Inca 1.600 de salariati ai combinatului ArcelorMittal Galati au depus cereri de concediere si asteapta raspunsul administratiei, dupa ce 1.100 de siderurgisti au parasit unitatea in perioada 1 ianuarie-1 martie, au declarat liderii sindicali.
"Numarul total de cereri de concediere depuse de la deschiderea schemei curente de plecari voluntare a ajuns la 2.700. Daca scadem cele 1.100 de dosare aprobate, ale salariatilor care au plecat deja din combinat de la 1 ianuarie la fiecare doua saptamani, raman 1.600 de dosare in asteptare. Patronatul nu a anuntat inca o cifra pentru valul aferent datei de 15 martie, pentru ca acum avem o problema mai importanta, somajul tehnic", a declarat prim-vicepresedintele filialei din Galati a Federatiei Sindicale a Siderurgistilor-Metarom, Adrian Adascalitei, citat de NewsIn.

Plecarea din combinat se face la cerere. Ultima zi de depunere a cererilor de concediere este 31 martie. Fiecare solicitare, impreuna cu dosarul tituarului, este analizata de o comisie infiintata la nivelul managementului companiei. Au prioritate la plecare salariatii aflati in pragul pensionarii si cei bolnavi.

Angajatii a caror cerere de concediere este aprobata de patronat pleaca acasa cu bonificatii consistente: plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga 6 pana la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic. Plecarea din combinat se face in zilele de 1 si 15 ale fiecarei luni, conform programului stabilit de companie pentru schema curenta de plecari voluntare.

Pana la sfarsitul anului 2008, in combinatul siderurgic galatean lucrau aproximativ 13.600 de angajati. La 1 martie, numarul de salariati a scazut la 12.500 dupa plecarea a 1.100 de muncitori prin schema curenta de plecari voluntare. Patronatul spera sa ajunga la 10.000 de salariati pana in 2012. Tot pana in 2012, in combinat se va derula un program structurat de reorganizare a activitatii, care vizeaza toate sectoarele - de la aprovizionare pana la protectia muncii si a mediului - si care are drept obiective reducerea pierderilor si a costurilor, cresterea productivitatii si atingerea nivelului de zero accidente de munca.

Conform datelor puse la dispozitia sindicalistilor de catre administratie, ArcelorMittal Galati prognozeaza o productie maxima de 1,5 milioane de tone de otel in anul 2009, dupa ce volumul de produse finite a scazut de la peste 300.000 de tone pe luna la 100.000 de tone pe luna. Pentru intervalul 2010-2012, estimarile indica o productie maxima de 3 milioane de tone pe an. In 2007, la Galati s-au produs 4,4 milioane de tone de otel lichid.

Productia scazuta a determinat administratia ArcelorMittal Galati sa hotarasca trimiterea in somaj tehnic a tuturor celor 12.500 de salariati. Potrivit sindicalistilor, angajatii vor intra in somaj tehnic in intervalul 1 aprilie-1 iulie 2009, in sase transe de cate 2.000 de oameni. Fiecare om va sta acasa cate zece zile, perioada in care va fi platit cu 75% din salariu si cu sporul de vechime. Sindicalistii au precizat ca managementul ArcelorMittal Galati nu exclude posibilitatea ca, dupa cele trei luni de somaj tehnic, siderurgistii sa fie obligati sa-si ia cate zece zile de concediu de odihna anticipat, din perioada de repaus cuvenita pentru anul 2010, daca productia nu se va relansa.

Liderii sindicali si-au exprimat temerea ca masura trimiterii angajatilor in somaj tehnic sa nu fie o metoda a administratiei de conservare a ratei profitului, de aceea au cerut documente financiare justificative. In plus, ei vor propune patronatului masuri alternative trimiterii in somaj tehnic, precum redistribuirea angajatilor fara activitate in alte sectoare din combinat. Daca aceste propuneri nu vor fi acceptate, sindicalistii vor cere masuri sporite de protectie sociala pentru salariatii trimisi in somaj tehnic, precum acordarea de tichete de masa pe langa sporul de vechime si 75% din salariu. In cazul in care patronatul va accepta nici aceasta varianta, liderii sindicali ameninta ca vor declansa proteste.

Din debutul crizei, in toamna lui 2008, cererea de otel a scazut, generand restrangerea activitatilor combinatelor. La Galati, managementul ArcelorMittal a diminuat progresiv productia pe fondul scaderii comenzilor, a oprit temporar unele capacitati de productie, a eliminat subcontractorii si a redus numarul de angajati. In ceea ce priveste personalul, compania a deschis o schema de plecari voluntare la sfarsitul anului trecut, cand in combinat munceau 13.600 de oameni.

Prin acest program au parasit unitatea 1.100 de salariati numai in intervalul 1 ianuarie-1 martie 2009, iar plecarile continua. Patronatul spera sa ajunga la 10.000 de salariati pana in 2012. Tot pana in 2012, in combinatul de la Galati se va derula un program structurat de reorganizare a activitatii, care vizeaza toate sectoarele - de la aprovizionare pana la protectia muncii si a mediului - si care are drept obiective reducerea pierderilor si a costurilor, cresterea productivitatii si atingerea nivelului de zero accidente de munca.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri