de otel in anul 2009. Pentru intervalul 2010-2012, estimarile indica o productie maxima de 3 milioane de tone pe an. In 2007, la Galati s-au produs 4,4 milioane de tone de otel lichid.

Sindicalistii de pe platforma siderurgica galateana si-au exprimat temerea ca masura trimiterii angajatilor in somaj tehnic sa nu fie o metoda a administratiei de conservare a ratei profitului, de aceea au cerut documente financiare justificative.

In plus, la urmatoarea intalnire cu patronatul, programata luni, 16 martie, liderii muncitorilor vor propune masuri alternative trimiterii in somaj tehnic, precum redistribuirea angajatilor fara activitate in alte sectoare din combinat. Daca aceste propuneri nu vor fi acceptate, sindicalistii vor cere masuri sporite de protectie sociala pentru salariatii trimisi in somaj tehnic, precum acordarea de tichete de masa pe langa sporul de vechime si 75% din salariu. In cazul in care patronatul va accepta nici aceasta varianta, liderii sindicali ameninta ca vor declansa proteste.

Din debutul crizei, in toamna lui 2008, cererea de otel a scazut, generand restrangerea activitatilor combinatelor. La Galati, managementul ArcelorMittal a diminuat progresiv productia pe fondul scaderii comenzilor, a oprit temporar unele capacitati de productie, a eliminat subcontractorii si a redus numarul de angajati. In ceea ce priveste personalul, compania a deschis o schema de plecari voluntare la sfarsitul anului trecut, cand in combinat munceau 13.600 de oameni.

Prin acest program au parasit unitatea 1.100 de salariati numai in intervalul 1 ianuarie-1 martie 2009, iar plecarile continua. Patronatul spera sa ajunga la 10.000 de salariati pana in 2012.

Tot pana in 2012, in combinatul de la Galati se va derula un program structurat de reorganizare a activitatii, care vizeaza toate sectoarele - de la aprovizionare pana la protectia muncii si a mediului - si care are drept obiective reducerea pierderilor si a costurilor, cresterea productivitatii si atingerea nivelului de zero accidente de munca.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
ArcelorMittal Galati a livrat otel pentru un pod gigantic in Turcia